Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. ververica79

ververica79 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    15
    Ete znaci sekoja bremenost e razlicna, ali dobro e sto moze da spodeluvame i da se tesime...

На zalosna, only44you и makgirl им се допаѓа ова.
  2. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Има ли некоја превенција или лек за грчеви во нозете освен магнезиум?
    Ноќва плачев од болка, јак грч у пм и траеше пола саат. Сега уште ме боли целата нога, пиев и магнезиум директ и чаша млеко... ми е страв пак да не се повтори додека мм е на работа а јас сама дома!

На kristina.k и LUCERKA им се допаѓа ова.
  3. LUCERKA

LUCERKA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    5.373
    И мене ми се случува да се разбудам од толку голема болка и тоа најчесто кај препоните.Абе што викаш да ти се плаче.Незнам.ке ти опушти од магнезиумот.Не се секирај тој е за тоа

На Sunshine_1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Adina

Adina Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.048
    Допаѓања:
    8.016
    dobro utro idni mamicki i meshkovcii :D
    jas samo so dojdov od kontrola,odma posle praznicive da iskoristam raboten den,oti srce junacko ne izdrzvit do ponedelnik :D bebus e odlicen,fala mu na Gospod,polot seuste ne go vidovme,oti bese sednato ko na plaza,bukvalno,svitkano vo kolencata i si uzivase,si vikam da mu se ljutam so ne se gledat ili da se smeam kako e zastanato hahhaa sepak slatko si se iznasmeavme so doktorkata i so taticko :D merkite se vo red,sve si odgovarat na nedelite,prodolzuvam so preMama Duo i magnezium i vitamin C.. Ve gushkam

На Pcelka94, m.i.g, kjukli и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.390
    Допаѓања:
    17.611
    Како ги пресметувате гестациските недели?
    Мене матичната ми вика се пресметувале од датумот на последната менструација, што би значело дека јас сега сум во осма ГН. А јас имав доцна овулација и инсеминација на 23-ти ден од добиено, што значи од претпоставеното зачнување јас имам неполни три недели. Ова второво ми е пологично и не знам како да пресметувам.
    Од која недела (и по кое сметање) се прави првиот ултразвук?
    Матичната ништо не ми кажа конкретно само ми рече откако ќе утврдам срцева реакција тогаш да почнам со други испитувања, витамини итн. а сега само фолна да сум пиела. Некако многу оскуден одговор, прва бременост ми е и не знам што се прави сега во рана бременост. Освен утрогестан вагинално и фолна киселина, ништо друго не земам.
    Сега и за фолната се двоумам, бидејќи оние со мутиран MTHFR ген не треба да внесуваат синтетичка фолна киселина (туку само преку прехрамбени продукти) бидејќи организамот не можел да им ја синтетизира, при што се намалувале и количините кои природно ги има во организамот. А кај мене е мутиран тој ген, ама во втората колона.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  6. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Ne da me bolat vrtat nozeve, grcevi me fakaat, koski polovina sve me boli vise u pm. Nisto ne pomaga, doktorkata vika moze I nedostatok na kalcium. Jas piak 500 gr magnezium dnevno, mozelo I 750 vika ona vo 9 ti mesec.

7. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.093
    Jas ti pisav nekni da stanis da se razodis malce za da se podpomesti bebceto :) posto istata maka ja imam i jas i moevo bebce lezi na nekoj nerv od desnata strana i ne da boli solzi sami mi tecat od bolka ama moram so sila da se vrtam ili mm me kreva me pomestuva..za nikade za sekade sme ho ho..
    Imas skoliose??

На Tinushka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.067
    Се пресметуваат од последна менструација. Нема логика тука :)
    Значи осма си:)
    Ти честитам од се срце. Навистина се израдував!!!
    Да имаш лесна бременост до самиот крај и здраво живо бебе :)

Инаку, не знам за тоа мутирани гени, ама јас би ја внесувала фолна. Преку исхраната не е можно да ја внесеш во доволни количини.

На zajka1, Bebulleee и Abeja им се допаѓа ова.
  9. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Abeja ехoтo нaјдoбрo ќе пoкaже кoјa неделс си, јaс спoред циклус сум 10+4, a спoред денoт нa зaчнувaње 8+0. Еве ти еднa aлaткa кaде имa зa пресметувaње нa недели спoред инсеминaцијa, јaс спoред oвaa aлaткa пресметувaм.
    Вo oднoс нa фoлнaтa, земи фемибиoн тaму е кaкo метифoлaт и oние сo мутирaни гени јa кoристaт тaa. Те гледaa ли нa ехo? Акo беше oсмa неделa веќе ќе се видеше и срцевa aкцијa.

http://www.perinatology.com/calculators/Due-Date.htm

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  10. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.872
    Потребната дневна доза на фолинска е околу 500 µg.

