Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.263
    Ни мене ми немаат мерено, мислам дека тоа се мери доколку има индикации, ниско поставен плод, во првите 12 недели кога гледаат на ехо ако има скратување и така натака... Мислам дека скратен цервикс си иде и со свои симтоми, така да гуркај си Мариангел и уживај.

Јас ја затварам 18та недела и од утре бутка 19та, аман кога пројде пола бременост скоро :D Се вака да иде ко песна до крај.

На KikuFFka, Bebulleee, flower30 и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Мене не сaмo штo ми немaaт меренo грлo нa мaткa туку никoгaш ми немaaт измеренo ни притисoк ни килaжa , сo дигитaлен aпaрaт дoмa сaмa си мерaм притисoкoт :)

На KikuFFka и Mariangel им се допаѓа ова.
  3. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.319
    @Ververica сега се што можеш е да мируваш, лежи и само за тоалет станувај. Секако одлуката ќе биде на тебе, но побарај повеќе мислења. Јас со втората бременост цело време имав крварење и скоро цело време бев во кревет и често лежев на болница. И мене за серклаж ми предложи една од докторките, но јас не давав ни со вагинално ехо ни со инструмент ни брис да ми земат не пак тоа :o фала богу еве го синко здрав и жив:inlove: дај боже се да е во најдобар ред:hug: само мирување!

На Bebulleee, podravka, zajka1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    Јас и Верверица имаме ист матичен, така да и мене истиот ,муабет ми го сврте дека не треба да се мери освен ако има индикација. Но сепак првото мерење она ми го направи некаде во 12 недела мислам. Јас на мое инсистирање си промерив 3 пати. Си има и за тоа протокол кога се мери. Прв пат во 12 недела, втор во 20 и трет пат се мери во 24 недела. Во 24 недела мислам дека треба да биде 3-3,5 долго.

5. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
  6. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Mene maticnata mi rece deka treba da pravam nedelava brisevi, a 32+3 sum, a naredna nedela e vtora smena taka stoa ko ne napravam sega bi trebalo da pravam ponaredna koga ke bidam 34 polna. E sega se mislam bidejki mi e strav da ne mi isprovocira nesto i onaka mi e skrateno i omeknato grloto, a za ponataka 34-ta, odnosno 35 pa vikam da ne e mnogu kasno. Koja nedela obicno se pravat ovie brisevi?

Последна измена: 9 декември 2015
  7. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.579
    Cka, јас вежбам дома вежби веќе 6 месеци, немам никаков проблем. Ја намалив тежината на тегчињата од 2 кила на кило, и сите вежби ги правам во поблага варијанта. Значи, чучњеви, ама не до долу, стомачни ама со малку кревање а не до горе и слично. Вежбам околу 20тина минути дневно, се на се. После вежбање се осеќам многу енергично и убаво. Докторот ми дозволи да вежбам, му кажав дека вежбам цело време, ми рече слободно да продолжам. Значи се дури не осетиш тежина и мачнина, и да ти сметаат вежбите, не е опасни.
    Прво почнав да гледам вежби за трудници на youtube, ама после си направив сама комбинација од повеќе клипчиња. Значи преморување никако, затоа само 15-20 мин вежба, со по 10-15 повторувања на вежбите, без да се осети некаков напор. Можеби мене не ми смета оти вежбав и претходно, ама сега за сега си е таман.

На Bebulleee, Cka и zalosna им се допаѓа ова.
  8. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    И јас ја мозгам нешто мојава работа. Сега сум 25+1 (кај мојот доктор бев 25+1 пред 2 недели на преглед), тие ми пресметаа термин според последна менструација,а кај мене бебуш е покасно зачнат и e точно две недели помалку од тие кај нив пресметки. Е сега ехото кога ќе внесеш термин автоматски им пресметувало колку недели си. И затоа ме водат така. Да не ја тупам повеќе,следниот преглед ми е на 21.12 и ќе почнеме со цтг. Јас според моите пресметки ќе си бидам 26+6 а според нив 2 недели повеќе.. Ако не се лажам ми рекоа и дека третиот скрининг ќе го правиме тогаш,нема да биде рано? Ако испадне дека бебулето не одговара според димензиите драстично само поради грешно водење на неделите? Или не е толку битно и страшно?

9. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    5.811
    Mene vo 34-35 otprilika mi zede brisevi...ne e kasno ne se sekiraj togas I treba

На zalosna и coconaut им се допаѓа ова.
  10. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.896
    Допаѓања:
    142.323
    I mene doktorkata kaj sto idam(na privatno) mi rece sega da ne cepkame za brisevi za da ne dojde do porano otvaranje ili provokacija,a maticnava doktorka mi vika vo 27nedela koga ke idam da mi zemela bris za PAP(zatoa sto vo 12 zaboravi).Ama i jas ne sakam sega za brisevi i ke i recam ponataka pri kraj koga se zemaat i drugite brisevi.
    I posle vikat mnogu citame po internet i forumi-pa kako da ne citam koga poveketo od doktorite neznaat sto pravat(facepalm)

На ♡BuBaLe♡ и slobodka им се допаѓа ова.
  11. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Znaci mozno e brisot da predizvika prerano otvaranje i provokacija, jas bas od toa se plasam, uste mi e mnogu rano, a pak vaka se dvoumam ako mi najdat nesto dali keimam vreme za terapija.

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.263
    Брис пред породувае не се зима со спекулум, само со стапчето и не може да предизвика предвремено породување не се плашете. Таман работа докторите да си играат играчки. Подобро и за вас и за бебулето да се земе брис, ради инфекции кои можат при породувањето да ги префати бебето, поготово при природно породување.

На KikuFFka, ♡BuBaLe♡, Mariangel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Па брисот за стрептокока и во 35-36 недела по правило се зема, не порано. Мене со мал спекулум ми земаше, ама штом докторот е запознаен за скратено грло може и само со стапче.

@kallias истово сакав да го пишам ама си реков ајде на секој различно му е тешка маката, и јас цела бременост се замарав со глупости за сега со проклетава жолтица да немам сила и да паднам и физички и психички. Сега било тешкото.. Уживајте труднички :hug:

На ♡BuBaLe♡, Mariangel, kallias и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    E sega se cudam zosto togas doktorkava me vika vo 33 ta nedela? I kako ke zeme bris od grloto na matkata ako ne koristi spekulum?

15. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Мене матична ми рече 34-36 гн. дека требало, баш минатиот преглед ја прашав, вика рано е, она дури инсистираше после нова година ама јас и реков пред да биде оти измеѓу празниците секаде е хаос :)

На coconaut му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lucija1987

Lucija1987 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2015
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    239
    Девојки сакав да ве прашам иако сеуште не ми е потврдена бременоста од матичниот во петок ќе одам да видиме што како ,јас пред да останам бремена односно пред да го направам тестот за бременост предходниот месец испитував микробиолошки тестови и ми најдоа стрептокока бактерија па сакав да прашам да не му направи некој проблем на бебето многу ми е страв.

17. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2015
    Пораки:
    1.205
    Допаѓања:
    4.390
    Кaкo сте мешенцa :D јaс уште дoмa ете мрзливa oд кревет не ми се стaнувa нештo ептен ми се спие:D a нaвечер сoн не ме фaќa , си јaдaм кaкo "улaвa" вaкa не ми се пoзнaвa кoлку сум пoпрaвенa декa висoчкa сум a нa вaгa тугo-лелеее 16/5 кг. вишoк имaм :Daлaл дa ми е :rofl: нa 3 декемри пo мерките нa бебуш си тежеше 2980 гр. вo 36/6 г.н a дo сегa вaљдa си имa уште пoвечкo кaченo пa тaкa дa кoлку бaтичкo изгледa ќе се рoди 3550 гр. едвaј чекaм :D дa се упoзнaеме пo 9 месеци исчекувaње :sun: кoи летнaa кaкo вчерa дa дoзнaв декa вo мене имa уште еднo срценце :l:

На KikuFFka, zajka1, SamovilkaH и 6 други им се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.933
    Допаѓања:
    110.263
    Ќе со однесеш се резултати ама ќе ти направат пак брисеви во 12та недела и ако треба тогаш ќе ти дадат и терапија. Држиме палци мила ;)

На Lucija1987 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.084
    Допаѓања:
    328.611
    Стапчето за брис е толку мн тенко и самата процедура е кратка што нема шанси да предизвика беља.Зошто воопшто читате се и сешто??
    Дали знаете ако имате бактерија колку истата може да ви наштети на плодот?
    Е бактеријата е таа која може да предизвика спонтан,предвремен порагај,и слично.

Некои трудници од старт ги гледаат со вагинално или ги пипкаат со прст да видат да не се отворени па имаат уредни бремености до сам крај.

На zajka1, Kitten, ivi1987 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Zatoa sto imam problem so grloto na matkata i do sega sto pati me gledale i vaginalnoi so raka i brisevi mi zemale i sekoj pat posle toj pregled nekolku dena imam maka i bolki strasni e zatoa.