Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    Јас немав избор за име за првото зошто кај нас многу се почитува кум и кое тој каже име тоа ке биде, ни на ливче да ми пишеше повеке имиња да си изберев едно ни тоа не добив, но сепак е убаво името, криво ми беше првиот ден во болница го викав срце мамино, бебе а сите околу мене веќе имаа ставено имиња на бебињата, плус керка ми се роди еден ден после св. Ана и мислев бар слично нешто ке ја крстат зошто имаше две женички намерно сакаа на тој ден да се породат, и така да се викат бебињата. Искрајно ме ми беше криво толку што не ме прашаа за име кое сакав, со тоа не се оптеретував а и сите имиња ми се убави ако се христијански. Јас за машко секогаш го сакав Никола, Теофил, Тедеј,Огнен и Душан

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.882
    Допаѓања:
    110.025
    Мене во мајчината книшка ми пишува дека е постелката на преден ѕид, касно видов иначе ќе прашав тоа, што значи тоа, сум читала дека така побргу се чувствуваат движењата, може тоа е причината што го почвствував уште на почетокот на 4ти месец, може и порано и дека стомакот побргу почнува да се познава, како и дека ќе биде поголем во однос на другите. Во однос на носењето мислев, во однос на движењето, породувањето? Вие што сте со второ имате некое знаење за тоа?

3. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Моето ако беше женско ке беше Лана, а ми се допаѓа и Антонија

На fairy88, MaLeCkO :), Pcelka94 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    @juli rak тукa сум милa уште :) се инaти бебуш не сaкa уште дa искaчa , мoже сaкa пo рoденденoт нa пoстaрoтo брaтче дa искoчи :) зa oд бoлницa вo тoрбицa зa бебчo стaвив сaмo ќебенце , бoди , чoрaпчињa , кaпче и кoмплетче дебелкo блузиче сo ѕиврички .

Инaку интереснa дешaвкa 13гoдишнaтa ќеркa нa кумoвите нaши пред мaјкaи (кумaтa) кoгa им кaжaв декa синми кoгa ќе се рoди Милaн ќе се викa пo тaткo ми , тие ми кaжaa крсти си гo сaмa :rofl: oни не гo сaкaле тoa име лoooл јaс сум мaјкa aлooo(lalala)
    Мaжми се изнaсмеa нa нивните имињa a други не дaвaaт и рече женaми кaкo ќе кaже тaкa и нa крaј ме нaлутијa им кaжaв -"Акo сaкaте дa oстaнете кумoви и дa крштевaте ќе прифaтите иметo јaс кaкo штo кaжaв a aкo не сaкaте ќе си бaрaме други кумoви" , кoлку сaмo зa слoбoдa си земaaт ужaс еј кaкo ќе кaжеле oни тaкa хaхaхa кaкo не бе:rofl: јaс синкo уште oд седми месец тaкa си гo нaрекувaм a тие мене ќе ми мењaaт нееееемa грееешкa(y)

Инaче @AngelOfArh. и мене ми е нa предеен ѕид пoстелкaтa , рaнo гo пoчувствувaв синкo нo немaм гoлемo меше ни сегa вo 36/5 г.н , не знaчи тoa ништo не му јa мисли ;)

На flower30, fairy88, S.Snezana и 3 други им се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.728
    Допаѓања:
    77.013
    Поради постелката на преден sид не го видовме на 4д ни еднаш бебуш, не се гледаше од неа :D инаку за 4400г бебе имав мн мало и камен тврдо меше, не е ништо страшно.. јас и природно си се породив со толкаво бебе :D а инаку секоја недела на пр Baby movemenst in 35weeks гледав на youtube како мрдаат бебињата и кај мене ни еднаш не беше така како тие стомаци таму, ваљда ради постелката што беше напред неможеше да се познава убаво, камен ми беше стомакот и немаше такви опасни удари, он удираше ама не беа надворешно видни и слабо се осеќаа друг да ме пипне и да осети :D

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.882
    Допаѓања:
    110.025
    Изгледа нема правила :lol:

7. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    mene vo 14 nedela mi kazaa deka e masko, zelba na mojot maz bese da e devojce :) inaku nie ke go krsteme Jovan po svekor mi, site taka sakaat a i mene ne mi smeta mi se dopaga imeto, inaku jas imav postelka na preden zid i placenta previa taka nekako e sega nekade vidov deka mora da sum carski dali e toa vistina?

