Е, мила моја немам лек само можам да ти кажам дека знам како ти е! Што ли сѐ не пробував- крекери наутро, Добра вода со ѓумбир (тоа малку помагаше), грицкав и сиров ѓумбир понекогаш, Fishermans friends бонбоните од лимон малку ме смируваа, а од храна до 24 недела поднесував само ѓеврек, јогурт и ориз! Еден период пиев и Ранитал наутро, секако со препорака на гинекологот, но гледав да не биде многу често иако докторката ми го препиша! Сега немам класични мачнини но често знае да ме мачи желудникот - ми се стега како камен и мислам со денови ми стои храната необработена. Ајде, стисни заби и издржи...вреди за нашите бенулиња!
Треба на лева страна да се спие и лежи затоа што така бил најдобар дотокот на храна и крв кај бебето. http://tvoebebe.com/BREMENOST/spienje-vo-bremenosta
Zenicki jas se slusnav so maticniot mi kaza deka cesanjeto e od antibiotikot i mi rece da stavam gino daktarin vaginalni. Dali gi ima nekoj stavano ovie i koj e rezultatot. Ve baknuvam imajte ubava nok
Против мачнини помагаат грицкање крекери, соленки, переци, или некакви бомбони. Мене ми помагаше и чаша ладно млеко, Кики бомбони (на нив се навлеков цела бременост, дури и кога престана да ми се гади ги купував ). Помагало и чај од ѓумбир, но мене уште повеќе ми се гадеше од него. Испробувајте разни финти, не делува кај секого истото, најдете си нешто што ви одговара. @zajka1 одлични се но малку поскапи. Јас и откако се породив продолжив само од нив да купувам кога имам кандида.
Со првото бебенце имав мачнини до 12-та недела , па потоа како со нож пресечено, како ништо да немало, ко ништо да не било, се ми беше најубаво. Ова бре абер нема да престане .... Ајде то штом ми дојде мачнина не можам ни да функционирам нормално, само ми се офка А тоа што така го осеќаш желудникот ти е од бебенцето, притиска на него , големко е веќе и толку му е просторот во утробата ..... Но ајде уште малце ти остана , па ќе си се олесниш
Мами, на брисовите во 36 гн ми се појави streptoccocus agalactiae, матичната ми препиша Амоксиклав 1гр. На нет читам дека се лечи со инекција лендацин веднаш пред пораѓај но мм беше кај матичната и ништо не му спомнала за таа опција. Некој искуство со ваква ситуација и лекување?
Денес бев на гинекологија и правев приска бр. 1. Резултати ми рекоа во петок од 12-2. Ми рекоа дека во 22та недела сум требала пак таму, на скрининг, и ми ја предложија д-р Весна ( презимето и беше на Л мислам ), од причина што она само била од ретките што навистина гледала дали има нешто што не треба, а останатите не се замарале. Има некој искуство со неа, зошто како што слушнав се закажувало во 15-та недела, зошто било гужва.
Јас сум при крај на 8ма недела, ми рекоја на контрола во 10та, а во 12та требало да се прави испитување за Даунов синдром. Докторката ми рече дека за тоа има 3 методи, од кои првата не била 100% сигурна и можеле и тие да ја направат, втората била 100% сигурна со земање на плодова вода, но имало ризик од инфекции, а третата исто била 100% сигурна, но била 600 евра. Какво испитување правевте вие? Ова испитување се нарекува приска, а скрининг е различно? Ништо не ми е јасно...
Здраво на сите Толку многу ми е затнат носот, едвај дишам, грбот ме боли премногу, кажетеми што пиевете за настинка? Не знам дали смеам да пијам парацетамол? Капки ставам ИСОМЕР ама не ми помагаат. Јадам по кило овошје, цели лимони и се друго и ништо не ми помогна. Цела ноќ не можев да спијам
Jas ja imam istata i nikakva terapija ne primam.Mene mi kazaa deka za vreme na poragajot ke primam koktel antibiotici preku infuzija za da ne se prenese na bebeto. Inaku da ve pozdravam, odam si doma.Nemam bolki.Sabajle omav novo ctg i pokazuvase po nekoja kontrakcija,ama ne cesti i jaki kako vcera.
Конкретно за плодовата вода.. мислам дека тој преглед го прават жени искучиво со високо ризична бременост и на возраст над 30 години.
Парацетамол можеш, јас исто бев болна ептен и испив и ми стана подобро. Користев капки марисол ама не видов помош никаква... Инхалации прави си сама со чај за да те одзатне малку. Побрзо да оздравиш
За тоа да несе секираш ке види се,но ако сакаш можеш и да одиш и на второ мислење како што прават повеќето.
Да. Вчера на гинеколог ми мереше димензии на плодот, и ми рече да одам денес да ми земат крв за фетални аномалии мислам.
Јас правев НИФТИ, не е 600 Евра, туку 750 Евра. Ама вреди за сите пари. Крв ти земаат од вена, резултат за 5-7 дена. Мене многу ми беше страв од амнио, па затоа си лупнав пари за ова.
Амa мaтичниoт ти мереше или дoктoр oд Гaк? Прaшувaм зaштo јaс плaнирaм дa oднесaм мерки oд ехo oд систинa и сaмo нa Гaк крв дa ми земaт зa прискa, пa викaм дa не немoже тaкa..