Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. danielka0507

danielka0507 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    308
    Здраво стомачиња...Како сте ми...Јас вчера имав пеколен ден...Си отидов порано од работа и како што легнав , не станав цел ден и цела вечер...Киселини ме измачија и мислам дека семката од маслинки ме спаси..Голтнав 2-3 и сабајлево исто...Вртоглавица имав цел ден и цела вечер, ми сметаше и светлото од телевизорот...Да не се повтори тој ужасен ден...Денес ми е подобро, само сум малку омалаксана...Најверојатно топлото многу ми пречи...

2. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    Јас имав грчеви ама мислам дека ми беа затоа што спијам со отворен прозор и да послем многу боли, јас имав само на едната нога.. можеби ти е од тоа..

3. danielka0507

danielka0507 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    308
    Јас имам...Треба магнезиум да пиеме..Гледам другите трудници пијат...Денес ке си купам...Незнам оние шумечи таблети што се раствараат дали смееме д аги пиеме...

4. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227

Секако сонце ќе донесеш здраво и живо бебенце на свет секако неможе поинаку тоа што ти го рекла докторката не е ништо. Ќе си се развие се како што треба до денот на пораѓајот, така да не му се секирај. Знам дека сите ние сме овде која повеќе која помалку исплашени, испаничени засекирани ама битно е тоа да си ставиме во глава (ова ми го кажа мојот гинеколог резервата од систина) 98 % од бебињата се рагаат здрави прави и без никакви аномалии, тие два посто се многу ретки случаи и тие обично се утврдуваат уште во првиот период од бременоста. Така да знам и сум убедена сум дека сите ние сме овде во оние 98 % случаи само што стравот во сите нас си го прави своето тоа е повеќе од јасно.
    Колку и да се викаме уживај и не се замарај психата си го прави своето ама само едно можам да кажам како за мене за силк за меу за леонтина за бушавка за даниелка и сите други (извинете ако некого изоставив-ДАЈТЕ ДА СЕ ОБИДЕМЕ ДА БИДЕМЕ САМО ПОЗИТИВНИ А НЕГАТИВАТА ДА ЈА ИСФРЛАМЕ ОВДЕ СИТЕ ЗАЕДНО бидејки која порано која подоцна сите ќе си носиме и шеткаме со нас здрави прави живи и НАЈПРЕКРАСНИ ПРИНЦОВИ И ПРИНЦЕЗИ ;) ;)

ПОЗДРАВЧЕ МАМИЧКИ ВЕ САКАМ СИТЕ :*

Земи во зегин има МАГНЕЗИУМ ДИРЕКТ 300 директно во уста се раствара и не се замараш има вкус на портокал и не се лоши. Јас тие ги пијам и супер нема грч нема ништо :D

Последна измена од модератор: 8 април 2017
    На Unique.chick му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Што објаснување ти даде докторката за ова, и колкава е отстапката во однос на главата и нозете?

6. Unique.chick

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    Aко збориш за Димчев од систина и мене ме наполни со позитивна енергија и размилување, откако бев кај него во 23недела па се до денес не сум помислила на такви работи ама ете сега ми текна, а и си мислам во себе и да е помало и поголемо што да правам, ништо не можам да направам освен да седам и да размислувам позитивно. Всушност позитивна личност сум , ама ете сите имаме некои такви моменти..се поминува кога ке го почуствувам како мрда како да ми дава знак дека е добро и дека се ке биде во ред.
    Фала ти многу мила за убавите зборови.... :)

7. Unique.chick

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    Па вака кога го мереше ја измери прво главата ми рече дека одговара за 33 недела (јас тогаш бев 31)
    за нозете рече дека одговараат за 32,6
    а за стомачето преку сила 30..
    е сега прво се зачуди и она зошто е тоа така а послем као ајде не е проблем..
    не знам зошто дали дека виде дека сум многу млада и не сакаше да ми каже дали е тоа проблем или не е или пак навистина не е ништо сериозно незнам... :worried:

8. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Димчев ми ги прави скрининзите а резервата ми е Поповиќ исто од Систина ама и двајцата ми се супер и профи така да се што ми кажале до сега се било на место и стално си се слушам со Поповиќ на телефон затоа што ќе ме изнасмее ќе ме наполни со позитива и уживам колку што можам. Поповиќ ми ги објаснува сите работи што треба како треба и зошто е тоа зошто е ова. СИте имаме денови полни со негатива од страв ама и тоа ќе помине и ќе се смееме кога ќе дојде денот да си ги гушкаме нашите срценца. Така да не му ја мисли многу , знам дека сите сме ние позитивни личности но во бременоста сите сме и повеќе или помалку исплашени, ама и тоа ќе помине.
    Поздравче ....... ;)

Меу мене тоа ми беше чудно со за 8 недели контрола затоа што јас микробиолошки испитувања направив во 8 недела ( кај матичниов не кај овие од Систина тие ми се резерва ) Тогаш матичниот ми зема брисеви и сите беа негативни , ) после скринингот кога му јавив дека е се ок ( го правев прв ден од 13 недела ) ми вика епа сега е се супер уживај и се гледаме крај на август почеток на септември ( и тоа малку ме зачуди)

НИшто јас да си му се јававам на Поповиќ и да си појдам он да ме ѕирне на ехо може ќе ми биде најпаметно да не чекам до септември некако многу ми доаѓа тоа далеку, иако имам околу мене искусни бивши трудници кои ми викаат дека само три пати биле на контрола и двапати правеле брисеви само тие сите имаат веќе возрасни деца (која 8 која 10 годишни така да не е исто како сега ) Едино старосватицава сега треба да се породи до 10 август ме зачуди што и она немала незнам колку прегледи била само на скрининг еднаш крвна слика и двапати микробиолошки испитувања само она ми е накако аљкава па може и сама не сакала да оди па не ми е веродостојна (а второ дете и е )
    Ништо јас го чекам Поповиќ да се врати од одмор неделава и го барам да ме види. НЕ ме држи место до септември. :^)

9. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Мој најдобронамерен совет ти е да си провериш проток на крв во плацентата на доплер. Најчесто стомачето заостанува заради слаба дохрана преку плацентата, а тоа може да се утврди на доплер.

Подобро да си испиташ и да си бидеш мирна, нели? :) Распрашај се кај друг доктор, нека ти објасни зошто се појавува таа разлика, и не ја занемарувај. Не треба да креваш паники, сигурна сум дека за се` си има објаснување, ама подобро да го знаеш, а и докторот да го знае, отколку само да отпише со фразата „Ајде,не е проблем...“ |(

10. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    А да си побараш ти и друго мислење за стомачето,а и да те проверат на доплер за да видат како е дотокот на крв до плацентата???
    Зошто обично ако заостанува стомачето тоа значело дека бебето не се храни доволно, па се оди на варијанта порано породување, за да се спречат несакани последици.
    Ова не е мало заостанување кое треба да се занемари, јас мислам дека не е во ред што ти кажале така, да е, неколку дена, недела заостанато ок, нема проблем ,ај ќе кажеш не се знае кога е зачнато, ама вака 3недели :^)
    Не сакам да ти стварам паника, ама имам исчитано многу искуства и едно од овие е баш за големината на стомачето, на која најмногу треба да се внимава.

11. Regenbogen

Regenbogen Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    175
    Здраво дечки! Вчера да ви кажам сурфаф малку и најдов некои снимки со јога за трудници. Бидејќи сум 37 недела си реков ај ќе пробам, и 8 минути се истегнував овде во дневна, после со мерак сум си легнала и до сабајле, освен еднаш за во вц, не станав :) ептен се изрелаксирав, а може и потсвесно влијаеше :D
    гледам забите денес се на репертоар - јас не пијам флуор, а треба, ке си купам деновиве... тоа ми остана и уште да исперам и испеглам за бебушот и некои ситни набавки :)

12. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.054
    Женска ставај ваму линкови од вежбите.
    Јас одев на јога, но не за трудници, а сега не знам кои вежби се дозволени , а кои не.

