Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.891
    Допаѓања:
    110.077
    Neee topla banja ko kada ne, tush samo, zatoa koga fakaat bolki se preporachuva kada so topla voda za da pochne pobrzo provesot. Tush a vo plastichno edna shaka sol i mnogu vrela voda da isparuva samo. Mene mi pomaga toa, eve bash denes ke napravam oti vchera ne mi beshe arno neshto.

На Cka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Хухуху спремнa сум јaс :inlove: едвaј чекaм :sun:

На makgirl, Bebulleee, juli rak и 3 други им се допаѓа ова.
  3. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    @Pcelka94 sreken rodenden na tvoeto malo Zlatce I ajde skrsi go prva ledot so dekemvriskite bebcinja

На Pcelka94 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. KikuFFka

KikuFFka Истакнат член

Се зачлени на:
    21 октомври 2015
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    184
    Zdravo mesina moram da vi se pofalam denes sum 5ka, ama ni sama neznam samo kolku portokali, mandarini i limoni izedov. Za sreka ne zedov kesicka TYLOLHOT vi blagodaram na sovetite, ve gushkam i baknuvam :* :* :*

На MaLeCkO :), makgirl, Sunshine_1979 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Фaлa милa нa честиткaтa :* и јaс истoтo гo мислaм реднo е дa искaчa пa :D

На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.
  6. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Мамички, во које недела од бременоста најрано може да се почувствува мрдањето на бебенцето?

7. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Bi trebalo nekade okolu 14ta nedela zavisi kaj sekoj e razlichno. Jas mnogu pokasno go osetiv ama zatoa sega od stomak ke mi izleze mislam :rofl:

На Bebulleee и only44you им се допаѓа ова.
  8. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.548
    Значи до пред една недела ич немав меше. Попладне може така ми доаѓаше повеќе до израз. Сега мислам дека ќе експлодирам. Како наеднаш ми рипна како за три месеци да ми порасна наеднаш.

На Mariangel и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  9. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    @Pcelka94 сρеќен ρоденден на Ниκола и тебе со лесно па да јадеме меκици за бρзо;)

На Pcelka94 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. juli rak

juli rak Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    358
    Mami ve molam za sovet vecerav okolu 20.00 casot a utre treba da ispituvam krv, da ispitam ili da ostavam za vtornik vase mislenje? Guski

11. Lucija1987

Lucija1987 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2015
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    239
    Zdravo devojki da vi se priklucam kon temata iako seuste ne sum uverena deka sum bremena se dodeka maticniot ne mi potvrdi.Samo sakav da prasam mn sum uplasena na poslednata kontrola za tiroidnata antitelata mi bea pokaceni na 237 a sto citam na net pisuva se i svasta pa mi e strav da ne go izgubam bebeto za koe stotuku doznav bidejki pisuva deka tie tela go predizvikuvaat spontaniot ve molam za sovet od nekoj so slicno iskustvo. I koga e najdobro da pojdam za eho kaj maticniot i za teroidnata vednas li da odam
    Blagodaram odnapred

На jacqueline.s, Bebulleee, makgirl и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Neka ti e so lesno i ti chestitam za bremenosta :)
    Za na eho da go vidish bebush e rano oti na testot imashe bleda crtka a toa e rana bremenost ama za tiroidnata najverojatno treba da se posovetuvash so doktor :) Ne se potpiraj na sovetite od temava sepak sekoe iskustvo e razlichno a doktor si e doktor :) So srekja! :*

13. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.646
    Допаѓања:
    8.386
    Луција добредојде на темава,имај лесна бременост:)
    Јас имам проблем со тироидата.Имам хипотироидизам.Не можев да останам бремена,додека не почнав со хормоните.Вредностите не ми текнува колкави ми беа.
    Тироидната жлезда многу е важна за развојот на бебето,особено првите три месеци.Дека нерегулирани тироидни хормони предизвикуваат абортус не сум прочитала.:?:
    Јас претходно бев на ендокринилог и ми препишаа на старт Л-тирокс 50.Откако останав бремена,веднаш ми ги испитаа вредностите за да знаат како да дозираат во бременоста.И секој два месеци до сега ми се зема крв за испитување на тироидни хормони.До сега постепено ми ја качуваа дозата и моментално пијам секој ден Л-тирокс од 75.
    Мој совет ти е да разговараш прво со гениколог, а веднаш потоа и со ендокринолог,за да може жлездата да ја прегледаат и на ехо.Е, сега дозирањето не знам кој го прави,тоа треба да си прашаш.Мене крв ми земаат кај геникологот и ако треба нешто телефонски ми се јавува и ме известува за вредноста и дозирањето.

