Смени ја под итно. Мене за скриниг секогаш ми даваше приоритетен упат, нема што да добиваат термини. ВО следните 5 дена си одиш после 12, или после 2, јави се прашај, и не чекаш гужва. Јас се јавив во 8 сабајле, прашав кое време да дојдам, ми рекоа дојди во 11, празно е. И смени ја матичната. Скрининг се прави во 12 и 22 недела, не во 15 и 30та. Јас викам за итни работи да одите без упат, ама ова не е итно, ова е процедурално
Фала, ај бројче од ГАК ако може, уште утре ќе се јавам и одам. П.С. Со секоја бременост менувам матични :/ Ајде предлог и за матичен ако може.
Еве сум јас пак. Од вчера неможам да станам од кревет, левата страна многу ме боли, повраќам а сите што ги прашувам ми викаат нормално било, се ширела карлицата. А што сум повраќала му растела косичка на бебето. Кога почнавте да имате вие мачнини ? Јас поминав 20 недели без никакви проблеми и сега ОППП
Jas bi ti ja predlozila mojava- Radica Bojceva ( vo ordinacija Lozankovski ) no od Ponedelnik ke otvara svoja ordinacija i ke se naogja kaj Grcka Ambasada, ako sakash ke ti dadam brojce... A broj od GAK - 02 3147 705 Javi se sabajle i zakazi si termince
Bez upat nema da uspeesh da zakazesh, nema zakazuvanje nikakvo, odish samo posle 2. Kazi i na doktorkata da ti dade prioriteten upat da ne se zanesuva, na shto lichi ova.
Дали ова важи и за приска,или за тоа мора од сабајле? Бидејќи ќе ги правам двете во ист ден,а треба да патувам од друг град
Најверојатно не може приоритетен затоа не го спомнува како опција. Башка на вратата од ординацијата ѝ стои опомена од министерот за тие приоритетни упати.
Првиот скрининг е ехо и крв земање. Приска тест или испитување, како и да се вика. Прво одиш на ехо после во подрумите доле крв да ти земат. Резултати утредента. Одиш со упат задолжително, во МОј термин или со приоритетен, зависи каков ти дале. Ако е приоритетен јави се или оди после 12, може ќе чекаш ама нема да те вратат.
И мене ми даде приоритетен упат а сакав да идам сабајле ке ме примат ли, или и јас треба да чекам после 11 леле што ке правам ке ме пуштат порано зошто како ке седим 3ч нели не смеем.
Mene veke mi e docna za vtor skrining.. 27ma nedela ja teram. Da si go pochekam tretiot za nekoja nedela, ili da insistiram sega da mi napravat eden pa zdravje ponatamu tretiot? Shto e najdobro sovetuvajte?
Третиот е повеќе рутински да се провери напредокот, килажа, плацента, плодова вода, мојот доктор и доплер ми правеше. Што доктор ќе беше тој твојот мила. Најважен е вториот скрининг за морфологија на органите. Нека ти го направи сега. Се ќе си е во ред ама мирна да ти е душата.
Spoiler Kjuti vekje ne znam kaj kogo da se obratam se utepav od plachenje sekoj mozhen den. Jas i mm ne go zboruvame jazikov novi sme ushte vo drzhavava, a svekor mi i svekrva mi zboruvaat kolku tolku. I zavisam od niv i toa strashno me nervira. Duri sega pochnaa da prevzemaat merki otkako se utepav od molenje i zboruvanje da go smenime doktorot da se rasprashaat za nekoj po bolnicite ili privaten. I eve od 21va nedela duri vo 27ma reshija da go prevzemat chekorot demek, pa ke vidime utre ili zadutre ke odime IZGLEDA vo bolnica. Ako ne ne mi bega mojot doktor vo ponedelnik, sekako si imam termin. Zhivci iskinav de za vakcina, de za pregledive.. 3 meseci bebeto si go nemam videno znaete li kako mi e? Me ubiva psihata. I ushte muabetive de be ne misli tolku, samo dobra misla itn Ke si puknam..
Мамички убави, уште сум под импресии од вчерашниот концерт на Љубојна, бевме со мм и си поминавме супер! Дури и момата на мама уживкаше и играше во меше цело време! Навистина браво за дечките, прекрасна изведба, извонредни гости и многу професионално озвучување! Се гледа дека ептен се потрудиле да направат нешто добро македонско и успеаја! Ние вчера бевме и на контрола, добри сме со девојката моја, ја привршуваме 34 недела а со димензии сме за 36.5! Машала, некој ќе ја мачи мама на пораѓај! Следна контрола на 31.12 ..предпразнично да се видиме со бебушката и со докторката наша најдобра на цел свет! А вечер, здравје кај мамичка на слава, ммм и сармичка и крапче па и малку гравче и ништо без финиш со баклава...нека ни е за многу години Св.Никола!!! Ве поздравувам сите и ви посакувам happy friday!!!
@Mariangel Не ти е лесно душо, запнете им на неговите да одите за да се смириш и да се видите со бебуш.
За приска даваат приоритетен упат кој важи 7 дена,јас правев на ГАК а резултати после една недела добив,не ги даваат наредниот ден.
Јасно ми е тоа се,него прашањево повеќе ми се однесува дали е проблем на пр.во 12 да ми земат и крв или треба порано да одам за тоа,бидејќи нели обичните лаборатории работат само сабајле...и исто да прашам дали за крвта треба да сум гладна или не менува тоа?
Не треба да си гладна, лабараторијата работи, не знам до колку ама не е само од сабајле. Кај мене беше прво ехо, после на крв зимање.
Јас отидов покасно,после 11 зошто сабајлето бев на скриниг кај матичниот.За тоа испитување не треба да си гладна.
Кај сте мајкиња? Да не се спремате за слава? Мама никако да се навикне на мешко голем, се и смета, научена да се потпира на маса, да трча да се пентери на работа и сега ми е чудно. Во врска со мрдањето, во 20 недела нормално е да биде по ден, два, па и три, мирно бебушко? Кога мрда мрда стварно многу, ама кога не мрда или цел ден не мрда или многу малце ќе претне. Претпоставувам уште е рано да се осети она озбилно мрдање ама ете да се советувам со вас. Знам дека место за паники нема, оти кога мрда па не прекинува цел ден.
Ангелче, не е дека не мрда, туку не го осеќаш на секое. Еве јас кога бев на преглед во 26та недела, видов како бебето мрда на ехо, а од тие движења, околу 60% ги осетив. Значи тие си мрдаат, само некогаш си се понежнички.