8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.882
    Допаѓања:
    110.025
    Ние две изгледа имењачиња ќе си имаме Јулиракче :D

Туку глејте каква глупост, па досега и така поише од работиве беа бесплатни бре, поготово за тие со осигурање, цццц....
    http://republika.mk/?p=522095

На juli rak му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Ако имаш плацента превиа мора царски, за жал. Плацентата е долу, го блокира отворот на матката.

На juli rak и danichap им се допаѓа ова.
  10. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    20.576
    Читав дека плацента на преден ѕид, напротив ги ублажува ударите од бебенцето и како перниче е измеѓу бебето и мешето наше :D Значи треба послабо да се осеќа.
    Си викам, значи ако не ми беше на преден ѕид, којзнае што ќе осеќав, оти и вака клоца нон стоп, машала. Ама пак баш како на сликата, осеќам долу удари, ретко горе, значи баш ноџињата кај што му се, каде што не е плацентата. Има логика :D Како и да е, се е тоа нормално... преден, заден ѕид, нема врска, тоа е како се зафатило јајценцето на почеток од бременост.

Редактирам за плацента превиа.... тоа не е исто со плацента на преден ѕид. Тоа значи дека плацентата е долу и го блокира грлото на матката.... значи на преден ѕид, ама долу. Ама за феминката погоре, да не се плаши пред време, мислам дека може да се помести до крај. Не се секирај, како и да е, и да не се помести, има начини денес, напредна е медицината :D

На juli rak, fairy88, S.Snezana и 3 други им се допаѓа ова.
  11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Нема никаква голема улога преден/заден.
    Точно е дека оние со плацента на заден наводно порано го осеќале бебето, и јас бев со плацента на заден и го осетив некаде кај 16, но нема правило ни тука.
    А оние со плацента на преден бебчето е позаштитено во случај на удар.

За самиот тек на бременоста или пораѓај сеедно е.

На fairy88, S.Snezana, AngelOfArh и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.770
    Допаѓања:
    141.837
    Сте се распишале денеска. Јас пред малку си дојдов од работа, преморена сум. Се трудам да не заспијам, ќе ставам вечера сега, оти ќе ми се поремети спиењето ако продолжам да преспивам.
    Ама многу сум изморена. Многу. Неам сили за ништо, а имам толку многу работа. Куп. Иако е канцелариска работа, стресно и одгворно е, па и седење цел ден ме боли стомакот, веќе расте многу :) Клоца многу :) На среде состанок рипа :)

Јас не сум видела во книшката каде е постелката, докторите сите викаат дека се е океј, па не се грижам, не читам, не се замарам, гледам да не се нервирам. Ако седнам се да читам, ќе ме фатат мисли, затоа си терам се најнормално. Не се грижам за пораѓај, знам дека ќе боли и ќе помине, дека и наопаку да е, ќе го извадат :) Ќе се грижам кога ќе дојде.

Околу мене врие трудници, бремени жени или татковци кои ќе имаат бебе. Во мементов само на работа на 5мина ми текнува и гледам колку се сменети сите, посреќни, како не се потресуваат веќе толку за работата, сите имаат побитно нешто сега. И така, убав период, убави луѓе, сите со нови мешиња или бебиња, сите насмеани, галат меше, свое или туѓо, носат чоколатца, носат овошје...

Не знам дали бременоста е најубав дел од животот, или делот после, битно се сменив физички и психички, се надевам дека и вие уживате знаејќи дека носите нов живот во себе. Нов човек доаѓа, кој вие сте го создале. Убаво чувство :)

На kelebeim***, Lisa_Maja, Be-yO-nCe и 22 други им се допаѓа ова.
  13. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    11 nedela sum rano e ama sepak da se uscisti vo misla mi e

14. mimidjon

mimidjon Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2010
    Пораки:
    1.323
    Допаѓања:
    2.321
    А зa Зaгoр слушнaл ли некoј ,тoa е избoр зa мaшкo име нa мм :lol: aкo е мaшкo oн oдлучувa a женскo јaс сaкaм или душицa или јoaнa пoштo се две здрвје ке имaме зa бирaње еднo зa негo еднo зa мене ^_^ сите срекни зaдoвoлни .Зa имињaтa нa свекoр свекрвa не сум зa ,ниту пaк свекoр ми и свекрвa ми стaвaле нa нивните имињa oд бaби и дедoвци.Нo мoжaт дa и се прoменaт мислењaтa.Јaс тoлку мaкa видoв сo инвитрo,сaмa пo бoлници,инекции ,стимулации,пaк сaмa првпaт вo живoтoт пункцијa сo aнестезијa без никoј дo мене,трaнсфери чудa и мислам декa зaслужувaм дa си oдберaм име aкo не другo.Мaлку ми е шубе зa кумoвите искренo нo мислам ке ме рaзберaт ете aкo се здравје две мaшки мoже еднo име мaж ми еднo oни нo пaк дa ни се дoпaдне .Мoе мислење е oвa сепaк секoј сaм зa себе одлучува.

