Necii iskustava ne znaci deka se ispravni iskustva. Ubavo rece ivi, ako za nesto ne ste sigurni celosno ne delite soveti, ke donesete nekoj vo zabluda. Konkretno za rengen... Najstrogo zabranet osobeno vo prvite 3 meseci. Ako veke e napraven bez znaenje togas mora konsultacija so doktor, okolu jacinata na zrakot, mestopolozbata i slicno.
Bez da znae deka e bremena napravila rentgen i ednata i drugata kolku pati da napishat? I doktorite im rekle nema problem Sekoj kazhuva svoe iskustvo razbirash? Nikoj nikogo ne tera neshto da napravi. I prochitaj go ponazad mojot post pa vidi dali mojot sovet e da pie ili da ne pie analgin Tolku od mene
@Mariangel не реков дека некој сака намерно да наштети,туку аналгинот не е лек кој е дозволен да се пие во бременост.Доктори ми имаат кажано дека понатаму може да има негативни последици исто како и секој друг лек или маст што е забранет во бременост може да биде штетен не во моментот дур е бебето во стомак,туку понатаму.Јас со пвото првите три месеци бев многу болна,со температура и имав ризик за спонтан па и тогаш смеев да пијам само Парацетамол и три вида на антибиотици одобрени од гинекологот.Не го зборам ова на памет.И јас имав страшни главоболки неколку недели со ова сега што го носам па не посегнав по Аналгин знаејки дека е забрнет и штетен.Го пишав тоа најдобронамерно,а не со цел некого да нападнам ама излезе дека не сте го сфатиле баш така,затоа ок е,пијте што сакате,на мене тоа не влијае.
Od shto sakame si pieme Ni pa so doktor 6 meseci sum se konsultirala,se na svoja raka si pijam taka si e
Te citam redovno, ne deka ne, i ic ne ti e prvpat da te opomemuvaat za glupi postovi. Pametam pred nekoj mesec koga pisuvase iskustva od bolnica kako zeni vristat i pistat, te opomenaa da ne siris negativna energija. I sega pred nedela dena isto preplasi nekoja clenka za terorizam vo germanija. Redno e da mislis dva pati pred da postiras tuka. Brzopleti postovi najmalku se potrebni tuka.
Gospode Bozhe Izgleda i mene koga mi kazhuvaa chlenkite pred nekoj den deka ne chini vakcina vo bremenost a mene mi beshe veke primena trebashe da go sfatam kako cel deka sakaat od pamet da me izvadat, smotana jas najdobronamerno gi sfativ komentarite I jas zhiveam devojko vo Germanija i jas od shto bev uplashena sakav da spodelam a ne da plasham nekogo, isto kako koga jas se isplashiv od taa sluchka vo bolnica i mi trebashe da spodelam so nekogo Na devojkata shto ja isplashiv vo momentot dlaboko i se izviniv i go izbrishav toj komentar i za toa si priznav deka izbrzav i samata ama za drugovo mozham samo da ti kazham deka ne si vo pravo i iskreno ne sakam ni da me citirash poveke ni pa da te chitam I taka odamna si mi odbivna,jas pa od tebe retko koga sum prochitala pozitiven post I da,bash ti lichi navredava 'glupi postovi' kolku vozrasno 30 i neshto godini imash ako pamtam
@Mariangel без потреба навредуваш.Ако некој ти е одбивен,не го читај и готово.А ти да навредуваш и да пишуваш кој колку години има и дали му личи или не,не е на место.И да,темава не е за да се пишуваат дневни вести,и јас иако сум во Македонија видов за веста во Германија,значи информирани сме,мене вчера една колешка на работа ме извади од памет,ми кажа дека во Сити мол имало бомба па затоа вриело од полиција па јас не потрчав тука да пишам и да плашам туку си преќутев.Зато,секој треба да прифати критика а не да враќа со навреди,
Zaradi toa shto bev navredena pishav deka ne lichi za godinite ne navrediv Sigurno ne rekov deka e stara na 30 godini Za drugo poveke ne komentiram razlichni stavovi do utre mozhat da diskutiraat Ako temava ne e za dnevni vesti ne e ni za kritiki
Критики најдобронамерно кажани во кои не се навредува не се забранети.И нема потреба од лутење или негативности.Темава напротив е за да се релаксираме и да има убава дружба,проследена со свои сопствени искуства а не да се плашиме меѓусебно или да споделуваме неточни совети и работи.Исто се вадам од кожа кога ќе прочитам дека некоја трудница прокрварила а тука им викаат да не се плашат,дека не е ништо страшно,застарена крв.Тоа не е во ред зошто на почеток и капка крв,дал кафеава или црвена може да доведе до спонтан ако не се алармира навреме кај доктор.Бременоста е најосетлива тема за која треба мнооогу внимавање,пошто еден неточен совет може да донесе голем проблем.Исто како за температура во првите три месеци,не е во ред совет дека е нормално да се има температура.37 температура да,нормално е ама од 37,5 веќе е ризично,јас со првото качував до 37,7 и докторот ми рече дека има ризик од спонтан ако не се спушти па пиев парацетамол на 4 саати по совет од доктор нормално.Исто како кога незнаев со првото дека несмеам да јадам младо сирење,а јадев па бев на штрек и со несоници да не сум направила беља.И јас сум била првпат трудна и сум била тотално неинформирана ама не сум применувала совети од форум туку од ало докторе,и за сенешто сум идела по 100 пати пошто една грешка,едно невнимание или еден лош применет совет може да биде фатално.
