Треба да имаш доверба во лекарот . Ако ти самата мислиш дека е подобро да не ти земаат брис тогаш на свој ризик немој да го правиш.
Jas ne rekov da ne mi zemat tuku dali e podobro da mi zemat vo 34 ta polna nedela ili sega, toa mi bese prasanjeto,a za zemanje nikako nema da ostavam da ne mi zemat.
Многу поголем е ризикот од инфекции отколку од брис зимање, како прво сега МОРА брис да се земе и ако одбиеш треба да потпишеш изјава, во тој случај си сносиш сама ризик доколку на породување детето префати некаква инфекција. Од вагиналните инфекции недајбоже се случуваат респираторни проблеми, проблеми со видот, проблеми со кожата и голем број други проблеми кај новороденчињата. Овие брисеви немаат врска со ПАП, сега се зимаат 2 вагинални и еден ректален брис. Инаку и јас имав болки после гледањето вагинално, нормално е тоа.
Znaci ne se razbirame, jasna mi e mene potrebata na toj bris, no izgleda ne mi go razbravte prasanjeto, dali sega ili vo 34 ta polna nedela da odam , eve i drugi odgovorija deka pokasno se zema bris, a ne vo 32 ra.
Тоа кога треба докторот ќе си каже најдобро, пред се бидејќи тој ги следи мерките на бебето и според циклус, нели освен ако не е инвитро никој не знае кога точно е зачнато бебето. Јас искрено многу му верувам на мојот матичен, не е идеален, да се разбереме, ама ми влева доверба. Пред се заради тоа што секогаш ми објаснува убаво и на мене и на сопругот, ако треба и посебно, пример ако ми објаснил мене после ќе му објасни на мм. Ние не може да знаеме подобро од нив сигурно.
Јас мислам дека е во ред да се земаат брисеви и пх еднаш месечно,но не е во ред да се мери грлото на матката на секој преглед и да се прави вагинално ехо-зборам за бремености кои имаат омекнато грло и скратено грло на матката. Мене кога ми ја направија операцијата во 19 недела ми беше напишано на отпусното писмо дека не смеам да имам секс до крај на бременоста и никаква терапија вагинално,мануелни прегледи или да го мерат грлото на матката со сонда до 34 недела. Кога бев на Приска два не ме гледаше матичниот туку друга докторка.Знаеше дека сум правена операција долу и пак сакаше да ме прегледа вагинално со сонда да го мерила грлото на матката.Јас го одбив прегледот,оти така ми беше нагласено од болницата.Кога појдов после некоја недела кај матичиниот,баш внимавав и бев спремна да му кажам дека треба само брисеви и пх(и полека да ме отвори со спекулумот).Но, тој си знаеше,го беше прочитал отпусното писмо и пред да седнам на столот ми кажа дека нема да ме гледа вагинално.Еве до сега секој месец одам само за брисеви и мерење на пх,а ехото е абдоминално. Мариангел кај тебе те водат според големината на бебето,оти не ја водиш кај тој доктор бременоста од почетокот.Не се секирај за Приската,мислам дека се ке си одговара според неделите кои те водат.Во краен случај и да има отстапување недела плус-минус не е страшно. Јас сум утре на доктор и го правам првото цтг.Мојот доктор правел прво цтг после 30 недела,иако и јас очекував да ми го направи во 28 недела.Сепак сите доктори се различни. Инаку јас нема да правам Приска 3 така ми кажа,тој ќе ги земал мерките.Ќе видам утре со ќе направам па ќе пишам.
Mojata maticna me nema poglednato na eho od kojznae koga, jas odev na privatno i sega posleden pat na klinika, Kaj sto odam na privatno doktorkata e tolku vnimatelna sto ne ja ni osekam koga me gleda pod spekulum, dodeka ovoj pregled kaj maticnata bil strasno bolen.
Мене никогаш не ме болело спекулум и зимање брисеви, ама во 12та недела кога ми зимаше брисеви и ме гледаше многу ме болеше, нормално е тоа сметам јас. Му кажав и он потврди, вика не е исто, се се менува во телото на жената со бременоста. Не знам твојата матична како дозволила такво нешто, да не те гледа на ехо досега, ама сметам дека тоа е пропуст. Почнаа како пари да не гледаат нас пациентите, страшно, многу сум задоволна од мојот матичен за тоа. Инаку мислам дека сега закон има мора најмалце 6 пати да те гледа на ехо во бременоста, да имаш најмалку 6 контроли кај матичниот, без тоа не може да ти издаде упат за породување.
Епа и кај мене мојот доктор не сака да чуе да ме гледа на ехо, урина ми проверува,крв и срцето го слуша со апаратче и толку. Минатиот пат го утепав од молење да ме гледа па ме ѕирна 2-3 минути и само се изнервирав повеќе наместо да се израдувам. А требаше скрининг да правиме ама не,првиот пат кога бев било рано за втор скрининг и ми презакажа по 3 недели,одам по 3 недели ми вика касно е за втор скрининг рано за трет. Па ти ми закажа бе шапшал! Па и со вакцината се изнервирав.. Абе Бог да чува.
