Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Skriningot ne mi teknuva tochno,no mislam vaginalno beshe prviot. Inaku da prvin skriningot, pa potoa ti zimaat krv i spored merkite se presmetuva verojatnosta za down sindrom :)

MADO likes this.
  2. flower30

flower30 Форумски идол

Da se pravi eho (mene i vaginalno i abdomenalno ) me gledase i plus mi zemaa krv posle pregledot.A isto taka i mi zemaa mikrobioloski brisevi.Rezultatite od krv za okolu edna nedela gi dobiv,a od ehoto ti kazuva odma.Togas kaj poveketo go kazuvaat i polot.

MADO likes this.
  3. Tinushka

Tinushka Популарен член

Амниосинтеза се прави за откривање на болести.

4. flower30

flower30 Форумски идол

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Амнио се прави само ако има веќе некакви параметри кои упатуваат на тоа или доколку трудницата има повеќе од 36 години, не прават сите амнио, кај нормална бременост без никакви параметри не прават амнио.

LUCERKA likes this.
  6. Tinushka

Tinushka Популарен член

Ок , јас знам дека годините немаат врска со тоа. Мене ме тераа да правам ,а имам мн помалку од 30 год:D среќа што се свестив , па се откажав у последен момент:!:

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

А кој те тераше? И зошто? Амнио е последно испитување во случај да има некакви сомневања за да се констатираат аномалии. Не е нешто страшно, но е болно и незгодно, нема потреба да се изложуваш на таква постапка доколку е се во ред. Амниото без никакви претходни сомневања задолжително е кај трудници постари од 36, порано било 32, сега е таа граница поставена.

8. Tinushka

Tinushka Популарен член

Докторот инсистираше , јас додуша и отидов кај Стефанија Адела знам бев ме прегледа и ме извади од памет дека можело да дојде до абортус дрн дрн , па ме пратија као на советување во една соба . А претходно имав одлепена постелка и губење на едно од бебенцата ( ми рекоа дека биле близначиња , но едното не успеало ) :sweat:

9. @macence@

@macence@ Истакнат член

Jas vcera bev na klinika za prv skrining mi pravea abdomenalno i od tamu d-rkata mi dade upat za biohemiska laboratorija za prisca 1, od eho rezultati mi dade vednas, dodeka od krf vo ponedelnik rezultati

MADO likes this.
  10. Irrepleceable

Irrepleceable Популарен член

Дали овој преглед се прави САМО во 12-та недела?
    Зошто јас сум на контрола во 13-та.. :/

11. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Nema vrska, i jas vo 13ta pravev :)

12. flower30

flower30 Форумски идол

Mene mi rekoa so polna 12 nedela se pravi ,a sega ne pametam tocno kolku bev koga otidov.ama mislam moze i vo 13 nedela

13. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Во 12та недела скринингот е абдоменално и веднаш после него ти земаат крв за Приска. Резултати и мерки од скрининг имаш веднаш, а од Приска за 2-3 дена. Каде ќе правиш скрининг и приска?

14. simonka93

simonka93 Форумски идол

Абе женички,овие на гак мн "вредни" се...се јавувам 6 пати од сабајле,прво ми рекоа јави се покасно,на визита сме...се јавувам повторно,ама телефон никој не крева. Утре сум за прв скрининг и приска.Од ваше искуство,во колку часот е најдобро да одам, со приоритетен сум,а треба да патувам?

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Одсабајле, нема да чекаш многу, за трудници секаде има приоритет ;) За ГАК за скринизите сите упати се приоритетни, така да уживај си ;)

simonka93 likes this.
  16. alisijad

alisijad Популарен член

Мешиња да ве прашам, кога кажавте за бременоста на блиските? Сега за сега знаат само две мои драги особи кои беа во исчекување заедно со мене, и неколку медицински лица кои ми помагаа низ болнициве овие години :)
    Мм сака да каже на другариве, роднини што му се блиски ама мене некое суеверие ме копка дека не се кажува до трети месец :( вчера ми се налути кога не му дадов да каже на другар му.

17. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Iskreno retko koj seuste ceka 3 meseci da kaze ama jas cekav od predhodnite neubavi iskustva mi bese strav da kazam i si pocekav

alisijad likes this.
  18. alisijad

alisijad Популарен член

знам..другариве уште на лекар немаа отидено па кажаа, само што дознаа одма кажаа, и он сега воден од тоа сака и он, поготово што едниот другар немаа долги години деца, плус изгубија едно дете, и кога дознаа одма споделија со нас, и вчера ептен ми се налути :sweat:

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас кажав кога слушнав срценце, т.е. ние. Ослободи се од тие суеверија, имаме роднини што до приска на никој не кажаа, епа претерување е тоа искрено, па почна и да се познава веќе, не знам што сакаа да постигнат. Јас па едвај додржав да кажам, пресреќна бев.

alisijad likes this.
  20. Верче4

Верче4 Популарен член

ете ме мене се вратив од преглед, ми даде докторката панцеф да пијам 10 дена и пак да проверам, дали некој од вас го пиел и колку ви помогнал? инаку го направивме првиот скрининг и приска докторката кажа дека е во ред се како што треба барем околу тоа ми олесна малку да не мислам многу на овие бактерии :whew: