Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. coconaut

coconaut Популарен член

@Tinushka bebceto ti e super, ne si pravi stresovi bez potreba. Jas kako tebe na pocetokot se nervirav mnogu deka nozete mu bea pomali za edna nedela, sve nekoi nervozi naogav, e sega koga veke imam realen problem so plodvata voda koja e na dolna granica i bebe koe zabavuva so razvojot poradi toa sto treba da napravam.... Ne se nerviraj za sitnici, stresot e mnogu possteten, mene bebeceto mi bese 1700 gr vo 32 nedela i 5 dena.

Tinushka likes this.
  2. Tinushka

Tinushka Популарен член

Дај боже само со сите бебенца да е се во ред , да ни се родат живи и здрави. И овие да се безпотребни нервози:*

3. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Сo леснo милa бременoстa дa си јa изнoсиш :* јaс синкo гo дoев дo пoлни 5 месеци oд втoрaвa бременoст и пoтoa сaм се oдби без никaквa мукa :)
    Немa дa имa некoјa ептен мaлa рaзликa меѓу нив , јaс и сестрaми сме 1 гoдинa и 2 месецa рaзликa , a кoмшивкa мoјa имa 21 гoдинa и вo јaнуaри 2015 гoд. рoди синче , a нa 7 oктoмври дoзнa декa зa 2 недели требaлa дa се пoрoди сo втoрo синче (facepalm) шoк :lol: и втoрoтo нa 26 oктoмври гo рoди живo , здрaвo и тoa без никaкви пaзењa,еднoстaвнo стoмaк не и пoрaснa a дoбиенo чaт-пaт имaлa и не се ни пoсoмневaлa пa сегa имa две синчињa сo 9 месеци сaмo рaзликa :)
    Сaмo сo леснo милa кaкo Гoспoд никoј не е :*

zajka1 and Smizzy like this.
  4. ane-sk

ane-sk Истакнат член

Честитки за бременоста :inlove: и моите деца ќе бидат мала разлика (годана ипол) и јас бев изненадена и не очекував ама ич да сум трудна ама ете така требало да биде :) да се живи и здрави само:)

Со лесно да си ја износиш бременоста:*

5. kristince51

kristince51 Популарен член

@ivi1987 ах бе мислиш јас незнам дека треба да мирувам, ама мене нема кој да ме гледа а каде керка ми, сите работат и мојте и на маж ми ридителите, а маѓ ни не е тука. Јас ризикував мојата работа за керка ми зошто никој несакаше да напушти својата работа да ја чува а јас си мислев ке работам уште претшколска ке чекам па да си појдев на работа, ама се случи и ова, така се е на мене намирници, палење огин во камин , алишта, ма се бар ти знаеш како е со мало да дојде маж ми па од што ке живееме, јас никад во живот сум имала среќа ,за жал се мора добро да се потрудим за да имам, не дека толку сум безпомошна помагаат ама тој е ситници кога се знае колку во кука има работа пак треба да станеш и да збереш, фала богу керка ми влече столици качува се барем за ситни работи не станувам како за вода .Туку тоа одлепување има ли последица на бебето .

6. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

@kristince51, извини вака што ќе ти кажам ама нит сама си го правела детето нит очигледно е можеш сама да се снајдеш во ситуацијата! Дефинитивно ти треба помош а ти наместо да се жалиш на лошата судбина треба да седнеш и како возрасна да поразговараш со домашните, сите да земат по недела дена одмор или боледување и ете ти малку одмор за тебе, распрашај се некоја стринка, тетка, братучедка или сл. можеби за некој денар ќе се нафати да ти помага овој период. Крај краева и мажот ти нека бара некој одмор, неплатени денови или незнам што. Лесно е да се каже нема решение но животот на едно мало бебенце е во прашање, ти како родител си должна да направиш сѐ да го спасиш!
    Роденденот на девојчето ќе помине и без нова гардероба и со една купена тортичка, мораш да ги бираш приоритетите!
    Секако дека одлепувањето на плацентата е озбилна работа, треба да се спречи целосно одлепување што е фатално за плодот, а дали заздравува не би можела да ти кажам... како ти кажа докторот?
    Ти посакувам брзо опоравување и многу среќа со бременоста!

7. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Одлепување на плацентата

Што е одлепување или одвојување на плацентата
    Плацентата или постелката е многу важен дел и учествува во хранењето на бебето, доводот на кислород, преку неа се прочистува крвта на бебето, го штити од разни инфекции ит.н. Плацентата излегува од утробата на мајката, неколку минути после раѓањето на бебето.

Одвојувањето на плацентата е сериозно пореметување, кое се јаува ретко, во 1% од бременостите. Кај оваа појава доаѓа до прерано одвојување (лупење) на плацeнтата од ѕидот на матката. Одлепувањето може да биде делумно или целосно.

Доколку се работи за случај кога одлепувањето е мало и не напредува, последиците не мора да бидат тешки. Доколку пак се работи за потежок случај, може да биде попречено хранењето и дишењето на бебето.

Најчесто се јавува во третото тромесечие, но понекогаш може да се јави после 20-тата седмица.

Одлепувањето на плацентата е причина за околу 10% од прераните породувања (пред 37 седмица). Од другите компликации што може да ги предизвика се: бебето да се роди со премногу мала килажа и понекогаш крварењето може да го доведе во опасност животот и на мајката и на бебето. Околу 15% од оваквите случаи завршуваат со смрт на бебето.

Доколку Ви биде поставена оваква дијагноза, имајте впредвид дека врз состојбата може да се влијае доста успешно, а врз успешноста на третманите многу голема улога има благовременото реагирање.

Причини за одвојување на плацентата
    Следните работи може да го зголемат ризикот од појава на одлепување на плацентата:

Прееклампсија или висок притисок.
    Пушење.
    Употреба на дроги.
    Удар во пределот на стомакот, на пример при сообраќајка или пад.
    Прерано пукање на плодовите мембрани.
    Премногу мала количина на плодова вода или дехидратација.
    Бременост со близнаци, тројки ит.н.
    Некои заболувања кои вклучуваат проблеми со згрутчување на крвта.
    Возраст над 35 години.
    Инфекција на матката.
    Миоми на матката, особено ако плацентата е прикачена на делот каде што се наоќа миомот.
    Ако во претходната бременост, веќе сте имале одлепена плацента.
    Симптоми на одлепување на плацентата
    Кај одлепена плацента најчесто се јавуваат следните симптоми:

Вагинално крварење. Ова е најкарактеристичниот симптом. Иако кај 20% од случаите крварењето може да изостане.
    Осетливост на матката.
    Болка во стомакот.
    Контракции на матката.
    Пореметување на ритамот на чукањето на срцето.
    Доколку приметите било какво крварење или сметате дека нешто не е во ред, веднаш јавете се кај Вашиот лекар. Колку порано ќе се констатира дијагнозата, толку поголеми се шансите за успешен третман.

Крварењето може да биде со различен интензитет, од благо крварење па се до големи изливи. Понекогаш не се јавува крварење затоа што крвта се собира меѓу плацентата и ѕидот на матката и не истекува надвор.

Не секое крварење значи дека се работи за одлепување на плацентата. Крварење се јавува и кога се работи за плацента превиа, а понекогаш крварењето може да се јави заради некој полип на грлото на матката и сл.

Ако имате RH- крвна група, при првото крварење во второто или третото тромесечие, треба да примите инекција со RH имуноглобулини.

Третман на одвоена плацента
    Третманот ќе зависи од тоа две работи: од тежината на случајот и од староста на бременоста.

Доколку се работи за благ случај, кога мајката е при крај на бременоста, лекарот може да препорача да се изврши породување со провокација или со царски рез.

Доколку се работи за благ случај, но во порана бременост, веројатно ќе Ви биде препорачано да лежите и ќе бидете под постојана лекарска контрола, за ако е можно бременоста да се продолжи колку е можно повеќе.

Доколку лекарот процени дека постои опасност бебето да се роди помеѓу 24 и 34-тата седмица од бременоста, на пациентката може да и се дадат кортикострероиди, за да се забрза зреењето на белите дробови кај бебето. Вообичаено се стреми кон тоа бременоста да се продолжи колку е можно повеќе, за да се избегнат можните компликации кај бебето, заради предвременото породување.

Кај тешки случаи на одлепување на плацентата, кога бебето е во опасност или мајката има тешко крварење, најбезбедна варијанта е веднаш да се изврши породување.

Како да го намалите ризикот за одлепување на плацентата
    Врз некои работи не можете да влијаете, но врз некои можете. Она што можете да го направите е следното:

Држете го крвниот притисок под контрола. Доколку ви се препишани медикаменти против висок крвен притисок, земајте ги според препишаното упатство.
    Доколку пуштите, престанете со пушењето.
    Чувајте се од повреди, при возење врзувајте го појасот. Бидете внимателни во текот на целата бременост.
    Доколку имате некое нарушување поврзано со згрутчувањето на крвта, разгварајте со Вашиот лекар за можните лекарства кои треба да ги примате во бременоста.

