@ivi1987 веке не е битно, ако те боли грло пилешка супа по можност да претходно или водата да вариш стек или батаци од втората вода што ке вариш пилешкото месо да ја исцедиш и ставиш во неа супата пилешка има состојки кој најдобро делуват за грло, а лимон кога е воспалено грло треба да се избегнува зошто го уште толку иритира грлото подобро мандарина. Јаболко за вит. Ц, така имам читано.Ете совет а и воедно искуство од керка ми па така твое е ако го примаш или не така ли е
Јас пишав дека е нормална температура од 37 степени на почеток ако НЕМА други симптоми. И јас ко бев колку неа истото го прашав и така ми одговорија и ме искараа што мерам без потреба. Исто и гинеколог и општ лекар ми кажаа дека е нормално.
И јас пишав дека 37 е нормално,јас првите недели бев со константна 37,1 и знаев дека е нормална реакција на организмот.Од 37,5 е веќе ризично во првите месеци,знам од искуство со првото. Јас знам трудници што цела бременост пиеја коњак,пиво,вино,одговор е дека добро било за циркулација на крв,свашта.Знам и трудници што пушеа цела бременост по две кутии цигари и пиеја по минимум 5 кафиња на ден пошто им биле слатки ко мед ама тоа си беше нивно право,нивно дете,кој што сака може да си прави. А јас кога останав трудна со второво на цело лице ми се појавија гнојарки и отидов на дерматолог и пошо кажав дека сум трудна ми рече дека никакви масти што содржат антибиотик или кортико несмеам да ги ставам зошто се штетни иако нели се мачкаат само на лице па ми даде креми и масти на природна база.
Ете јa приметив температуратa зoштo ме тресеше ,oмaлaксaнa бев ,глaвaтa ме бoлеше,кoјa ја имaм 2 денa веке 37 и 37,2 пoвеке не се качила и кaкo ке знaм дaли рaсте или не aкo не јa мерaм.Мaтичниo не беше вчерa нa рaбoтa ,денес и утре не рaбoти нa Ивaнoвски oд систинa му пишaв не ми oдгoвaри и ве читaм вaс и учaм сoвети,различни нo ете нaучив декa дo 37,5 немa местo зa пaникa сaмo прирoднo гледaм сo сoкoви ,чaеви нo и се си пoврaк.. денес се се сoбрaлo.И oвa дa гo спoделaм и јaс сaмaтa мнoгу не верувам нo свекрвaми се јaви нa една жена дa ми пoбaе oд урoци и реклa декa сум билa урoченa мнoгу и пoсле тoa мaлку се oсвежив незнам немa лoгикa женaтa нити ме знaе нити ме виделa нo ете мaлку се чуствувaм oсвеженo.
Normalni li se grchevi vo muskulot dole na nogata? Ne znam dali ima ime toj muskul a ako ima ne mu go znam Na sabajle koga stanuvam ushte dodeka sum vo krevet ke se istegnam i koga ke me stegne lele se vitkam ofkam me drzhi 10 sekundi i kamen tvrd mi e muskulot i posle se pushta
Во која недела матката достигнуваше до папокот? И кога бебето почнува да слуша надворешни звуци? Ајде вие што имате повеќе време и редовно читате бременост по недели ако некоја знае да ме потсети. Со првата бременост бев ептен во тек, со оваа немам баш време. А за апчиња... Јас се немам напиено две и пол години и којзнае уште колку време нема да се напијам. Не се препорачува и за време на доење, не само во бременоста.
@Mariangel пиј си го редовно штом имаш грчеви и види дали ќе престанат. Навечер го пиев јас ми помагаше.
Магнезиум мила не е штетно воопшто и да не си бремена можеш слободно да пиеш по еден магнезиум слободно...тој не е лек за ПО ПОТРЕБА тоа е Додадок во Исхрана и се препорачува во бременоста по 1 барем баш за тие грчеви посебно
Во врска со снимањето на заб. Зрачењето изнесува 0,005 mSv(за еден заб), и 0,06 mSv (на вилица). Зрачењето при еден лет Њу Јорк- Токио изнесува 0,150 mSv. Не се препорачува и не е често во практика, но одлуката е индивидуална, исто како и при летањето. Мариаангел кламидија е задолжително, стои и во мајчината книшка. Мислам дека преку брис мене ми проверија..ама не сум сигурна.
Јас в болница. После мм истото една недела го правеше дури не се научивме легнати Едит- смирете страсти идни мами најубава си е темата.
Ќе ме искараат може ама чајна јас не би јадела. Цела бременост јас никакво сувомеснато не јадев. Не се препорачува поради листерија.
Леле и јас никакви сувомеснати други не јадем, а ни на керка ми недавам освен чајна нели таа е најздрава и најмногу се суши дури кога идеме на гости со очи ке изеде сувомеснатото на маса кога ке види ама тогаш и давам а дома забрането, а сега па и пушено месо дома ке има наредна недела, ухх а ако го спржам ке исчезне ли листерија.
Идни мамички не ме сфаќајте погрешно, но од лично искуство ве советувам да бидете ОПУШТЕНИ, не се потресувајте за секоја болка, за секое грчење, не се оптеретувајте премногу со тоа што смеете или не смеете да јадете, не читајте состави на етикетите. Трудни сте - не сте болни! Ќе препознаете самите кога е се нормално, а кога нешто не е во ред и во тој случај обавезно кај гинекологот. И болки силни НИКАКО да трпите, подобро апче кое сигурно нема ни да допре до бебушот отколку да трпите, пошто стресот на мајката е најголема болка и опасност за бебето. Нашите гинеколози толку се заостанати со тоа "трпи си болка терај природно" а денес медицината нуди широк спектар на медикаменти кои се без ризик за трудниците. Опуштете се, уживајте во бременоста, тоа е еден од најубавите периоди во животот, галете се со партнерите, дечињата, шетајте, правете работи кои ве прават среќни, здравиот дух води до здраво тело