Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. only44you

only44you Популарен член

Јас од утре сум 13-недела и сум на контрола за бебушот, но некако се плашам да и речам на докторката да ме прегледа со вагинално ехо за да ми мери цервикс, оти пред 10 дена прокрварев, па ме задржаа во болница 5 дена и сега дома само лежам.... Но најверојатно она сигурно ке си знае ?
    Немав таков проблем во првата бременост, но некако овој пат сакам се да е под контрола , бидејки долго го очекував ова бебенце ...

zajka1 likes this.
  2. zalosna

zalosna Форумски идол

Istoto i mene mi se slicuva vejce cela nedela pa i fazla ..stomak mi se stvrdnuva polovinata me boli i toa se nesto razlicno nekogas koga ce zatera 2 sati pusti stegni nekogas na sekoj 5min po nekolku sek. I koga ce mi se stvrdni stomakot nemozam da disam nitu pak da stojam na noze.. mi se cini kako da sum otvorena ..utre kaj 14 imam termin pa ce go teram dok vaginalno da me pregleda da vidi do kade sme so bebus..a inace 35.1 sum cekam do ponedelni na napolnam 36 i odma go teram mm na rabota ..nemozam da izrzam povejce ispukav nemozam nisto po doma da strabotam samo ja teram cerkami da mi pomaga da stredi da izmija pa i sinceto :( zal mi e ama mora da se izdrzi bar do ponedelnik

zajka1, Mariangel and only44you like this.
  3. coconaut

coconaut Популарен член

A da prasam ako e veke cepot padnat, znaci treba da ocekuvam bolki taka? Dali pak ke prokrvaram ke mi sa javi nesto plus ili samo bolkite ke bidat znak. Mnogu mi e strav ne znam dali e sozreano bebceto moe i onaka bese mnogu sitnicko edvaj 2200 e.

4. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Oladi malce srcka, legni miruvaj i se ke bidi vo red.. Ne si barajj problem ako go nema, pominija vecerva spokojno utre ako prodolzi da imas kafeno ke odis na bolnica.

Smizzy, zajka1, coconaut and 2 others like this.
  5. fairy88

fairy88 Популарен член

@only44you она си знае дали треба да те гледа или не.Ама,ако ти рече да те прегледа,тогаш мора.Вагинално ехо за мерење на цервикс како што знам е секој преглед,а за со рака не знам дали е потребно се да те прегледува.На мене обавезно ми мереа грлото вагинално и брисеви ми земаа.
    Поубаво се што треба да дозволиш да ти направи.Тие сепак учели за тоа :)

only44you and AngelOfArh like this.
  6. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

@fairy88 mila a toj pregled so raka i vaginalno od koja nedela pocnuvaat da go pravat? Jas ke bidam so carski pa neznam dali bi mi go pravele i kako bi izgledal :)

7. only44you

only44you Популарен член

Ti blagodaram mnogu :)

fairy88 likes this.
  8. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Pa ke i kazish deka si prokrvarila i ke ja prasas dali treba da te proveri so vaginalno eho, taa najdobro znaj :)
    Ili pak taa ako ima zaboraeno deka ti si prokrvarila a ti molcis i a taa te gleda so vaginalno. Podobro e da i kazish jas mislam.

fairy88 and only44you like this.
  9. only44you

only44you Популарен член

Da da, taka i ke napravam . Se soglasuvam so tebe .Ti blagodaram za sovetot :*

fairy88 and Bebulleee like this.
  10. fairy88

fairy88 Популарен член

Со рака не мора секој преглед,тоа го прават ако се сомневаат дека постои можност да се отвараш.Нормално со мануелните прегледи почнуваат во 3 тромесечие,ама како што кажав,ако има некоја индикација може и порано да го направат.
    Ама вагинално ехо мора секој преглед,оти некои жени имаат слабо грло на матката.Да видат да не се скратува,иако сите доктори не го мерат постојано,туку од време на време што мислам дека не е правилно.
    Иако треба да те прават царски,мора да те мерат со сондата.Оти ако се крати многу,да превземат мерки додека е време,за да не се породиш предвреме.
    Има само исклучоци кога не мерат грло на матката во зависност од тоа што дијагноза има трудницата.И они тогаш знаат и не треба да прегледуваат.
    Мене од тоа што не ми го мереа грлото на матката редовно го изгубив бебето во првата бременост.

Last edited: Dec 29, 2015
    Bebulleee likes this.
  11. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Mene mi go merea sega pred edna nedela koga bev na kontrola i mi e 3.5 i mi rekoa deka e vo red.... valjda koga ke dojde vreme ke mi go merat pak... tuku neznaev deka postoi takov pregled so raka da vidat dali si otvorena pa ve citav pogore i vikam aj da si prasham dali bi me sleduval i mene iako bi bila so carski

12. only44you

only44you Популарен член

Ај јас да си прашам и тука..... До сега ништо не сум се напила, но денес цел ден страшно ме боли главата, па имам дома Далерон од 500мг. Дали може да се напијам ?

13. fairy88

fairy88 Популарен член

Па тоа докторот си знае,ако мисли дека треба да те прегледа ќе те прегледа;)

Онли парацетамол можеш да се напиеш за болка.Дозволен е во бременоста.Сепак најдобро пробај прво со сок од лимон или нешто природно,за да не пиеш веднаш апче:)

only44you and MaLeCkO :) like this.
  14. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Ма, не се секирај - ранитал и ранитидин имаат ист генерички состав само различен производител! Без паника :)

only44you, fairy88 and Tinushka like this.
  15. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Jas sum 15 +4 dosega ni ednas me nema pregledano so vaginalno eho

16. kristince51

kristince51 Популарен член

Мене бабица во точно 39н, кога отидов поради болка , со рака вагинално ме прегледа потоа за 5-6ч имав крв на гакичките и почна да ме боли благо , да ме пецка во стомак , истата нок истата бабица ме прати за ск и ми кажаа дека ми испаспаднало црепот ама кај мене и тогаш вагинакно ме прегледа и имаше крв свежа во мали количини а потоа престана, важно за 20ч се породив а ако не беше тој преглед уште ке сум чекала, кај нас после терминот вршат таков преглед а пред тоа ако има потреба, мислам дека нема место да се.грижиш зошто кај мене беше кафеаво па потоа за пола саат поотворена боја, па престана,

17. Lorins

Lorins Популарен член

Женскии @kristince51 , @kallias , @Cka итн. фала ви на советите да си појдам поранко на гинеколог.
    Денес бев и сум 7ма недела, се гледа плодот и срцева акција :dance::)
    Ќе се дружиме, поздрав до сите :*

zajka1, slobodka, Stasija and 10 others like this.
  18. makgirl

makgirl Истакнат член

Со лесно бременоста :hug::hug:

19. makgirl

makgirl Истакнат член

@Cka мила која недела си ти?

20. Cka

Cka Форумски идол

28ма тераме. :)

Лоринс, со лесно бременоста, се надевам си закажавте за скриниг, терајте сега и уживајте :)