Мене постелката ми била со касификации и лакуни ама никој ништо не ми кажа.Затоа појдена на цтг со поминат термин завршив на хитен царски.Ми се одлепи постелката а плус сум имала и плацентапервиа.Добив огромно крварење а тргната за дома докторот ме врати на ехо гога виде остана подзинат и со трчање замина,јас незнаев што се дешава тие собирале тим за да се изврши хитен царски рез,после ми беше кажано дека откако ми се одлепи постелката бебето имало максимум пола саат да го извадат живо.После за последиците и опоравувањето не сакам да правам муабет.(тоа ми е болна тема)Само ќе кажам имало господ што останавме живи и јас и син ми.Ти посакувам се најдобро и слушај што ќе ти кажат докторите,лежи мирувај.И збори со мт да најдете некој начин да не биде запоставена ќеркичката а ти бременоста да си ја износиш до крај и да си родиш здраво право детенце.

zajka1, juli rak and slobodka like this.
  8. flower30

flower30 Форумски идол

Lele jas neznam kako ke izdrzam da ne pijam voda do utre sabajle:(uste sega usta mi se susi,mi se pie voda....

9. Smizzy

Smizzy Популарен член

Зошто да не пиеш вода? Мене ми беше потенцирано по 18часот храна никаква, а вода да, и сабајле исто можеш вода, но кога ќе ја испиеш течноста тогаш ќе мораш 2 часа да истрпиш да не пиеш ништо.

10. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Koja nedela si? Site go pravat ova ispituvanje za skruen seker?

11. flower30

flower30 Форумски идол

Epa jas citav i voda ne trebalo :olele koj znae sto sum procitala:)e togas dobro e barem da ne dehidriram:D:D

12. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Знам јас многу добро како е,ама јас кога лежев ќерка ми одеше во градинка а мм на работа па он ја зимаше,си доаѓаа дома заедно и после за се со неа а станот во којшто живееме сами не го чепкав,туку лежев зошто бебето ми е побитно од средување стан и се останато од обврски.И сега одам на работа,се враќам и одма во кревет зошто имам болки кога се движам папак се е на мм,он прави се место мене ама тоа е за доброто на сите а најмногу за да го износам бебево.А друг никој не ми помага па ете се си е во најдобар ред,не пропадна светот што лежам цело време,за се има решение кога се мора.А за одлепувањто јас немам искуство,најдобро да си прашаш доктор.

Bebulleee likes this.
  13. flower30

flower30 Форумски идол

@S.Snezana vo sreda vleguvam vo 27nedela.Neznam dali site go pravat,jas deka citam po forumot i ja prasav maticnata koga se pravi-mi rece do 28 nedela se ispituva i kaj niv mozelo i si zakazav uste togas.Konsultiraj si se so doktorot ,ke ti kaze.Ama ako dobro pamtam tebe ti uste rano.

S.Snezana likes this.
  14. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Da jas sum 13 nedela ne sum slusnala do sega za toa zatia da prasam da znam da su go prasam maticniot. Do sega sekoj mesec ti zemaa bris za mikrobiologija

kalinaka likes this.
  15. flower30

flower30 Форумски идол

Mikrobiologija pravev samo vo 12 nedela..a posle kolju sto citav mislam pred poroduvanje pak se pravi

S.Snezana likes this.
  16. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Jas denes gi pravav tie i pap mi zede i krv za hepatit b i c. I za priska. Malce mi e strav od bakterii se i sesto citam i sakam malce pretpazlivost

17. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Jas deneska pravev, ke izdrzish... Vcera vecerta ne izdrzav i se napiv nekolku goltki i me iskara sabajle dokrotkata.... a pomegju zimanjeto krv mi dozvolija da se napijam voda ama ne mnogu.... Taka da nemaj si gajle se se izdrzuva, za da imash potocni rezultati praj kako ti kazale. So lesno sabajle :)

flower30 likes this.
  18. MaLeCkO :)

Da site go pravat do 28ma nedela

S.Snezana likes this.
  19. flower30

flower30 Форумски идол

Epa najtragicno e sto mene doktorkata nisto ne mi kaza,a denes cel den imav obvrski i zaboraviv da se javam vo nekoja laboratorija da prasam.Ama se napiv voda:(aj veke do utre ne pijam
    A kade ispituvase ti ?

20. MaLeCkO :)

Vo AdriaLab vo Kisela Voda, plativ 36denari.... i jas se napiv ama nema vrska pak rezultatite mi pokazaa normalno.... Ic ne se zamaraj pa voda e kolku moze da nashteti... neznam zashto kazuvaat takvi gluposti voda da ne se pielo, aj da ne jadesh ama nemoze bremena zena i da ne pie voda.... ako nemozesh da izdrzish goltni si pak nekoja goltka i sabajle kazi i na taa deka si se napila da znae...

S.Snezana likes this.