Како сте идни мамички.... денес ја почнувам 35 недела според големина на бебе (или 36 по менструација) и некако возбидата е се поголема на работа сум уште 2 дена и почнувам со одмор,па бебчо ќе го чекам одморена (зависи колку ќе ми дозволи ќерка ми). Некако веќе и спиењето не ми е како што треба,тешко се вртам, а мора повеќе да спијам на десна страна и боли кога се вртам...почнува малку и кичма да боли ама знам дека е нормално,се шири повеќе, а и бебуш не да мрдаааа клоца, ме убива,понекогаш дури и ме боли,знам да си викнам ама ако само за убаво да е се се издржува
Поздрав до сите труднички, честитки до сите што се олеснија, да се здрави и живи бебенцата и полесно прилагодување на мајките со новото членче во фамилијата . Не знам колку смее маслинки да се јаде во бременост, немав јас киселини, ама маж ми има и маслинки му помагаат . Нормално е кошмари, јас во текот на бременоста го сонував крајот на светот 4 пати и секогаш умирав . Маж ми ми забрани хорори и филмови што може да ме расплакаат, па цела бременост ја поминав со Монк и Модерна фамилија насмеана од уши до уши .
За соновите, што да ти кажам - и јас сум хаос...ех колку сакам да легнам и да се наспијам без триста глупости да видам у сон: де бебиња, де доктори, де сообраќајќи, мачки здивени на сите страни...крај да се немало! Многу ми е мака кога ќе станам скроз оптоварена од соновите, па се плашам нешто лошо да не ми предскажуваат... хаос!!! И тоа ни е, работат хормоните премногу!!!
Аман женче иди си на приватно некаде да го видат бебето, не е нормално ова вака. На англиски не можете да се разберете?
Колку може да е скапо едно ехо, распрашај се, па и замоли некоја другарка од кај нас што знае германски, нека ти прогугла, нека ти најде и плати, види што треба... Како знаеш дека се е во ред, а не сме 19 век само у очи да те гледа па да ти каѓе дека е во ред. И кој месец си, нели е рано за цтг за тебе?
7mi utre vleguvam, a spored posledna menstruacija sum 2 nedeli povekje i taka i me vodat. Kaj mene pokasno e zachnato Inaku denes pregledot beshe spored niv ctg, a ustvari go slushavme srceto na bebeto kako i minatiot pregled.. Ctg ne e za kontrakcii za poragjaj? Nishto takvo ne pravevme.. Me proveri so raka dali sum otvorena, reche super e. I urina ostaviv za ispituvanje. Pritisok i kilazha merea i slobodna si. Za vakcinata reche deka trebalo site da ja primat ama ne e moralno za sekogo tuku samo za trudnici moralo oti ako sme kachele 41 temperatura ke shtetelo na bebcheto a ne sme smeele da pieme nishto A vakcinata go zajaknuvala mojot imunitet demek i nemalo nishto shtetno za bebeto.. Za skriningot vtor reche deka mi go napravil (minatiot pat koga edvaj go namolivme i me gledashe neshto pomalku od 2min,izmeri edno rache,edno nozhe i glavata a od shto brzashe sestrata ne mozheshe da prestasa da zapishe) a sledniot pregled ke go pravel tretiot skrining i toj bil najbiten (zhimi gazov najbiten). Svekrvata i svekorot nejkea da chujat za privatno,pa taka so mm ke odime nedelava sami i ke se razbereme na angliski Ednostavno ne mi e jasno kako znae deka se e vo red ako ne go gleda bebeto. Shtetno bilo ehoto i skriningot ne smeel da trae podolgo od 5min Sakam da se smiram i opushtam, moram Zatoa ke si platam kolku i da treba i ke odam kaj drug doktor
Боже боже, свашта ќе чуеш, значи нашиве доктори нас не убиваат со ехото секој месец. Иди си на приватно, свекрва ти нема да го роди тоа дете за да одлучува. Џабе им е Европа, џабе им е се. А ЦТГ е тоа кога ти ставаат едно ко каиш на стомакот и стои така подолго за да се слушнат и откуцаите ама и контракции и се, веројатно дека е рано сеуште не те држеле толку, ама очигледно докторов ти е катастрофа.
