Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    мешенца како сте? колку било досадно ова седењево дома, ама пак и да излезам малку да се прошетам после цело време ми е тешко, и само лежам, никако да ми се погоди :lol:
    туку од сношти оваа бебушкава моја ја осекам како ми стои во едно место и тоа на десната страна ептем на крај, дури неможам да мрдам, ни да дишам...
    го галам , му зборувам ама инајџија ке биди никако да се помести, си стои тука и само си мрда одвреме навреме :D

2. ceki89

ceki89 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2012
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    71
    И јас малава ја осекам ссамо на десна страна и стомачево ко гунга ми станало на една стр само...Леле за досадново навистина некој ден ми е досадно да искочам се плашам да не ми се деси некое изненадување а вака ептен ми се шета :) на пример кога ме боли грбот т.е крстот сакам само дасе движам за да ми помине малце.

3. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    е да и јас така го осекам бебушко, стомакот како испакнат ми е на тоа место, и цел здрвен :(
    а за шетање мажево не ме пушта сама, ја слушна докторката кога ми рече сега си веке во 9ти па постојано да одиш со некој :)
    а баш прееска му викам на мажево додека шетавме , замисли вака во шетање да ме фатат болки или да ми пукне водењакот а??? кутриот тој поке ке се испаничит од мене :D

4. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Дриа, честито ќеркичка,да е жива и здрава.

Ете и јас денеск бев на тој фамозен вагинален преглед, не го осетив,не ми беше болен...ама затоа брисевите.....ужас. Докторкава ми рече да се спремам, ова малово решило рано рано да излегува. Со нетрпение ја очекуваме.

5. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    ајде тогаш спремајте се, штом на бебушко не му се чека ;)

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ceki89

ceki89 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2012
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    71
    Да и јас не излагам сама и мене мм не ме пушта,зависни сме станале :) сега така, пак после леонки и така зимово ке ни мине :) и мене од тоа ми е страв затоа ем сакам ем се плашам да шетам :) ајде ке видиме кога ке ни дојде денот... Едвај чекам да идам на преглед па да видам дали и мене ке ми рече др. да се спремам како на Силк што и рекла :) А инаку не ми се верува дека за недела дена е нова 2013 год :o како поминаа 9 месеци ни самата не знам :)

7. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Силк, ти посакувам лесно породување кога ке дојде до тоа, а ете знаеме дека си близу:)) и на сите други исто :inlove:

8. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    еххех и јас си викам кога поминаа 9 месеци??? пред неков време си велевме уште 7, па 6, па 5 месеци и таканатака ке си го видиме бебушко, а сега си викаме уште неколку дена има до нашата средба :D

9. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Значи горе доле сите го поминавте и вагиналниот преглед ,ова ти беше последен брис Силк ? земаат само за стрептокока или сите различно? а што проверуваат со вагиналниот? дали се отвараш или?

10. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Јас правев вагинален минатата недела ,е сега не сваќам :headbang: еднаш се прави или? А за стрептококата е по своја желба или и тоа мора? И мене ме интересира когасе прави при крај или?
    За pepita82 вагиналниот мене ми земаа брис од вагина,брис од цервикс уртерии и микоплазма и уреаплазма ова го правев кај матичниот гинеколог а брисеите ги однесов на микробиологија на медицински факултет ;)

11. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Вагиналниот преглед го прават за да го опипаат грлото на матката, и да видат до каде е процесот на отварање,односно дали е паднато чепчето, па според тоа и ќе кажат одприлика за колку време може да почне процесот на раѓање. Јас кога бев на ГАК ми направија цтг , ехо и вагинален преглед и докторот ми рече следно доаѓање здравје боже на 2 јануари, и дека најверојатно ќе се породам во првите 10 дена од годината, ако не дојдам и во среда отворена, така да најверојатно тоа им е некој знак до кај сме и што да се преземе. А последните брисеви се на крај на 8 односно почеток на 9 и се проверува за стрептокока па после само си чекаш да дојде денот Д.

На pepita82 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    ти благодарам Ивановичка :* јас кажав и погоре се породив во 40 недела и некој ден а кога идев на ГАК за ЦТГ ехо не ми правеа и никој вагинално не ме прегледа :?:

13. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Еее ама со првото дете колку што гледам си се продила пред три години а од тогаш се е изменето, и протоколот на бременоста, и прегледите како и самиот процес на пораѓање. Другарка моја се породи пред три ипол години, со второ ќеркичка и се на се беше само три пати на преглед кај гинеколог со два бриса без вагинални прегледи и еднаш на цтг, и супер ќеркичка има , направи само двапати крвна слика на крај на првото тромесечје и на почеток на третото, па ништо не им фалеше. ни Д-мери , ни приска, ни даун никакви зезанции, а ние сега ова да ти се збогтиса од прегледи , крвни слики , брисеви, прегледи, јас пукнав искрено, направив 8 крвни слики ској месец, два бриса , даун, три скрининза (еден 12, еден 22 и еден 31 по барање на Димчев, за начинот на хранење на бебето, ) и плус сега на ГАК ова што го поминав, искрено на мажми толку не му се чепатев за да останам трудна колку што се изначепив во теков на бременоста,а игли толку не ме избоцкале во цел живот. Ама ако мора нека биде, само да ни се бебушки здрави и живи и се да биде како што треба. Поздравче :*

