Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Слими ја крварев околу 2-3 дена со тоа што на крај исто беше кафеаво.Утрогестан примав до 20 недела .Ке мораш и ти да ги пиеш подолг период со оглед на тоа дека постои ризик од спонтан.И мн мирување ,незнам колку е тоа возможно со мало дете плус на раб знам одиш.

slimy likes this.
  2. only44you

only44you Популарен член

@joy1 utrogestanot go primase do 20 nedela oralno preku usta ili vaginalno ?

3. joy1

joy1 Форумски идол

Орално три пати на ден.
    Во 20 та Димчев од Систина ми ги прекина,рече доволно е.

slimy and only44you like this.
  4. slimy

slimy Популарен член

@joy1 mila da nevozmozno e da miruvas so malo dete, inaku sega sum na odmor ne rabotam ustr edna nedela. i znam deka seto toa pocna zasto non stop sin mi saka da go zemam vo race i e tezok okolu 14 kg ako ne go zemam place posle stanuva histericen. eve seka ja povika majka mi da sedi malku kaj mene da go gleda maliot isto taka i ki pomaga mnogu so domasni raboti ama sto da pravi zenata utre kje odi,ne moze non stop da sedi tuka ima i svoi obvrski. eve vekje tri dena cel den se trudam da lezim ne sum cepkal rabota nisto samo sto go zaspijam maliot zasto samo so mene spije sega. so sin mi nikogas nemav nitu kafeavo nitu krvarenje ama sega neznam sto bidna izgleda od sin mi sto go nosev cela nedela bev doma ne bev na rabota i 24 casa samo so mene sedese.
    ti blagodaram uste ednas mila :)

only44you likes this.
  5. only44you

only44you Популарен член

Ok, mnogu ti blagodaram

joy1 likes this.
  6. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

@only44you. @slobodka. Maticniot mi kaza deka sega bilo zadolzitelno da pravam skrining a ako sr odlucam da ne pravam ke potpisam kaj maticniot deka na moja odgovornost ne go sakam toa ispituvanje , a ne se priznavalo od fond za zdravstvo.

7. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Јас ова го сваќам како не признавање на средства од фондот значи ќе си го платиш на приватно, иначе се друго ми нема логика . Ако има некоја грешка скраја да е сите викаат дека не одговараат 100% значи немаат одговорност кај и да го правиш е исто така да мене ништо не ми е јасно . А мене матичниот му кажа кај сакаш скрининг можиш да направиш кај мене , по приватните или на гак за прв скринг.

8. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Svarno neznam go prasav dali mozi kaj nego toj mi rece mozi ama po strucni se vo sk za nedaj boze poiskusni

9. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Што да ти кажам , оди до Ск исто колку во Плоднос ќе те фати друг совет не знам што да ти дадам !

S.Snezana likes this.
  10. bella24

bella24 Истакнат член

Знам дека 4те редовни скрининзи се задолжителни. Јас и во 12 и во 21 недела бев во приватна клиника па матичната не рече ништо ме праша само како сум поминала. А знаеше дека имам закажано на приватно за да не ми дава упат. Ги виде резилтатите и не рече ништо само крвна слика и урина правев кај нас преку фондот и тое и ги однесов комплет рече дека е супер. Не гледам причина зошто да не би приватна. Сепак твој избор е и онака испитувањата не се 100 посто точни и се се остава на избор на мајката дали ќе ја продолжи бременоста или не не дај боже ако има нешто

S.Snezana likes this.
  11. Aleks1234

Aleks1234 Истакнат член

Мамички знам дека доцнам СРЕЌНА ВИ НОВА ГОДИНА сите што сте бремени ви посакувам лесна бременост а тие што се при крајот најлесен пораѓај :D се надевам за краток период ќе ве дружам ( инаку добричка сум помина доста време од абортусот) па се надеваме на позитивно :*

Lorins, zajka1, Asiana and 4 others like this.
  12. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

За 4ти го сметаш скрининг на срцето или? Јас знам 3 задолжителни плус еден на срце (ама демек не е задолжителен) |(пошто сега на 4Д гледаат убаво сė. Не дека не е во ред, да не ме сфатиш погрешно, само прашувам кој е 4тиов и кога ќе го правиш?
    Инаку и јас во 12та и во 21ва ги правев :) Ваљда уште еден ми остана.

13. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Ако ти е поблиску Пп, таму прави. Јас таму ги правев и двата, има многу искусни др. Во Ск толку детално не ми кажуваат , а башка и матичниот ми е Ск, ама па немам појдено кај него на скрининг само обично ехо. Ти си знаеш, ама не значи дека Ск се најискусните. А чим твојот те праќа на друго место, тогаш бирај, не прави кај него.

S.Snezana likes this.
  14. bella24

bella24 Истакнат член

Да да за срце така и ми пишуца следна контрола и скрининг за срце во од 30 до 32 недела и другарка ми беше ама неа само како гинеколошки преглед на 4д и го направиле,пошто се гледа се како што викаш ти . Ајде сега веќе се кога направивме иашитавме ќе отидам и на тој па здравје после од 36 недела ќе мериме цтг :) ама затоа имам време ;)

15. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Честит Бадник, за многу години Коледе на сите православни мамички и идни мамички!
    Ги пречекавме коледарчињата, време е за кафенце па да се фатиме со подготовка на бадниковата вечера!
    Многу ме радува овој ден и подготовките за Божиќ! FB_IMG_1452066788694.jpg

Lorins, zajka1, flower30 and 12 others like this.
  16. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

За многу години мешκовци, и јас исто многу го саκам овој ден, очеκувањето и подготовκата оκолу утρешниот ден:) Песната на κоледаρчињата, миρисот на темјан дома, биењето на κамбаните на полноќ, топлината на домот, џагоρот оκолу κоледаρсκите огнови, тρадицијата за игρање κаρти... во Охρид паρичκата не ја баρаме на Божиќ. Сепаκ денес сум сеуште во κρевет, децата ги зедоа за да одмаρам, ми фалат многу но моρам да собеρам сили за поρодувањето:)
    Поминете си пρеκρасно и на сите неκа им се случи божиќното чудо κое го посаκуваат!!!

Eli23, Bebulleee, Lorins and 9 others like this.
  17. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Јас примам Утрогестан од 6-та недела а веќе сум влезена во 24-та и ги ставам вагинално.Орално ги зимав само кога беше црвена крв инаку кога беше кафеав исцедок докторот ми рече секогаш да ги ставам вагинално.Инаку јас крварев 2,5 месеци и лежев цело време а примав и Прогестерон инекции секоја недела.Сега сеуште го имам хематомот ама не крварам и ревентивно уште ми рече да ставам Утрогестан ама веќе почнав и на работа и да се движам повеќе.Можам само да ти кажам да имаш позитивни мисли,да не мислиш на најлошото и да имаш доктор на којшто можеш да му веруваш и нормално да го слушаш што ќе ти каже да правиш.А срцева акција тек после неколку дена ќе може да се види,рано е уште,затоа не си видела

slimy likes this.
  18. slimy

slimy Популарен член

@ivi1987 ti blagodaram ama ic ne mozam da gi podnesam koga gi pijam oralno mnogu mi paga pritisokot i za malku kje se onesvestev. isto mise gadi mnogu nitu mozam da jadam. eve jas mislev deka zavrsiv vekje so toa imav samo malku kafeavo ama vo nokjta se razbudiv imase isto crvena krv i menstrualni bolki. a tebe koga vi disgnostificira hematom kako? nisto mene ne mi kaza nikoj nitu vo bolnica koga bev nitu maticniot.mnogu be tolku dolgo da primam utrogestan, nie baravme progresteron vo site apteki vo gradit nemase ampula vekje ti kako najde? pozdrav

19. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Ако си од Скопје, пробај во Дона фарм, аптеката што се наоѓа во зградата на Систина, многу добро се опремени, дури ме зачудуваат - нема што нема!
    Сѐ најдобро!

slimy likes this.
  20. cruella de Vil

cruella de Vil Истакнат член

или во аптеките виола