Бев на гинеколог минатата недела веќе сум 31 недела и секогаш кога го мерат долгите коски му излегуваат за 1 недела помали дали ви се има случено такво нешто и дали има простор за паника ?!!
Кај моето бутната коска е за една недела помала мерката ама докторот ми рече дека нема простор за паника и загриженост.Мислам дека може да има отстапки плус,минус една недела.
Здрaвoo нa сите утрoвo ме рaзбуди кaфеaв исцедoк и бoлкa вo левиoт дел нa кичмaтa oдмa и се јaвив нa сестрaми ми рече дoaѓaј oдмa нa преглед зa среќa ништo не му е нa бебушoт
А на скринингот што ти кажаа?Обично тогаш се се гледа и тогаш кажуваат за сите мерења,дали има отстапки,дали е или не е страшно.Јас сум на скрининг во понеделник па тогаш ќе ми кажат подетално се,ама мојот гинеколог на кој безрезервно му верувам вика дека се е добро.Мораш да имаш доктор на кој му веруваш и кој може да ти објасни подетално за оваа отстапка.
Јас му верувам ама и тој ми кажува дека од 6 месец наваму коските изостануваат еден месец, е сега вика не мора да значи дека ќе има некаков проблем НО неможам да речам дека ова е ок ....Ми рече дека се случувало и кај други трудници , па после раѓањето си постигне све нормално. Кај мене само долгите коски што му изостануваат инаку другото му е се ок со 1638 кг рече дека за 30 недела била ок таа тежина . Незнам што да правам прва бременост ми е се плашам за бебето . Во петок пак сум на контрола , ама се си викам да побарам мислење и од др. доктор
Вooпштo немaм стрaв oд пoрaѓaј туку едвaј чекaм дa гo видaм бебушкo пa ствaрнo не е фер тoлку дa чекa ем oтвoренa 3 прстa ем 2см ми е цервиксoт дoлг и пaк не му текнувa дa искaчa
Edna nedela ne e nisto, znaci toa e genetika, mozebi ke ima malku pomali noze. Do dve nedeli otstapuvawe e tolerantno. Moeto pa samo glavata mu odgovara so nedelite, drugo stomaceto i nozete sve mu e nazad. Ako se drugo si eok, od aspekt na plodova voda placenta,nema nikakva potreba za panika i odenje na vtoro mislenje.
Една недела не е ништо, зависи како ќе измери од точка до точка, за милиметри се работи. Јас одев кај 2 доктори и различно мереа со некој ден, а и терминот различно ми го имаа кажано. Да не се плашиш, кај мене главчето му беше некогаш помало некогаш поголемо, а тие коски дури 2 недели понапред. Од ко се роди никој ништо нема речено дека има проблем поврзан со тоа. И не смеел да ти рече така докторот кога знае дека кај сите скоро е така. Плус генетика немаме сите исто долги нозе нели? @coconaut во исто време сме пишале исто.
Кај мене се , буквално се му е ок . Дури другите мерки му се понапред со 2 недели , ама ете тоа сега . Мир немам , незнам што да мислам и правам . Се надевам станува збор што викаш за генетика ...само да не е некоја болест , нема да си простам
Оф ич не ми требаат долги нозе да има , само да не е нешто друго , а јас ништо да не преземам на време многу ми е страв и неможам да се одморам како човек само таму мислам откако си дојдов од доктор .
Погое си пишала дека големите коски се помали за една недела а сега за цел еден месец.Види на контролата што ќе ти каже а побарај и второ мислење за да бидеш ти спокојна.
Погрешно сум напишала . Сакав да кажам дека од 6 месец наваму секогаш коските му излегуваат за 1 недела помали .
Мамички пред неколку месеци не пишував но редовно ве читав додека бев бремена, сега си имам прекрасно бебуле од 5 месеци, но не ја напуштам така лесно темава. Почнав да осеќам некои промени кај мене и оп две цртки на тестот. Страв ме фаќа, ќе биде во една година две деца да родам, немав баш некоја посебна нега во последно време, плус малово го дојам, ама тоа е што е. Ќе одам на гинеколог да ми потврди бременост (иако е потврдена со 2 теста) и да ми каже колку недели сум (пошто знам само дека сум 5+) Дали некоја од вас има слично искуство свое или некој близок?
@Tinushka оди на второ мислење за да си мирна, да не му правиш стрес на бебуш. Еве да ти кажам јас пример на почеток одев само кај матичниот и ми рече да не правам приска. Ко почнав тука да читам дека сите прават цела бременост се мачев да не има нешто, мир немав до крај. Ама наредниот скрининг за да бидам помирна бев и на приватно. Друго е и друг доктор да ти каже дека е нормално така и се е во ред, и да се смириш.
Не се секирај,една недела не е ништо страшно.Еве и погоре ти пишаа дека кај многу се случува да е плус минус во некои мерења,исто како што на пример се греши во тежината на бебето,скоро секогаш утињаат.Не се плаши,уживај со мешето уште малку
Тинушке ако ти се верува јас со меркит не се замарам, на крај на прегледот го прашувам се е во ред? ми одговара потврдно и доволно ми е, нит се разбирам нит можам да направам нешто со тоа. Не се потресувај, не можеш ништо да направиш сега, прилично сум сигурна дека тие мерки не се точни ни приближно, една феминка кажуваше дека дента пред да се породи и го измериле бебуш 2800, следниот ден раѓање 3400.
Морам да одам и јас така мислам да слушнам и второ мислење и без тоа имам критична бременост и треба да се породам во 35 недела ....ако издржам до тогаш.
На моево главата му е цела недела поназад, па никому ништо... таман работа ако ги анализираме сите бројки. А и замисли дека тие мерат преку ехо, значи бројката никогаш не може да е 100% точна. Еве искрено кај моево ништо не се совпаѓа. Нешто му е понапред, нешто поназад, ама целокупно докторот вели дека си е таман. Јас ако ги гледав така бројките ќе се мрднев од памет... хахах
Знам дека грешат и они , но како може на последниве 2 прегледи секогаш за една недела помали коските ...ама најдобро ќе биде и второ мислење и јас да сум мирна , а и малото да не се мачи со мене ..