100гр Спанаќ 145 микрограм.
    250гр. шпаргел соджри 270мг.
    200гр брокули содржи 180мг
    125 гр. цвекло содржи 116 мг.
    200гр карфион содржи 110 мг.
    110гр овесни снегулки 87мг
    100гр кикиритки(од оние во лушпа)168 мг.
    ....

Ова е самод ел од табелите. Има во различни овошки, јатаксти производи...балансирана исхрана и те како би било од помош.

На Abeja, Bebulleee, Sunshine_1979 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.990
    Допаѓања:
    4.174
    Немa лoгикa дa си oсмa неделa кoгa.oвулaцијaтa билa тaкa дoцнa, aкo се вoдиш пo циклусoт бебетo немa ни нa недели дa oдгoвaрa и ете ти стресoви, некaде си 6 неделa спoред мене, веќе нa ехoтo мoже дa се види гестaциски сaкус и yolc sac. Сo леснo.

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.629
    Допаѓања:
    109.031
    Мила се израдував ко за својата бременост, да не ми замерат другите трудници ама ја чекам уште Кукла овде па сликата да ми е комплетна, сите сакам да дојдат, ама она ми недостига најмногу овде. А да повлече нога за сите со ред :*

На kukla21, Lisa_Maja, podravka и 4 други им се допаѓа ова.
  13. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384

Душо и јас го имам истиот проблем, грчеви во нозете, на прстите на рацете и кичмата ме убива :( не се трпи веќе.... Магнезиумот ни мене не ми помага, мм ме масира со крема на нозете ама ни тоа не помага..... деновиве ќе одам на преглед и ќе ја прашам баш докторкава што може да ни помогне. Знам како ти е... раздвижувај се низ дома не седи да ти се размрдаат мускулите... :) ако дознаеш некој лек одма да споделиш!

На Sunshine_1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sunshine_1979

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    До сега немав проблеми со грчевите, пијам Остеокеар, во нив има Д3, калциум, магнезиум и цинк плус Премама дуо но изгледа малку е тоа! Како ме стегна во 6 сабајле... пола саат ме држеше грчот, мм викаше во брза помош да се јавува што да ми прави -буквално плачев од болка , среќа помина ама уште ме боли ногата... ќе почнам и чист магнезиум редовно пред спиење да пијам!!!

15. Sunshine_1979

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Ќе ја прашам и јас матичната па ќе ти кажам ама што се сеќавам од првата бременост, тогаш (пред 11 години беше ;)) ми рекоа многу млеко и јогурт да пијам и магнезиум - ништо друго!
    Е сега е проблемот што пијам Тотхема и Амоксиклав и двата лека не трпат млеко и млечни производи па деновиве го намалив млекото и можеби и од тоа ми се грчевите!

На MaLeCkO :) му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Јас ги имав тие јаки грчеви со првото во 8-ми и 9-ти месец и немаше лек за нив освен да ги трпам.Ама ај трпи ги кога ќе пушти грчот боли ногата,кине неколку дена по ред.Теши се дека си веќе при крај па ќе ти заврши таа мака,по мене знам дека ништо живо не ме спасуваше од нив и се ме фаќаа навечер,обично на спиење па дигав зграда у вис од викање и плачење.
    Него мене бебево ме растури во бешика,се таму ме мава,дури на моменти ме боли,а вчера си имав и друга мака,ми се фати кичмата па одвај ме пушти после два саати ама еве денес пак почнува да ме боли на исто место.Ноќеска неможев да се наместам од стомаков,се ме боли веќе.Почнав да се тркалам,ми дојде времето :D

17. nevenask

nevenask Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2012
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    242
    Девојки, како стоите со килажа? Колку би требало месечно да ставаме на тежина? Јас сум 19-та недела, до сега сум поправена 3 кг. Се си мислам да не почнам после ептен нагло да накачувам

18. zajka1

zajka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2015
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    529
    Здраво мамички како сте ми денеска :)
    Сакам да споделам искуство првично пиев магнезиум од 300мг по едно на ден и се осеќав одлично, потоа ми го смениха од 375мг веќе 3-4 денови го пијам но тешко ми е главоболка имам побраќам течна столица. Па да ве прашам за мислење дали можеби количината ми е повеќе од доволна па организмот да ми реагира или можеби станува збор за нешто друго.Размислувам да земам пак од 300 да бидам како ќе биде имајте убав ден :*

19. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Devojki da prasam dali e normalno vo odenje ponekogas cuvstvuvam kako tezina vo stomakot vo dolniot del ?

На LUCERKA и m.i.g им се допаѓа ова.
  20. Sunshine_1979

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Раздвижувај се колку можеш по дома, половината може те боли и од што расте бебушката, си прави место!
    Побарај некои лесни вежби за трудници, мораш да ја ојачаш половината, допрва тежина треба да носи!

На ivi1987 му/ѝ се допаѓа ова.