Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. ververica79

ververica79 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    15
    Eve sum jas povtorno so mojata maka, pak denes pocna iscedok da se pojavuva svetlo crven kako rozenkast, mislam deka kje se zbudalam, nemozam psihicki me ubiva. Ke odam denes na doktor ama nema da moze nisto da mi kaze posto tuka vo Kanada ginekolozite nemaat oprema, za eho se odi na rentgen koj mi e zakazan duri na 19-ti januari... Nem privatno kako mkd ke si otides i barem ke si bides na cisto....

2. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.151
    Не туку дека ќе имаш полесен ако имаш помалце кг, затоа што нема дополнително оптеретување за организмот. Прво што го прашав докторот кога веќе на пола бременост имав качено само 2-3 беше супер е така, бебето зема што му треба, другото само на тебе се лепи и колку полесна толку побрзо ќе се отвориш и породиш. И што знам ама неговото испадна ептен точно. Мада не треба ни кг да се земаат здраво за готово како бројка, тука е и физичката активност на трудницата, претходни бремености итн. И не ги сакам ич муабетите "ах не гледајте сега кг јас се здебелив 20-30-40кг па ги вратив" да точно ќе се вратат но колкав стрес е тоа за организмот и срцето во толку краток период да се добие толкава тежина, а подоцна и да се симне. Братучетка остана бремена со 45кг, качи уште 45, со 90 беше на бокс и после заврши со клиничка смрт едвај ја вратија и и забранија втора бременост, бидејќи срцето го имаше многу ослабнато :|

3. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.244
    Допаѓања:
    67.770
    Јас не го разбирам никако ова со неделиве. Како 4+4 е 5та недела? Кога одиш на гинеколог не ти вика 5та недела си, ти вика четврта недела со 4ри дена, а не си 5та.
    На сите снимки си стои неделата во која си плус деновите, 6та +3, не можеш да кажеш седма сум кога не си, 6та недела си со три дена. Само тука ова го читам, а на лекар си е стандард, таа недела сум со толку дена.
    @Abeja и @wings честитки од се срце.:)

На wannaBeMomma, Abeja, wings и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.565
    Допаѓања:
    177.202
    4 полни недели, плус 4 дена од петтата недела, значи петта недела си.

P.S. Извинете што ви се мешам во темава :)

На fairy88, zalosna, Sky-butterfly и 3 други им се допаѓа ова.
  5. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.244
    Допаѓања:
    67.770
    Не значи, да му речеш така на гинекологот ќе ти рече не си 5та, четврта си со 4ри дена.

На Smizzy му/ѝ се допаѓа ова.
  6. makgirl

makgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    2.107
    И ти си трудна?
    Јухуу супер баш ми е мило кога не има повеќе трудници!!

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  7. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Јас потполно се сложувам со @RainBow...во врска со неделите и деновите .....

На wannaBeMomma, Smizzy и Asiana им се допаѓа ова.
  8. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.136
    Допаѓања:
    2.718
    И мојата матична така ми вели 4+4 дека е петта недела. полна четврта плус 4 дена.

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  9. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    20.539
    Тоа значи дека си четири (полни) недели трудна, или во петта недела. :)

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.565
    Допаѓања:
    177.202
    За се друго е така, одев по некоја логика, не знам како е правилно броењето на деновите во бременоста.

11. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Кога пиев аспирин, докторката ми рече да ги пијам до полна 32 недела, и јас како тебе многу се бунев што значи тоа, па ја препрашав и ми објасни дека 32 недела трае 31+0 до 31+6 а ја полнам со 31+6, и дека со 32+0 ја почнувам 33-тата недела.
    Ова е мислење на специјалист од ГАК.

12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.676
    Допаѓања:
    141.087
    ИИИ.. Пецо ме исплаши на темава :)

Иначе, кога ме прашува гинеколог, кажувам, недели и толку дена. Не влегувам, излегувам :) Еднаш не бев сигурна дали 14 или 15 недела сум, заборавив, ама др имаше апликација и си пресмета точно :) За денови знам точно оти прв ден ми е понеделник и немам мака :)

Да ве прашам како ви успева на работа да седите цел ден? Мене ми е тешко на стомакот, ми притиска на нозете, и почнав стоејќи да работам.

