@Mariangel може да се ствρднува од положба на бебето аκо таκа се мести или аκо имаш маκа со метаболизмот... но би тρебало κρатκотρајно да е и да се подопушти и најважно да не осеќаш стегање или болκа, нелагодност...
Ко за мене да си читам. Колку и да внимавам се дујам. И градите ми намалија сега, ама бутовите и газот ми се многу здебелени. Не знам, ете не јадам за двајца... да, јадам повеќе од порано, ама да речеме еден оброк плус... или да речам претходно често прескокнував доручек сега јадам... и тоа што - мусли :/ Мислам како и да е, влегувам во 7ми месец, треба да јадам барем малку повеќе, нормално е, ама мене се ми се лепи. И водата што ја пијам ми се лепи. Образите и гушката како прасица. А да не заборавиме дека вежбам. Не знам, ваљда хормонски е.
Јас сум веќе 10 кг поправена а тек сум 33 недела! Многу е знам, ама јадам сосем нормално - 3 нормални оброци и меѓу нив овошје...ништо од грицки, чипсови, благо во ограничени количини - исто како и порано...а килограмите си се зголемуваат! Веќе срам ми е кога се мерам пред сестрата кај матичната! Многу малку се движам, цела бременост сум на боледување, шетам по малку секој ден но тоа е кратко и недоволно за трошење на калориите што се таложат! На толку здравствени проблеми нека биде се во ред па ќе му ја мислам покасно...и така цел живот сум во категоријата на големи женски (183 цм. и околу 90 кг со години си ги имам)
Таκа е, плус се забавува метаболизмот, целиот оρганизам се менува, се таложи вода и масти пρипρемајќи се за доење... не за џабе велат дρуго стање. А јас еве сите тρи бρемености κоја од κоја поинаκва.. ќе си видите за наρедните, здρавје
Јас сум поправена дури 8 кг, а тек сум 25 недела !! И тоа 4 кила качив во 6ти месец. Знам од што ми е, само од тотемата, од нејзе неможам по голема нужда никако. Секоја недела последниве месец дена си качувам по кило. Си велам вака ако продолжам кај ми е крајот. Ќе се сторам мечка !!
Ич не се нервирајте за килцата ви бременост. Најважно е да сте здрави, да си напредува добро бебуш а килцата ќе летнат после пораѓај. Јас во бременост се поправив 25 кг. не ми се познаваа многу само стомак огромен имав. 5 и пол месеци како сум породена и ми останаа уште 6 кг да симнам. Гледајте си го здравјето, галете мешко и уживајте во бременоста. Баталете вага и мерења секој ден
Ja pa znachitelno pomalce jadam, na pola pomalce od prethodno. Blago da mi ochi ne vide, samo voda i sveza hrana, nishto teshko i mrsno, denes burek jadev ushte pod nos go osekam, edvaj 8mina izedov.
zdravo mamicki eve i jas posle dolgo vreme da pisam, redovno ve citam ama nikako da se zafatam so pisuvanje pa segada vi pisam.Da vi kazam i jas eve poleka poleka sum pri kraj na bremenosta 36nedela pa zdravje naskoro ke se izraduvame na nasoto bebence samo se da bide kako sto treba mamicki pozdrav do site site nie sme silni sve mozeme da izdrzime koga stanuva zbor za nasite malecki so lesno na site sto treba da se porodat ovoj period so mene i za onie ponatamu so lesno da si ja iznosat bremenosta imajte prekrasna i mirna vecer
Zdravo Stasija. Cesto se slucuva da se ima iscedok vo bremenosta, najcesto ne e strasno. Najdobro e da se konsultiras so tvojot lekar. Toa sto primas krinon e dobro, progedteronot e bas protiv krvarenja I za zadrzuvanje na plodot.
Мешиња јас на почеток во првите 3 месеци ( до 12 недела) ослабев 4 кг, потоа качив 9 кг односно до 32 недела. Сега сум 34+3 и сум ослабела 2 кг. Со едно залаче се најадувам, а веке со второто сум прејадена. Дали е нормално? Почнувам да се плашам, а мислев само ден два ке ми биде така, но ете веке 2 недели.
Ако бебеш убаво напредува, не е страшно.Бебето е високо и притиска на желудникот,поради тоа немаш апетит.БАш во тие недели бебето оди нагоре и прави тешкотии со дишењето и јадењето.За некоја недела кога ќе се спушти би требало да почувствуваш олеснување. Пробај со лесна храна,почести оброци и пак консултирај се со твојот матичен или ало докторе
Здраво на сите сакам да ве прашам дали е нормално што чуствувам на левата страна доле на допир како тврдост и надуваност се двиши на кај папако ама на десната страна е мека веке дали е нормлно или рано за таква тврдост а за два дена ке сум 9недела
Да ве прашам за вториот скрининг, нели се правеше до 23 недела? Јас по последна менструација сум полни 22, а според плодот сум 21. Матичната ми рече до крајот на декември морам да го направам, а мене некако ми е многу тоа... И секој ден се јавувам уште немаат термини за на клиника. Второ ми е ама сум ептен во мисла.
Матичната нека ти даде приоритетен упат. Мене за првиот скрининг ми даде таков, оти според мед сестра требаше да чекам 3 недели, а морав за 2 недели да одам. За вториот скрининг си отидов на време и можев да бирам денови и термини. Мислам дека после 22 недела е касно. И оти ти се јавиваш на клиника, тоа преку мој термин треба кај матичната да ти закажат.
Па преку матичната чекам, тие ми викаат дека немаат уште термини. Во текот на неделава требало да добијат. Се мислам на приватно да одам ако не бива вака.
Dragi mesinja...imam eden problem pa ve molam da spodelite iskustvva so mene...24+6 sum...zavcera mi go merea grloto na matkata vo sistina i mi e 25mm...dosega ne mi e mereno i toa e najverojatno propust na mojata maticna na koja otkako i kazav veli deka grloto ne se meri vo rutinski pregledi tuka samo ako imas bolki znaci sreka sto otidov na pregledov zosto celo vreme sum navaka nataka voopsto ne odmaram a mojava momentalna sostojba bara strogo miruvanje...mi dadoa terapija utrogestan vaginaleti strogo miruvanje i kontrola pose 2 nedeli...doktorkata mi kaza deka mozebi ke treba da se pravi serklaz Jas kolku sto procitav serklazot se pravi pocesto vo porani nedeli vo sesti sedmi mesec se pravi mnogu poretko..a isto i dobiv informacija deka na klinikive se pravi serklaz do 17 gn a posle 17-ta ned pravatt samo vo sistina i remedika? Ve molam ako nekoj ima slicno iskustvo da spodeli zagrizena sum...Vi blagodaram odnapred