На pepita82 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    и јас сега размислувам за тоа ,3 год ке речеш и не се толку одамна , само не знам дали беше од незаинтересираност на докторот или сега им е наложено на сите да не пракаат на испитувања не знам , ама си викам супер поминав луѓе, кој 2-3 бриса еднаш само ми зема брис и еднаш крвна слика ништо друго ,еднаш на ЦТГ и тоа во 39 недела , затоа сега само ве распрашувам :) како прв пат да сум бремена :P ама и го сменив матичниот и гледам сите со ред испитувања ми ги прави, оф леле од сега се мислам за брисот како ке се чепам а уште ако ме прегледува тој вагинално :sweat:

15. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227

Јас колку што знам вагиналниот преглед го прават на клиника кај што ќе се пораѓаш , и тие прават проверка на другарката доле, непријатно е чувството ама мене не ме болеше нешто драматично туку онака нелагодно , ама најверојатно се зависи од пикачот кој е , а брисеви зема матичниот доктор, и ако ги носи он ок ,ако не ти ги дава на тебе и те упатува кај да ги однесеш. Мислам дека сите овие прегледи и зезанции им се наложени од фондот за здравство и дека имаат обврска да те упатат а дали ќе одиш зависи од тебе, што незначи дека ако не отидеш ќе те вратат и нема да те породат, само што ни наметнуваат чувства да ни биде шубе и непријатно. Мене така ми направија на трансфузиологија за Д-мерите кога се си беше ок, а тој идиот таму ми препиша клексани превентивно ради реда, па сум се расправала зошто мора да се боцкам ако се е во ред, (сум пишувала тука за тоа ) и искрено земав ниту еден клексан па фала богу до сега е се супер.Тоа е само малтретирање ама затоа подарокот кој не чека на крај е најубавиот на свет ;)

На pepita82 и Delgadina им се допаѓа ова.
  16. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Пепита, како што кажа Ивановичка брисеви зимаат на почеток на 9-ти месец, и мене ми земаа за стрептокока, кламидија,од вагина и цервикс. Најинтересно е што сама ги носам на микробиологија на клиника, и таа таму ми вика резултати после празникот, некаде 3-4 јануар. Брееееееее, а матичнава ми вика дека може брзо да се породам. Значи може и да не ги дочекам резултативе.Џабе 650 денари лупнав.
    Јас идам на предавањава на ГАК што се за трудници, и таму ни кажаа дека МОРЛАЛО да се направат овие брисеви, и да си ги понесе резултатите со нас кога ќе се пораѓаме. Да не случајно имало некоја инфекција па да се пренесе на бебето.

За вагиналниот преглед, мене првпат ми правеа, да видат дали ми е скратено грлото на матката и дали е омекнато. Е после на клинка на ЦТГ и почесто ќе ни брцкаат за да видат дали се отвараме или не....Тоа е...Жени...ќе си трпиме... :$

17. Delgadina

Delgadina Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2012
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    391
    Да ми е жив и здрав доктор Филиповски ме поштедува од сите тие непотребни испитувања сам ми кажа дека на времето од утврдување на бременост тек на пораѓај се гледале со трудници. Сега ова е триста глупости и нервози непотребни и влечкања по клиники. Ама искористуваат дека ние трудниците се ќе направиме за здрвајето на нашите буциња.

18. nesa

nesa Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2010
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    1.226
    Ај и јас да ви се замешам во муабетот. Ви ѓи читав мислењата и нешто не ми е јасно. Јас се породив пред 15 месеци и првпат ме мереа на ЦТГ кога отидов да се породам. Сега вие одите стално на ЦТГ? или јас нешто не сум ве рзбрала. Инаку повторно сум бремена ;)

На MacenceEna му/ѝ се допаѓа ова.
  19. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    јас ги правев првите брисеви во 12 недела , а за носење тоа си знам сигурно јас дека ке ги носам зошто они немаат време :puke: ама ајде ке помине и тоа , а за ова Силк сто рекле задолжително е за последните брисеви ,не ме чуди ајде убаво е да си знам дека е се во ред од моја страна само многу случаеви знам што бебчињата таму им закачија инфекција :( како и да е , нека ви е со лесно вие што сте при крај , да си ги гушнете што побрзо малите ангелчиња а после се другото се заборава за миг :* :* :*

20. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    сега од кога ке почне 36та недела се оди на цтг еднаш неделно или повеке пати зависи како ке ти каже лекарот, а ако ти помини терминот после секоа ден се оди на цтг :!: :) со лесно нека ти е бременоста