За дебелина не зборујте, живеам у надеж дека ќе ослабам по пораѓај, на почеток ич не се дебелеев, а и сега не сум на снага, у мев сум огромна, ама вагата вика дека е многу. Последниов месец се збуцкав во образи :) И не заради мене, туку оти сите одат околу мене и нудат нешто, ќе речам не сакам, па како така, касни си... И после јас дебела.

На kjukli, monik55, Viktorijaaa5 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.244
    Допаѓања:
    67.770
    Не знам, јас досега на неколку лекари сум била, еднаш во дежурна и никогаш никој така не ми рекол. Нити пак мислам дека има потреба од такво нешто, само се збунуваат луѓето, си кажуваш која недела си, со колку дена и тоа е тоа, се друго е излишно. :)
    Исто ко што не се вика јас 18 имам, а имам 17 ипол, ама 18тата ја терам. Си кажувам 17 ипол.
    Патем, немам 17 ипол.:D

На kjukli, Tinushka, monik55 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.565
    Допаѓања:
    177.202
    Не е страшно, јас за математика зборував :)

На Bozica1980, danichap, Sky-butterfly и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.380
    Допаѓања:
    1.452
    Samo da ve izvestam deka kje treba da se odjavam od temata deneska bev na kontrola nisto fetusot ne napreduva ne se slusa nitu srceto vo ponedelnik kje treba da me cistat. se rastaziv mnogu ama sto mozam da napravm jas tuka nisto, znaev deka ne e za arno tolku krvaranje i bolka uste na pocetokot, imav loso pretcustvo.
    ubav vikend da imate :)

16. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.261
  17. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.093
    Neznam ama ovde kaj nas primer eve jas imam 36.4 i dok mi kaza deka sum (vo) 37ma nedela
    (facepalm)

18. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    :lol: Си имаш ти дебело искуство со пораѓаите значи.Ајде и ова со лесно да си го родиш,најлесно :)

На Girl-Rabbit, zalosna и only44you им се допаѓа ова.
  19. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    20.539
    @Smizzy , се сложувам дека треба да се внимава на килажата, ама мислам дека малку е претерано кај тебе во постот. Секоја жена е различна, кај некои не е прекумерно јадење, некои имаат задршка на вода, кај некои хормоните делуваат поинаку. Таман работа да ги плашиме тие што се здебелиле малку повеќе дека тешко ќе се отворат или клиничка смрт дека ќе доживеат. Убаво е да се даде совет, ама пак толку осудувачки кон тие 30-40 кила што качиле. Некои имаат среќа како тебе да не се здебелат, ама кај некои и водата што ја пијат се лепи. Дебелеењето и слабеењето се стресови за организмот, како што велиш, ама ништо во споредба со самата бременост и раѓањето. Јас се сложувам дека треба да се внимава со исхраната, ама еден случај со клиничка смрт не е правило, нели???

На kjukli, MADO, Girl-Rabbit и 8 други им се допаѓа ова.
  20. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Зависи од жената и од организмот.Нема потреба од вакво плашење тука дека ете на некоја и се случило тоа па мора на сите.Јас отидов на пораѓај со 37 кила плус,со 102 отидов да раѓам па ништо лошо не ми се случи.Тоа е индивидуална работа и најбитно е кога се иде на пораѓај жената да нема тесна карлица за да се отвори побрзо,а колку саати ќе раѓа и дали на крај ќе заврши со природен пораѓај или царски и дали ќе раѓа 5 или 25 саати е веќе од X причини кои никој неможе да ги предвиди.Со првото качив многу на килажа ама бев толку подвижна,лесна,работев се и пешачев без проблем и имав многу лесна бременост и се отворив многу брзо а сега со второво сум поправена многу помалку ама имам многу ризична бременост и одвај се движам,се осеќам тромаво,тешко,за никаде.
    Затоа пак ќе кажам,нема потреба од вакви паники и стресни информации во темава зошто може лошо и стресно да влијаат на некои трудници.

На flower30, Smizzy, only44you и 3 други им се допаѓа ова.