Epa ete takov aparat beshe da i srceto go slushavme pola saat tochno Kje si odam sekako na privatno,samo ne znam zoshto i do sega chekav.. Nikogo veke ne slusham,oti koga ne daj Bozhe ke bide kasno nikoj ne prevzema krivica tuku jas ke si ja mavam glavata od dzid Samo Gospod neka e so nas, moram da se potrudam barem da mislam pozitivno dodeka ne go vidam bebush. Toj si e aktiven mashala, toa mi vleva nadezh samo
Требаше да напишам не знам дали смее, да не излезе дека предлагам нешто штетно, затоа што јас немав киселини, затоа .
Смее како и се останато... Инаку да, семки од маслинки имам голтано помагаат за киселини. За тие со киселини земете ГастроГард, од алкалоид се и дозволени се за трудници и доилки. Стотина денари се ги има во аптеките.
@Mariangel јас сум во шок од се ова што го напиша. Он ви кажа дека е штетно или свеки така ти преведе ? Бесплатно се предвидени само 4 ултрашалеви, но скринингот мора да ти го изведе. И кај мене беше околу 10-15 мин скринингот кај матичниот, значи драстично поразличен преглед од оној на приватно, а потоа воопшто не ни мереше. Си знаевме од предходно дека првиот и вториот скринг се во ред, па само да видиме дека претка и позиција...буквално неколку минути. Не ме ни интересираше точно тежина или мм. Уствари на денот на пораѓај во болница ми рекоа дека бебето е 2.500, а истиот ден родив 3730. Значи мерките се секако немеродавен фактор. Важно е дека бебуш континуирано покажува добар развој. Но сетоа ова после соодветни прв и втор скринг. Вториот скринг кошта околу 200 еу, доколку ме држи точно сеќавање. Околу час внимателно ќе биде измерена секоја коска, прегледан секој внатрешен орган со посебно внимание на срцето и коморите, главчето и хемисферите. Третиот скринг е формалност во смисол дека се е веќе познато од вториот и само да си расте бебушот. Кај мене кај приватниот лекар го закажав под 3д-4д термин и кошташе 125 еу. Повторно целосен преглед од околу пола час каде докторот внимателно се обајснува и се труди да долови што подобра слика на екранот. ЦТГ се почнува порано во Германија. Баш околу 28 недела а и е вообичаена практика при секој прегел со рака да проеверува дали се е во ред, односно дека не си отворена,заедно со притисок, килажа. Во мајчината книшка се заведени и сите други испитувања. Потсети ги за оние испитувања кои следат во 28 недела и 32.
Па и не било толку скапо за скрининзите на приватно таму во однос на цените на приватно тука. Пример во Плодност прв скрининг+ приска е 7000 ден, втор е 3000 плус обавезно скрининг на срце 2000.
Svekorot taka mi prevede,ama vidov deka koga mu kazha svekor mi deka vo Mk mi trael prviot skrining 30-40min toj napravi grimasa i rekol deka skrining povekje od 5 minuti e shteten.. Ke baram denes nekoj doktor, ke zakazham za nedelava pa se nadevam ke pomine se kako shto treba.. Veke pochnuvam da se zaprashuvam dali ke beshe podobro da si ja vodam bremenosta vo Makedonija.. Mi se smachi stvarno. I domashnive me zalazhuvaat samo. Vo edna bolnica vo drug grad se rasprashale tamu ke odime,ok se opushtiv vikam dobro e. Utredenta ne odime,daleku ni bilo aj vo nashiot grad vo bolnicata imale poznata prijatelka pa ke ne sprovnela ke sme odele tamu. I so toa se soglasiv ajde taka ke bide. I prijatelkata im rekla nemalo da ne primat vo bolnica, da sme si odele kaj doktorot nash na redovni kontroli a vo bolnicata za poragjaj zdravje
Да не им го берам греот на старите, но јас одбивам да верувам дека медицинско лице го има кажано тоа. Треба само нештата во свои раце да ги преземеш. И те како има добри доктори тука.