Кoлку убaвa тoртa мммм ,мoже еднo пaрче oд тoртa не ми се гaде хехе,некјa му е Срекен Рoденденoт гoлем дa рaсте
Треба да се консултираш со матичниот за периодот кога ќе ти земе брисеви.Јас бар еве со двете бремености одам цело време само кај мојот матичен и тој ме води и насочува кога што ќе се прави,не одлучувам јас.Си има правила која недела што ќе се прави и за секоја бременост гинеколозите си имаат различен пристап.Треба да имаш доверба во докторот кој ти ја води бременоста и по мое искрено не е ок на 100 места да се оди освен кај матичниот гинеколог.Треба да имаш еден доктор кој е асален и ти ја знае бременоста и ти ја води од почеток до сам пораѓај,тоа бар по мене.Јас со првото не ги направив вторите брисеви зошто гинекологот мој сметаше дека нема потреба да се прават и не ги направив.Со ова сега до 12-та еднаш неделно ем вагинално ехо ми правеше,ем брисеви,ем тоалета а имав и сеуште имам проблематична бременост ама не се побунив зошто ме чепка и буричка и отвара доле секоја недела зошто имам доверба во него и знам дека е за мое и доброто на бебето.Затоа по мое сметам дека не треба ти да одлучуваш кога да ги направиш брисевите туку да се консултираш со твојот матичен гинеколог и да ти закаже за брисеви.
Јас и верувам на матичната моја и прашувам се што ми треба. Пап не правевме, ми кажа дека нема потреба да ми гребе грло на матка во бременост, за 9 месеци и да има ХПВ нема што да се направи, ниту пак може толку брзо да се развие за да има проблем. Така што нема потреба од пап. Брисови колку што знам е помалку инванзивно од земање примерок за ХПВ, може грешам. Брисови се прават со цел да се утврди постоење на бактерија во родилниот канал и ако не се излечат, бебето ќе мора да се извади со операција, поради ризикот да ги добие тие бактерии при раѓање, Ангел убаво објасни. Според мене пострашно е секс да имаш, отколку 30 секунди брис. Ова зборувам за нормална бременост. Бременост која е ризична, не знам. Мариангел, имаш шанси да смениш доктор? Знам дека не си во Македонија и не ги знам таму правилата, ама не ми е јасно како може да ти ги утне прегледите. Според мене прегледот во 12 и 20-22 недела се најбитни. Не се за прерипување. Види дали имаш шанса да одиш на друго место, многу несериозен докторот ти излегол.
Mojot doktor voopshto i ne se zamara so pregledite. Nemam poim dali imam shansi da smenam doktor,i jas sum nova vo drzhavava i ne znam kako odat rabotite. I jas smetam deka vtoriot skrining e najbiten zaradi anomalii na plodot ama ete toj nejke i nejke da go napravi. Finansiski ne bev vo mozhnost da odam na privatno i taka ostana. Koga go vide na 2-3 minuti bebushot reche se e dobro,kazha mashko e i si izgasi aparatot si ispadna Nemozhesh da se izraduvash kako chovek Daj Bozhe se da e vo red, a ke se rasprasham za menuvanje na doktorot sekako, moram da bidam sigurna dali imam shansi za podobro ili da se zadovolam so dudukov neodgoveren
Мене ми мереа еднаш ама оти побарав, т.е. му имав речено на докторот дека имам грчеви во матката. Инаку немаше да ми мери ич. Мислам дека во Плодност мерат само ако се сомневаат во нешто, или ако трудницата побара.
@coconaut mene mi zedoa bris vo polna 37 nedela i toa samo so stapce bes speklum ako ti e strav poradi toa sto imas skrateno grlo na matkata togas prasaj si go maticniot pokasno da go napravite brisot, @Mariangel znam deka si vo germanija i mislam deka nemas prostor za griza bidejki nivnoto zdrastvo so naseto se mnogu razlikuvaat mislam deka treba da mu veruvas na doktorot toj dobro znae sto pravi, eve i jas na pocetokot na bremenosta bev vo Svajcarija i prviot pregled za potvrduvanje na bremenosta tamu go napraviv vo polna 6 nedela i znam kolku ima razlika od pregledot tamu i pregledot tuka vo MK, zatoa i koga dojdov tuka se odluciv bremenosta da si ja vodam paralelno kaj 2 doktori kaj maticnata i kaj dr.Organciski, e sega veke sum 38 gn, treba vo Strumica da se poragam i se naslusav na se i sesto za doktorite i sestrite tamu no sto e toa e gospod neka ne cuva