Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

@kristince51 мила те ρазбиρам потполно κаκо ти е, цела ситуација те дρазни и само туκа ти е умот па и тој доκтоρот без инсаф!!! А зошто не си баρаш на дρжавна мислење ни упут не ти тρеба κо хитен случај ќе те пρимат и издадат интеρен упат, јас постојано си одев на нашата гинеκологија за сеκаκви стρавови и сомнителни дешавκи. И мене ми виκале, аκо е за тебе ќе биде... само позитивно мисли и баρај повеќе мислења. Те гушκам и туκа сме со тебе маκаρ и виρтуелно!! :hug:

MaLeCkO :) and kristince51 like this.
  2. ilipili

ilipili Популарен член

О
    По едно на ден после јадење заедно со витамин Ц убавезно. А за киселините покрај јаболка кои што ми помагаат исто и минерална вода ми помага инаку и јас од тие киселини повраќав, но сега многу поретко :)

♡BuBaLe♡ and Tinushka like this.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Прво за каснењето, не се потресувај, не е ништо ден да касни, овде со недели каснат бепчиња па ништо. Никогаш нема исти мерки да има. Веќе реков, ја не ни знам колку тежи, како тежи, само прашувам, се ли е во ред, се е во ред и толку. Во врска со тоа што си се расплакала, сосем е нормално, хормони, ама јас стварно се трудам колку што е можно повеќе да сум смирена, досега само еднаш директорот ми се развика и се расплакав иначе се држам. Во врска со чекањето, не е фер, кај мене секогаш трудниците имаат предност, прво трудните влегуваат после другите, и обично така закажува, прво трудниците, па после обичен преглед. Не е во ред односот на сестрите, ама ич, каков е тој муабет ако биде ќе биде, мене докторот и сестрата од прв ден ме подржуваат и ми влеваат секогаш доверба. Не ги слушај тие муабети, ако биде ќе биде. Оди си во Државна, нека те прегледаат и ќе си знаеш најубаво, ако и таму ти речат нема ништо стварно нема ништо. Само смирена ;)

4. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

|( И јас имав ваков муабет од еден, ај гинеколог ќе го речам. Природата си знаела и тоа е тоа. Епа ако е така што идеме на лекар воопшто, што правиме прегледи, што пиеме витамини, останав трудна, па ако требало ќе си го родам по девет месеци и пријатно. Пих.

ivi1987, flower30, zajka1 and 4 others like this.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Мене старите тие муабети ми ги прават, баби, свекрви, тетки, стринки, ај нив ги разбирам, ама докторите и сестрите не ги разбирам ич.

ivi1987, S.Snezana and RainBow like this.
  6. juli rak

juli rak Истакнат член

Mami Aj da si se pofalam prvo Tuka deneska vo 13.10 min se rodi mojot sin Jovan so carski rez vi pisuvam od bolnica podetalno ke ve izvestam vo temata se porodiv ve guskam

Stasija, kjukli, KikuFFka and 29 others like this.
  7. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Јас знам дека и со премногу паничење и притресување не можеме да му помогнеме ни на бебето ни на бременоста... ама пак, стварно и ептен во лер да се пуштиш не бива. Јас добив коментар дека ние денешниве трудници сме биле многу галени и свилени, оти порано кревале канти и носеле тешко па никому ништо. На таа личност што ми рече така, и вратив само: да, затоа си имала 2 спонтани!!! Поздрав :)

8. MADO

MADO Популарен член

Cestitki mila,da e ziv i zdrav :*

S.Snezana likes this.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Честитки за синко, изгледа ќе ви бидеме имењаци, мм е запнат синко да се вика Јован ;)

Жаки, мене па сите ми викаат да пазам, не ми даваат да клекнувам, да станувам, да кревам, да се истегнувам... А такви што зборат ги имало и ќе ги има, одбиј им на глупоста. Јас сум прилично подвижна трудница, не се штедам, па пак знаат да ми кажат дека се штедам многу, и тоа замисли млади луѓе.

MaLeCkO :) and jacqueline.s like this.
  10. Cka

Cka Форумски идол

Девојки, ако нешто ви е сомнително, страшно, не одете кај матичен, директ у Клиника. Факт е дека не треба многу да се пикате по болници, грипови, ама ако имаш не дај Боже крварење, ќе чекаш 2 саати надвор? Јас кога и да имам мака, и се јавувам на матичната ми вика директ таму оди си, ако ти прават проблем за упат, дојди отпосле ќе ти дадам, битно е да се реагира на време. А на Клиника сами си прават упат, сами се средуваат, фини се, барем со мене секогаш биле. Ред не сум чекала кога било итно никогаш на ГАК. Еднаш влегов цела возбудена а внатре пациентка имаше. Излегов, ама и др излезе надвор да праша што е, којзнае како сум личела, објаснив, вика не е страшно, почекај 2-3 мин, па влези. Ама и не злоупотребувајте, многу ненормални работи се нормални во бременост. Сите органи се поместени, имаме плус крв, срцето не чука исто, цревата не работат исто, хормоните... се е пореметено. Рбет, карлица, желудник... ништо не е на свое место веќе.