На malifesent, flower30, zajka1 и 5 други им се допаѓа ова.
  15. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    Колку убаво кажано @Cka ! И навистина е така, бременоста и очекувањето на дете те променува во сите погледи и ги променува ставовите и односот кон животот, очекувањата, ставовите, приоритетите... Ко вчера да беше кога се приклучив во оваа прекрасна дружина, многу мешковци испратив во породилни приказни, многу нови две цртки поздравив, за жал неколку се преселија во потажни теми, но знаејќи го моето искуство верувам дека за брзо ќе бидат пак на темава и ќе се преселат во највеселите теми.....
    А сега пристигна и мојот очекуван "Д Месец':inlove: Брзо минуваа деновите, возбуда, солзи радосници, првите срцеви отчукувања, неизвесност и страв поради крварење, првите удари, среќни денови, тажни денови, убави вести, лоши вести..... А дружината беше секогаш тука да ме прочита, да ми прати насмевка, да ме утеши, да се радува и плаче со мене:hug: Сега пред нас се нови предизвици, нови очекувања, нови емоции... Јас полека ги бројам последните денови во очекување на нов прекрасен почеток, ги врежувам длабоко во сеќавање поинтензивните удари, ги меморирам бакнежите на мешето и комуницирањето на дада и бато со новиот бато:inlove: и секој ден се потсетувам која е причината поради која живеам, целта заради која постојам:l:
    Исто како и секоја една од вас овде:angel:

На kelebeim***, flower30, zajka1 и 19 други им се допаѓа ова.
  16. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Abe chovechevo moe samo neka mi dojde vo race zdravo i zhivo,poubavo neshto mislam deka nema. So dusha go chekam,nestrpliva sum a imam ushte celo tromesechie pred mene :lol: Sonce majkino ke bide :sun:

На ♡BuBaLe♡, flower30, S.Snezana и 3 други им се допаѓа ова.
  17. ilipili

ilipili Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    1.310
    Допаѓања:
    4.992
    kelebeim*** на се најпотребно мислев на креветче со душече-купивме само душек бидејќи креветче имаме ново скоро користено само 3 години,количката ќе стигни кај да е :) шпихозни, боди, капички,лигавчиња, нараквичиња, ќебенце, тетра и шведски пелени од кои скоро 90 % ни даде золва ми од внукот нови неизносени работи,а ние докупивме само неколку потоа ќебенца коритце за капење .Утре ќе докупиме шишенца, пелени, цуцличка,за папочето имаме фластерчиња, влажни марамчиња и павловичева маст, оградица за креветчето со комплет јорганче,перничка и навлаки за истите,платнена корпа, мушами за преслекување, тоа во глобала :D ако уште нешто ми текни ќе ти кажам.
    coconaut истите симптоми скрос и јас ги имам и прашав баш посебно за болката и ми рекоа дека тоа се лажните контракции кои што кога седам ме боли стомакот,а кога ќе се раздвижам престануваат.
    За именце бидејќи терминот ми е до 19 -ти јануари и е период на празници па можеби и само ќе си го донеси именцето, а во опција ни се две именца Георги-така се викаше татко ми и Михаил па ќе видиме кое ќе биде :)

Последна измена: 1 декември 2015
    На kelebeim***, flower30 и mimidjon им се допаѓа ова.
  18. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Имам едно прашање.
    Последнава недела си го осеќам стомакот како да почнува да ми тежи и кога ми се оди во веце како да ме притиска бешиката, како да имам тешко на неа ( не знам дали објаснив убаво). Инаку сум 18 недела. Дали имал некој вакво искуство ?

19. perlaa

perlaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2011
    Пораки:
    1.223
    Допаѓања:
    788
    Zdravo da prasam nesto poso stvarno neznam kako e.
    Kolku pari e folnata keselina i kako da ja nabavam?

20. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Па во аптека отиди и побарај. Цената не знам колку и е бидејќи јас од почетокот пијам едни за трудници кои што во нив имаат фолна киселина. Ама не би требало да е многу скапа.
    едит: мислам дека фолна киселина следува бесплатно на трудници, треба да ти даде матичниот потврда дека си бремена и со таа потврда одиш и си зимаш. Разгледај на нет сигурно има подетални информации, јас земав од матичниот се што е потребно ама никогаш не отидов да земам фолна :D

На perlaa му/ѝ се допаѓа ова.