Pa toa go kazhav i jas,ako nekoj se plashi od neshto ke pishe tuka mozhebi za da mu olesni no sepak treba da prasha struchen za toa oti tuka site sme so razlichni iskustva pozitivni i negativni. I normalno e nekogash nekoj neshto negativno da pishe,ne ni se sluchuvaat samo pozitivni raboti za zhal I sekoj normalen chovek kako shto saka da go spodeli pozitivnoto saka da go spodeli i negativnoto iskustvo so nekogo I jas najdobronamerni soveti davam,i po ne znam koj pat ke povtoram deka jas ne sovetuvav nikogo za da pie analgin. Go kazhav moeto iskustvo vo koe 4 doktori se izjasnija deka moram da primam analgin vo infuzija poradi ogromni bolki A na chlenkata i kazhav ubavo sovet za paracetamol i za limon I da i mene me isplashi tvojot komentar deka pokasno pokazhuva indikacii analginot na bebeto.. shto nikoj doktor do sega ne mi go kazhal
Mamicki ovoj vitamin C go zemat nekoja?? Mi go kupi mazeto,ama dali e dobar da si prasam Izvinete so dosadvam
@ivi1987 Значи да беше прашањето да направам ренгенска слика на заб а сум бремена, не само јас сите ке ја предупредивме да не направи.А таа направила веке, а јас и кажав моето искуство и фала богу здраво право дете родив, едноставно сакав да ја смирам да не е под стрес ама ја советував дека да си каже на гинеколог . Значи мојот совет беше да каже на гинеколог а мое искуство беше слично на нејзиното, и јас го сметам за навреда како си пишала постот и затоа ти кажав да прочиташ уште еднаш дека не е така, јас не сум доктор, само го делам своето искуство, а и другата мајка напиша свое искуство, и јас сум имала страшни главоболки во прва бременост што траеле со недели ама сепак издржав без ништо да пиам како што даде совет жената само во затемнета соба. Имаше уште една нова членка со покачена температура што кажаа други членки дека е нормално јас и пишав л.п и кажав дека мое искуство е дека немав, исега и во првата бременост и да се советува со доктор, можеби е нормално зошто внатре во организмот се случуваат многу процеси но можеби не е затоа има доктор и подобро да праша нели е така.
Несакав да те исплашам ама кај нас строго е забранет Аналгинот,Фервексот,Андолот и ред други па затоа и тука пишав,зошто како што пазам за себе во бременост сакам да пренесам и тука да се пази на многу работи зошто сите ние тука сакаме здрава бременост без никакви компликации.А јас верувај дека многу се измачив и со двете и плус таков човек сум о природа,многу прашувам доктори што смеам а што несмеам да пијам,јадам,мачкам.Со првото прокрварив во 7-ми една кафена точка само па лежев строго зошто имаше опасност пред време да се породам и други работи што ги набројав.Треба многу пазење,цело време на штрек да сме,и јас лично дури и на кремите читам во упатство што содржат и дали е забрането за бремени жени.Грло ме боли сега ама прополис не ставам,читам дека е забрането за трудници дури и тој без алкохол па се мачам два дена со лимон и мед и природни чуденца.Долго време ве читам и се дружам со вас и ве осеќам како блиски на некој начин па затоа се дрзнав и малку да ве ''искарам'' Инаку јас со гинекологот во првата бременост заедно бев кај доктор за уво,нос и грло зошто ми беа воспалени синусите за да види што антибиотик ќе ми даде за да лично ми каже дал смеам или несмем да пијам.Ти прашај за Аналгинот што си го пиела гинеколог,да ти каже мислење,кај нас бурно реаграат за таквите лекарства.Дури и фарбање ми беше забрането до трети ради хемикалиите да не се дишат во тие први месеци. @kristince51 со ниту еден збор не те навредив.