На MaLeCkO :), jacqueline.s и Sunshine_1979 им се допаѓа ова.
  14. Lucija1987

Lucija1987 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2015
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    239
    A koga dozna deka si bremena vednas li otidete na emdokrinolog ili prvo ginikolog ti ja potvrdi bremenosta pa potoa otidete za tiroidnata. Neznam sto da pravam jas samo preku test doznav a na ginikolog seuste ne sum otisla site mi vikaat deka e rano i nisto nema da se vidi na eho i neznam dali da pocekam prvo i toj da mi potvrdi pa da odam za zlezdata

15. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.646
    Допаѓања:
    8.386
    Не, јас пред да останам бремена ми го открија проблемот.И претходно бев на ендокринолог и ми правија и ехо преглед на тироидната жлезда.Откако останав матичниот ми зема крв, за да види дали треба да се зголеми дозата на тироидни хормони или е добра.Мојот матичен инаку соработува со овој ендокринолог и тој ме беше упатил кај него за консултација првиот пат.Кој од нив двајцата одредува кога ќе ми ја покачат дозата, не знам.Ти јави си се кај матичниот гениколог, ако си во рана бременост и прашај дали во меѓувреме треба да одиш и на ендокринолог, за да не губиш време и да си почнеш веднаш со медикаменти.
    Оти секој здравствен систем е различен,не живеам во Македонија за да ти кажам точно кај треба да одиш.Треба да си прашаш.Иако мое мислење е дека барем еднаш мора да отидеш и на ендоринолог за да ти го потврдат проблемот со тироидната жлезда и да ја прегледаат на ехо(кај мене видоа лезии на ехо прегледот).

На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Мој совет ти е да одиш веднаш, и јас сум со Хашимото хипотиреоза, и покачени антитела. Јас се лекувам на Институтот за патофиза на Клинички центар Скопје.
    Пред да останам бремена ја прашував докторката дали може болеста да наштети во бременоста и нејзин одговор беше ДА но само ако е неконтролитана и нелекувана. Јас пијам Еутитокс по шема и на секој 2 месеци правам контрола на Институтот за патофиза. Од мое искуство би ти препорачала да не оставаш на гинекологот туку сама да си ги бркаш докторите. Барај упат само и оди си на преглед или на Ендокринологија или на патофиза, на двете места ја третираат тироидата!
    Како и да е, едно мислење не може да штети, подобро е навреме да се превземат сите мерки!
    Ти посакувам лесна и успешна бременост!

Последна измена: 7 декември 2015
    На fairy88 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. makgirl

makgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    2.107
    Добро утро мешиња ❤️❤️

На blessed2, LUCERKA, fairy88 и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    Dobro utro @makgirl Izgleda samo jas i ti sme aktivni posabajlecki,paa si za eden svezo ceden sok od portokal? :D

На makgirl, LUCERKA, fairy88 и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Добро утро и од мене мамички! FB_IMG_1447771174506.jpg

На blessed2, MaLeCkO :), LUCERKA и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Lucija1987

Lucija1987 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2015
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    239
    Да така и планирам да ми потврди докторот на ехо за бременоста веднаш ке одам на ендокринологија сум јас, а покачените антитела колку ти се и ти прават ли некој проблем сега во бременоста и јас пијам еутирокс и тоа пет дена од 75 два од 100 и знам дека ке треба да ми ја покачат дозата но страв ми беше бидејки читам на нет дека покачените антитела можеле да доведат до спонат абортус и затоа мн сум уплашена.Фала ти многу на советот