Досега само на трансфузиологија едно бабиште не ми даде ред, иако и докторот и сестрата излегоа и и објаснуваа дека трудниците имаат предност и дека мене ќе ме видат прво (а требаше само крв да се земе) она почна да урла како не и било гајле за трудни жени, ко сме се е*еле што сме мислеле. И реков, ајде нека оди она, јас си почекав 20 мин надвор нејзе вени на нозе и гледаа, за јас да влезам на 3 мин.

А за муабетите... и мене ми имаат речено така, во еден лош момент, кога навистина ме утеши. Ми рече една жена - не можеш против Бог. Направи се што можеш, ама ако нешто се случи, нема да умираш и ти. Силна си, јака си, се ќе издржиш, стегни забите, 10% е од тебе, 90% е од Господ. Ние можеме да се грижиме максимум, ама некои работи не можеме да ги направиме.

И јас како Ангел не се замарам со бројки. Детето не ми е математичар, ни артхитект :) Прашам, се ли е океј, се е. Здраво, право? Тамам. Фала пријатно. Грижењето не помага, здрава и среќна мама помага. Ако секој ден е уф, леле, уф, не правиме ништо добро. Позитивни само и насмеани! Носиме живот! Кој е како нас :)

Дајте сеа по еден безалкохолен коктел :) И кисели кратавички со еурокрем! И расол! И кифла некоја! Море дајте фрижидерот, денеска сум расположена за храна :)

Stasija, Kom.pot, Ninichka and 11 others like this.
  11. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Мa oдмa чим приметив ме фaќa нaстинкaвa oдмa нaдвoр се треснaв денес се нaдвoр сум и ич не лежaм турбo пo дoмa , имa дa јa истерaм нaстинкaвa пa штo сaкa некa е :D тaa сo мене мaјтaп немa дa се игрa:D

KikuFFka, flower30 and Cka like this.
  12. Pcelka94

Pcelka94 Истакнат член

Честитки срцкa :l::inlove: :hug: некa е жив , здрaв и секoгaш среќен Јoвaн :hug::* гушки и дo двaјцaтa и пoбрзo oпoрaвувaње милa:hug:
    Гo скрши мрaзoт ти :D сегa нa ред сме ние :D

KikuFFka likes this.
  13. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Точно, ама треба и докторот да има однос со пациент, ако види трудница со прва бременост испаничена треба да ја смири, а не уште да инсинуира дека може и ништо да не биде. Нека си ја заврши неговата работа, тоа и тоа е, тоа и тоа да пиеш, други одвишни коментари не ме интересираат.

И јас не гледам мерки, човек со барање по нет може само да се испаничи и да си направи проблем каде што го нема, имам докторка што и верувам и кога ќе каже дека е така знам дека е така, се покажа во право за многу работи, па оставив се на неа. Испитувам што ќе рече, што не не се тревожам воопшто. :)
    Гледам да се хранам поздраво, да си пијам течности, па фала Богу добро е сега за сега. [​IMG]

ivi1987, fairy88, MADO and 5 others like this.
  14. kristince51

kristince51 Популарен член

Јас знам колку е подобро во скопје бевме таму со првата бременост до 6месец па се преселивме во родниот град, и кај нас нема тоа дежурен гинеколог, или ако навечер отидеш има бабица и незнае што да ти прави Јас бев во 5месец со првото викенд беше и таа.ми вика цтг да правам, ехо нема заклучено е, јас викам каде во 5м па ми вика дај да бркнам да не си отворена, викам и ти нормална ли си, и си отидив дома со болки доле ниско, во ск ми кажаа дека имам кандода зголемени ништо друго. Плус предмале немаше гужва чекавме јас и едно девојче со некој аномалии беше, недај боже на никој,значи ние си чекаме 2ч а тие што дојдоа одма ги пушта плус никогаш не е достапен да се јавиш, ако цвониш многу како кога крварев ми пиша мое работно време е после 2а не сабајле од 10.

15. podravka

podravka Популарен член

Neka e zivo i zdravo sonceto da ve napravi srekni i gordi roditeli pozz sekoe dobro milicka..

juli rak likes this.
  16. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Епа и кај мене имаше коментар од свекор ми ај па ти што си се потресла толку луѓето порано на нива раѓале и здрави и живи им биле. Е на тоа не поќутив се изнервирав кажав неколку збора и си излегов од соба. А што е најтрагично само пробувам да сменам доктор бидејќи мојов ни 'в' од внимание не ми посветува и не се чувствувам удобно,смирено како што треба една трудница да се чувствува..

@juli rak нека ти е живо и здраво синчето,само убавини да ве следат :*

17. flower30

flower30 Форумски идол

@juli rak cestito since neka e zivo i zdravo ,golemo da raste.

18. zuto

zuto Форумски идол

Ве читам сте оделе на гак без упат и ве примале. Може ли јас ако сум за скрининг да ме примат без упат. Пола месец чекам термин од кај матичната и уште немале добиено. И на докторката ѝ пишувам секој ден и секој ден одговорот ѝ е-ќе ти се јавам утре.

19. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Mace da si ja smenish doktorkata pod itno... pa nemoze tolku vreme da cekash za skrining... idi na Gak ili javi se telefonski i zakazi si ke te primat bez problem... te citam od damna deka cekash za toj upat od tvojata :/

zajka1 and zuto like this.
  20. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

@juli rak cestito since neka e zivo i zdravo i samo srrekja da vi nosi :) :* :hug:

S.Snezana likes this.