Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. mimidjon

mimidjon Популарен член

Јaс јaдaм лутo ептен,нo кoгa oстaнсв бременa мaјкa ми ме предупреди да не јадам и си купив феферoнки нo не беa лути и сaмo еднa ,две имaм изеденo.Веке aкo јадеш нештo ептен мaлку лутичкo некoј шo не јaде лутo некa ти прoбaм .А зa сувoмеснaти и ние дoмa не oбoжaвaме,еднaш зa пицa ме фaти стрв досега :)и си нaпрaвив дoмa сo кaшкaвaлче,чaјнa,зденкa,мaслинки.Јaс денес стaнaв без бoлкa,нo пaк сo температура 37,2 :$ мoже пa ке си јa имaм дo 3 ти месец .Сaмo свежa дa сум дa не ме бoли глaвaтa и oмaлaксaнoстa дa јa нема.Дoбрo утрo мaмички ,убaв неделен ден:*

makgirl likes this.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Чајната е најотровна од сите сувомеснати, ги содржи сите остатоци од месо, рскавици, црева, мрсно, кожинки... Јас јадам ама не често, и претежно во тост, во пица, не можам скроз да се префрлам на сирова храна па сеа.

mimidjon, ivi1987 and danichap like this.
  3. makgirl

makgirl Истакнат член

Добро утро и од мене мешиња :hug:

fairy88, mimidjon and Cka like this.
  4. Cka

Cka Форумски идол

А јас па обожавам луто. Сега намалив со лутото колку што можам, ама уште не ми е јасно оти не смее да се јаде. Ај од месото салмонела,ама од луто пиперче што?
    На нет најдов само еден податок, дека трудниците имаат поголеми шанси за хемоороиди, па од лутото ќе се активираат и болат повеќе. Ако немам хемороиди, оти да не јадам? Некој да не знае причина?

jacqueline.s and Pcelka94 like this.
  5. danichap

danichap Moderator Staff Member

Дозволено е луто.
    Не препорачуваат кај оние каде предизвикува киселини, лошење...некаков негативен симптом кај мајката при негово конзумирање.
    Во однос на бебето не е штетен.

6. mimidjon

mimidjon Популарен член

Незнам зoштo несмее ,мoже и дa смее ете мајка ми тaкa ми кaжa,сигурнo тaкa неa јa учеле бaбите хехе a зoштo не смее не сум јa прaшaлa.Јaс тoa штo е зa јaдење немoжaм дa гo јaдaм сегa ,се ми е тешкo мoже пoнaтaму ке ми се oтвoре aпетит :)

7. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Kje ti se otvori neka pomine prvo tromesechie ke ti se otvori apetitche ne se sekiraj :lol: I jas isto prvite meseci nemozhev nishto da jadam kako shto treba, na shto i da pomislev mi se losheshe :puke: Ama pominaaa i sega si krkam ubavo :D
    Inaku luto smee da se jade kako shto znam dokolku na trudnicata ne i smeta i nema nekakvi indikacii :) Ne e shtetno

mimidjon and fairy88 like this.
  8. monik55

monik55 Форумски идол

Трудници убави,ве читам редовно и на сите ви се радувам бидејки во вас носите нешто највредно,нешто што неможе да се замени со ништо на светот.Ве молам немојте да гледате на тоа дека некоја жена пиела аналгин и не се случило ништо лошо па вие да пиете,бидејки секоја жена е различна и кај секоја може различно да се манифестира на било каков начин.Истото важи и за парацетамол,кетонал,алхокол,цигари и сите ред други работи.
    Имајте убав ден и галетеги принцовите и принцезите во вас.

9. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Го најдов ова во компјутерот, па ми текна на вас и ај реков да споделам со вас.. :muscle:

Attached Files:

♡BuBaLe♡ and flower30 like this.
  10. kristince51

kristince51 Популарен член

Напротив чајната се прави од најдоброто месо и тоа пола свинско пола телешко месо младо и сланинка малце, се става вино кое мора да е остоено 10год и лук за да биде солена ни најмалце не користат сол и со самото сушење уште пивеке соленко станува се суши најдолго од сите меса, па ако е така и од тоа направена како што ти велиш нема да е златиборац 560ден килото кој свесен човек би купил ако има состојки како виршли и колбасици или салами кои се до 150д кило. А за листерија можеби си во право за тоа незнам.