13. Unique.chick

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    може ке звучам смешно ама мислам дека и тоа го мереше знам само дека ми рече дека во врска со плацентата се е во ред, исто така и постелката ја гледаше и рече дека е и повеќе од добра , не знам како да го опишам тоа значи пушти едно такво само се слушаше како зуење , јас прво мислев дека го слуша срцето на детето ама не беше тоа а не знаев што друго би можело да биде па можеби е тоа еве имам и две слики од тоа па ако некој правел вакво нешто би му била многу благодарна да ми каже дали е тоа тоа..

Прикачени фајлови:

• Picture 016.jpg
      Picture 016.jpg
      Големина на фајлот:
      107,7 KB
      Прегледи:
      228
    • Picture 0015.jpg
      Picture 0015.jpg
      Големина на фајлот:
      151,4 KB
      Прегледи:
      228
  14. Regenbogen

Regenbogen Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    175
    Абе и јас не сум стручна ама по стомакот ја гледам оваа тука некаде сме.... :)

http://www.youtube.com/watch?v=Xukpu9Ls3As

15. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Devojki gledam rano ste pocnale so mirc ;) Denes nekako mnogu me boli zeludnikot i imam premnodu vrtoglavici, a apetit nemam ama bas nikakov, usta ne mi se otvara samo edno kafe i edna casa mleko sum se napila od sabajle i tolku :puke: Si se tesam mozebi e od zeskoto ili e prirodno od mojata sostojba? :D ajde poiskusni kazete?

16. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Јас вежбам по 5 пати во неделата најмалку уште одкако ми престанаа мачнините и се надевам дека се ќе биде во ред на седниот преглед и ќе можам да продолжам со раздвижувањето.

17. busavka88

busavka88 Активен член

Се зачлени на:
    27 јули 2012
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    7
    Pozdrav devojki :D me nemase nekoj den, VI nedostigav? Heheh
    Vcera bev NA pregled, dobri sme Masala :) Duri I si ja dobivme prvata slikicka.

I da, veke sme 9 nedela : )

На Regenbogen му/ѝ се допаѓа ова.
  18. billyy

billyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2009
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    15
    Хелоу на сите.... Јас сум 35 недела од денес, полека полека почнувам да се подготвувам за гоооолемиот ден, чекам да залади за малку да зачистам ама некако тешко, ќе му раскажувам на бебушот за најголемите жештини, како што мајка ми ми раскажуваше дека сум се родила во најголемиот снег. Имам многу проблем со отоците, не еод притисокот (нормален ми е, некогап и низок), ама од петти месец ми отекуваат нозете, сега на жештиниве ептен по цел ден од сабајле до вечер сум отечена. Можам да замислам кога ќе дојдам до 38 недела каква ќе бидам... ама ај се ближи крајот.

19. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.902
    Јас исто имав грчеви во нозете, т.е. во листовите...грчот одма поминува ако стапалото го кренете нагоре, значи не да се оптегне ногата туку во спротивен правец, да се кренат прстите...се надевам ме разбравте. :)
    Инаку магнезол шумливи може да се пијат за време на бременост, јас пиев по две на ден, ама по консултација со матич.гинекол. Во Зегин се најефтини, 266 ден. има внатре 20 таблети.

На NoellePage му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    И јас ја применував таа вежба откако две вечери по ред ми се појавија грчеви. Ама тогаш немав поим што ми се случува, се разбудив сред ноќ со грчеви во листовите. После пребарав и видов дека често се случуваат кај трудници.
    Значи пред спиење се истегнуваат нозете ама со прстите навнатре, десетина пати. Можеби не е до тоа, ама грчевите не се повторија.
    Еве овде може да прочитате за грчеви во нозете во бременоста.
    http://tvoebebe.com/BREMENOST/grcevi-vo-nozete-vo-bremenosta