Epa znam be mila i jas ne se soglasuvam so toa probav i da im objsnam deka segde vo svetov se gledaat bebinjata na eho a ne samo vo Makedonija
@Mariangel знам жени кои имаат водено бременост во Германија, точно дека бесплатни се само 3 ултразвуци, ама мислам дека со доплата од 150е можеш уште 3 да добиеш (не ме држи за збор) како и да е и јас сум во странство, ниту еден преглед не ми поминал без ултразвук, 2-3 мин, некогаш повеќе, слика и плус се добивам на ЦД ако сакам дома да си гледам. Скринингот траеше едно 20-30 мин сигурно. Топло ти препорачувам да го смениш докторот и од новиот да бараш да знае англиски за да можеш да се разбереш ти со него (мене исто тоа ми беше прв услов кога го бирав докторот). Сигурно е се во ред со бебето, меѓутоа зошто да си создаваш проблеми каде што ги нема и сигурно сакаш да си го видиш бебчето како и секоја мајка.
Hahha @jacqueline.s edna od rabotite koi gi razbrav shto gi kazha doktorot beshe deka DURI i mi dal slikichki dve od "skriningot" a tie se plakjale po 1 evro ama mi bile poklon od nego Ne znaev dali da se smeam ili da placham @Smizzy sigurna sum deka problemot moj e kaj doktorot,i normalno deka sakam se da e najdobro so bebush kako shto tvrdi doktorov na nevideno.. I moram da najdam nekoj drug po odgovoren doktor da mi objasni kako chovek kako se razviva moeto sinche kako sekoja od vas shto si saka.. Za cenata ke se rasprasham tuka kako e,i iako mi pretstoi tezhok finansiski period za ova nema da shtedam.
@Mariangel , не бе, така филмски ми дојде, смешно. Си викам замисли тој им закажува преглед, а тие ти велат, докторот рече штетно било - не треба. И тие му вeлат него, докторе, не не доаѓаме ние на скрининг, одбиваме, а тој ги убедува... им вика ама ви се молам, мора да го видиме бебето. И овие пак, докторот рече не треба ништо.... хахаха, нема врска со твоите ова, само ми дојде во глава ситуација како од филм. Хахаххаха, малку сум фантазер и креативна по природа, не ми замерувај Демек да те расположам малку
Hahahahha pa ti ne zboruvash za niv ama od kaj znaesh mozhe i toa da ispadne haha Me raspolozhi da, i nema veke da bidam namrshtena Kje si odam kaj drug doktor i se ke si bide vo red so bebuleee
Инаку женчиња, читав интересни иформации за зголемувањето на тежината за време на бременост... Се секираме за тежината а тука вика само течноста околу бебето и плацентата се кило и пол. При растењето на матката добиваме плус 1 килце, литро и нешто е зголемувањето на волуменот на крвта и уште толку вишокот течност. Градите можат да тежат од пола кило до кило... и нормално било барем +4кг салце кое се зачувува за доење во иднина. Да не го заборавиме и бебчо да го додадеме во меркиве. Значи врти сучи, не е така црно за тие што сме зголемиле некое килце. Да се тешиме дека е крв, течност, гради и матка
а Кристина да те прашам јас сум закажана за прв скриниг четврток во плодност е сега мора и приска тогаш да се направи заедно? па скапичко било 7000ден
Мислам дека мора. Јатрва ми правеше минатиот месец скринингот беше 3000, а преку крв 4000 па после со мерките и резултатот од крвта заедно пресметуваат колкава е веројатноста за аномалии. Јас почнав да одам таму после 20 недела, го фатив вториот скрининг тој е 3000 ама закажуваат и за срце плус 2000. Прв ми правеше матичниот. Сепак прашај ако сакаш само ехо, според мене тоа е поважно, другото е само математички пресметано.
Фала на одговорот, незнам како треба точно и што е поважно др. Кристинка ми кажа наредниот преглед скрининг дека ќе правиме па не ми беше јасно што точно се прави на прегледот.
Јас да прашам, мене во петок ми закажаа за преку крв да извршат приска а скрининк немало термини дури до средина јануари дали може само скрининк да.закажем на приватно, и може ли да не исти ден со приска туку понатаму. Плус ке си земам резултатите од преку крв . Вие за ехо зборите а јас во рок од 10д. 4 пати ме гледаа на обично ехо прашав и во Гак и овде дали е.штетно тие ми кажаа не само вагинално да не е повеке пати во неделата. Па незнам што мислите а и ми кажа да пием увин чај а не ми кажа колку литри, колку пиете кој имал потреба 2или 3литри на ден.?
Која недела си? И за која недела има слободно за скрининг? За ехото матичната ми има речено дека не е пожелно често гледање, дека не е докажано, ама кога нема проблеми, ќе ме гледа само кога мора по правила, значи еднаш месечно.
Za priskata vaka: Najprvo se pravi eho-skrining se zemaat merki i tie merki se nosat vo Gak pozelno e istiort den i posle ti zemaat krv. merkite se potrebni za da se predvidi rizikot od Down sindrom vo kombinacija so rezultatite od krvta. .
Вака гинекологот вели дека тој ги врши мерките а крв во гак се зима, јас ке бидам 11,3н.тогаш, само неговото ехо е обично па незнам дали се.ке есе види добро и се.дали ево ред зошто имав нели проблеми, а јас сакав во 13н да закажам на приватно да ги види и органи и се што треба или ако е се во ред со овие резултати да си почекам до 16н. па тогаш да одам.
Јас одев во Плодност цела бременост, Др.Кристинка ми го правеше првиот скрининг и мислам дека беше 7500 точно. Мене Таше ми рече да ги направам и приската и скринигот заедно и така и направив. Скринингот траеше околу 30-40 мин . отприлика и јас лично бев задоволна со среќа во четврток
mene mi zemaa merki na klinika, za prviot skrining ne treba 4 d eho, za organite imas drug skrining vo 20 ta nedela.
Здраво мешиња, да ви се придружиме јас и моето мало чудо Уште не знаеме која недела сме треба да се договориме со докторот како ке се водиме, оти според циклус нема, зашто бебуш е зачнат на околу 35 ден од циклус Сакав да прашам за менструалните болки и грчеви знам нормални се, магнезиум не ми дадоа сама ке си земам само не знам од колку мг, какви пиевте вие?
Dobro dojde!!! So lesno neka ti e.Okolu magneziumot... Jas na pocetokot ne primav voopsto, samo folna. Potoa doktor mi prepisa od 300 direkt. Sega vo 6-7 mi ja zgolemija dozata na 500. Stoznam mozes da pocnes od direktot 300. Vidi najdobro so doktorot.