@ivi1987 jas vo Makedonija go primav analginot.. vo bolnica lezhev vo pochetok na 4ti mesec poradi napad na bubrezi i doktorite smetaa deka pominal rizik od spontan pa primav i analgin,ketonal,paracetamol abe shto ushte ne.. Nivniot komentar beshe deka ne chini za bebush da gi trpam tie bolki (bidejki spored site statistiki prvi na listata po jachina se bolki vo bubrezi a vtori porodilnite) a i so visoka temperatura bev i toa bilo rizik za bebeto i pravev se shto ke mi kazhea Istotaka doktorkata vo Sk kaj shto odev na pregledi mi kazha deka vo poslednite 3 meseci najmnogu treba da proveruvam urina bidejki ima rizik za bubrezite da napravat problem i da gi lezham tie 3 meseci vo bolnica ne daj Bozhe.. pa eve so misli sum sega sum 6ti mesec i od 7mi veke ke mi pochne i toj strav..
Некогаш,некои доктори не ми се ич јасни и многу ме нервираат.Ова со Аналгинов како мене на клиника кога ми рекоа дека со јаки болки и крварење обилно и хематом околу цел плод и бајаги поголем од него нема потреба да мирувам а од комисија ми дадоа два месеци без проблем пошо во дијагноза беше заканувачки абортус.Ужас невиден.
Значи што научивме од муабетов? Никакви апчиња без доктор. НИКАКВИ. Знам за жена со скршеница на подлактица која рекла дека сака да и ја наместат коската без лекови (аналгин, кетонал) за да не му штети на бебето. Истрпела, се онесвестила од болка, ама детето и биле поважно од болката. Знам дека сите мои доктори знаат каква лоша мигрена имам веќе долги години, и сите рекоа: аналгин не, трпи, пукни, нема лекови. Може македонски доктори викаат природно треба да се третира се, ама може германците немаат проблем со лекови во бременост. И јас кога морав да пијам антибиотик, со матичниот бевме кај гинекологот, да види и да одобри, оти ако речеше гинекологот не за антибиотикот, ќе трпев и немаше да пијам, ќе наоѓав други начини за лечење. И во болница кога има трудница на пример на ортопедија, докторот пред да даде нешто, се јавува да дојде гинеколог. Од едно апче не верувам дека нешто ќе се случи, ама оти да се ризикува? Од моментот кога сме бремени, веќе ние, нашите потреби, нашите болки, нашите желби се второстепени. За рентгенот... Ние на работа имаме детектор за метал, на него пишува за трудници и лица со срцеви болести не. Којзнае колку е послабо од рентгенот, ама забрането е. Сепак, ние не треба да се караме тука, разменуваме искуства. Секоја бременост е различна, секоја мајка е различна и во бременоста, па и после во воспитувањето и одгледувањето. Која како сака нека прави, нејзино дете е. И ако некоја прифати совет од тука, а не си прашала доктор, е на нејзина одговорност. Не на советодавачот
А за Кетоналот па не сакам ни да коментирам колку е штетен вака а не па во бременост.Јас во Април кога го оперирав носот од прејаки болки ме боцнаа два пати со Кетонал па после неколку саати толку многу искрварив што малку фалеше да ме врата во операциона.Затоа за сите лекови има ограничување когаи колку треба и не треба да се пијат и треба да се внимава а за во бременост да не коментирам.
Toa e bidna moeto,od togash sekako ne sum se napila ni analgin ni paracetamol nishto a eve se pochesto imam pak bolki vo bubrezite ama ne se taka jaki pa uspevam da gi izdrzham. Se dodeka chuka srcevo na chovechevo vo mene,se dodeka shutira 24/7 spremna sum da izdrzhuvam se shto sledi I veruvam deka sekoja od nas tuka bi go dala svojot zhivot ako treba za da go donese na svet maloto choveche
Za detektorot za metal i kaj nas na rabota ima, pred da doznaam deka sum trudna sekoj den pominuvav, pominuvaa i site koleski prethodno, pred da doznaat za bremenosta pa rodija zdravi pravi deca. I analgini i kafetini piev i alkohol, a doznav deka sum bremena vo 6 ta nedela, potoa prekrativ. I alkoholot bil steten pa site trudnici sto gi znam si pivnuvaat po malku pivce.vo sekoj slucaj za apcinja ne bi zemala nikogas na svoja raka.
Јас утрово се јавив на Ало докторе и првото што ми го рече беше без Аналгин, масти кои содржат аналгетици, без масирање и многу одмор, евентуално парацетамол и дупла доза Магнезиум, за мачкање руска вода ми даде и толку. И јас сум против советување од типот ништо не е, да не ссме болни, трудни сме, ама треба да се внимава. Ајде без нервози, да не се караме. Феминката што пие аналгин нека се распраша убаво, а онаа што се сснимала нека се консултира со гинеколог. Иначе докторот утрово ми рече дека само 3 парацетамоли смеам за 9 месеци, јас не сакам ниеден да пијам фала богу.