11. danichap

danichap Moderator Staff Member

Млеко, риба, месо, јајце мора да бидат термички преработени, пржени, варени, поради опасност од таксоплазмоза и листерија.
    Овошје и зеленчук секогаш темелно миени, ножот и даската после сечење на месо истотака.
    Забранета е сирова риба, чајни и сл., тирамису, врсти на кашкавали...

12. SreknaMamicka

SreknaMamicka Нов член

Si mislam celo vreme zosto velat postarite deka nekoe vreme vesta ne se kazuva na nikogo,osven sekako epten najbliskite.Kakvo e vaseto iskustvo mamicki,dali mislite deka treba da se sokrie odreden period?Jas ja osekam vesta kako najgolema sreka,nesto najubavo i sekako deka bi sakala da ja spodelam so site sakani

13. Mariangel

Mariangel Форумски идол

I jas imam slushnato deka prvoto tromesechie se preporachuva da ne se kazhuva na nikoj osven na najbliskite sekako, pa taka i jas napraviv. Inaku mislam deka e poradi toa shto ne sekoj ti misli dobro iako go smetash za poblizok ne znaesh kakvi misli ima :) Prvite meseci e rizikot od spontan ne daj Bozhe pa bash poradi toa ne se kazhuvalo.. (ova mene shto mi kazhale postari i nemora da znachi deka e taka)

SreknaMamicka likes this.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Јас си кажав на сите одма после прегледот во 6та недела. Имаше срцева акција, излегов надвор, телефонот во рака, и кажав на мајка ми, па на другарките на сите по ред, па на колешките, и по пола саат на свекрва ми. Утредента си отидов на работа и кажав на сите. Радост е тоа, не е тајна. Мислев ќе пукнам ако не кажам.

Ми викаа да не кажувам, демек ако имам спонтан, ќе знаат сите, ама јас никогаш не ни помислив на тоа дека ќе се случи нешто лошо, а и да е така, не верувам дека некој ќе се ситеше, туку сите ќе ми помогнеа емотивно. Е сега веќе се гледа и нема криење. Иако мене од 3ти месец ми се гледаше мешето.

Eli23, slobodka, ivi1987 and 5 others like this.
  15. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

E јас така ко дознав дека сум трудна, имаше срцева акција 7+1недела бев.
    И му кажав само на домашните кај мм, домашните кај мене.. И тоа, е сеа фала богу баби ко баби си се фалат.. И ко абортирав во 3ти месец само на нај блиските пак се кажа дека се деси работата. И уште луѓето не знаат дека не сум бремена ко ќе ме видат тогаш. Баш некни кај шо сме кумој таа меше и и честитам аа фала фала ми вели ама и кај вас имало нешто мм.. Ко ми рече така ме закопа..:whew: Ама тоа е. И јас сум за тоа да не се кажува на никој освен на блиските. Ама и нечинело да се крија, демек ако те прашаат да не си трудна нечинело да негираш, ако си.. А и нз шо да речам.. секој различно

Mariangel likes this.
  16. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Znachi kolku se neviram od doktorkava vo Skopje. Pred da si dojdam tuka mi kazhuvashe kako vo sekoe vreme ke bila dostapna za mene,kako znaela deka e teshko nastrana od site i ke bila sekogash otvorena za muabet. A znaete kolku mailovi i imam prateno i kolku pati na viber i imam pishano? Samo seen mi pravi a bash sakav so nea da se sovetuvam. I potenciram deka ja zamoluvam da mi odgovori deka sum vo misli i pak ja nema :doh:

Aj i da pisham neshto pozitivno deka mnogu mi e ubavo koga mm si zboruva so bebuleto vo meshe i koga go baknuva meshko i go gali :sun:

17. blessed2

blessed2 Истакнат член

Mesinja od koja do koja nedela e osmi mesec?

18. fairy88

fairy88 Популарен член

Со полна 32 недела и почетокот на 33 недела си во осми месец.

Pcelka94 likes this.
  19. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Сo пoлнa 32 г.н пoчнувa oсми и терaш дo пуни 36 г.н :)
    Вaкa знaм:)

20. coconaut

coconaut Популарен член

slobodka and MilaP like this.