Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.151
    Внесувај шеќер најнормално, 100гр на ден лесно ќе внесеш затоа што шеќер има во речиси се што јадеме. А инаку постапката мислам дека не штети на плодот и кај мене беше вака: јадев се најнормално (многу благо си јадев и пред и за по бременоста) и вечерта после 18ч ми беше кажано да не јадам ништо, а вода слободно можам да внесувам. Сабајлето боцкање од вена пиење на глукозата (која мене ми беше вкусна со вкус на портокал) и 2 часа ништо да не јадам и не пијам, после пак вадење крв од вена и слободна бев. Имаше и уште едно боцлање од прст ама незнам дали беше пред или после глукозата

На Bebulleee и Abeja им се допаѓа ова.
  2. makgirl

makgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    2.107
    Јас секако ќе ви кажам.Но и вие прво треба да прашате доктор бидејки има трудници кои не смееат да бидат физички активни мора да лежат и да не се заморуваат претерано

3. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    2.720
    Bas isto taka i na gak so edna rqzlika , te bockaat 3 pati.

4. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Тие што имаат висок, покачен шеќер не го прават овој тест.
    Кога одиш во лабораторија, прво ти земаат крв и ако имаш покачена вредност на глукозата, не ти го прават тестот.
    Со мене имаше една трудница 6.5 и покажа без гликоза па ја вратија да си оди на ендокринологија.
    Сепак консултирај се со лекар, ќе мораш или диета да ти препишат или лекарства да примаш.
    Моја искрена препорака ти е да си консултираш ендокринолог дали ти е паметно да внесуваш толку благо за подготовка за тестот и дали треба да го правиш.

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.769
    Допаѓања:
    109.560
    Ne br srcka tamsn rabota, eve jas sakam da vezbam i nemam zabrana, vezbaat i drugi ama daj spodeli uli tvoite vezbi da vidime, moze ke nauchime neshto ;) Tie shto ne smeat od krevet da stanat sekako nema da vezbaat. Ti mora da si bash seksi mama i spored slikite shto gi kupuvash rabotite i spoed postovite, daj motiviraj ne malce ;)
    Majka mi raboti vo laboratorija, oni vikaat samo da ne se jade posle 8,nishto so chokoladi i slichno. I ne davale toa glukoza tuku samo im kazuvale da jadat i pijat koka kola pacientkite.

На Bebulleee и makgirl им се допаѓа ова.
  6. makgirl

makgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    2.107
    Јас направив една тема.http://forum.femina.mk/threads/Вежбање-во-текот-на-бременоста.25105/
    Колку можам ќе споделувам вежби мотиваци и што и да е.Искрено се трудам,ама и вежбам од 20 години

На Sunshine_1979 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.769
    Допаѓања:
    109.560
    A kolku godini imash?

На makgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. makgirl

makgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    2.107
    32

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.769
    Допаѓања:
    109.560
    Bravo, bravo. Jas iskreno so rabotata ne mozam da najdam vreme i plus imam kuka za odrzavanje.

На makgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. makgirl

makgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    2.107
    Те разбирам.Знам како е три деца маж да испеглаш, да направиш ручек,да испереш,да исчистш

11. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.391
    Допаѓања:
    17.612
    Па јас и на ендокринологија бев, таму ме пратија прво на боцкање, изгледа шеќер да проверат во последните три месеци колку сум имала. А за два дена ќе одам на овој тест со гликоза. Бев кај д-р Тошо Плашевски, не знам ништо за човеков, тој се погоди тогаш, сакав кај д-р Гордана Пемовска, ама не знам дали таа работи во амбуланта а и врската за ендо не ми беше на работа тој ден ;)
    Се надевам дека тие знаат што прават. Докторот ми кажа со резултатите да одам кај него. Не ми се верува лекарства да ми дадат, подобро цела бременост ќе бидам на диета ама особено во првото тромесечие не сакам да пијам терапија. Ќе мора да барам алтернатива на природна база за шеќерот.
    А за благото баш од таму ми дадоа план како треба да јадам тие три дена.

12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.734
    Допаѓања:
    141.580
    Јас правев испитувања за скриен шеќер, после 6 ништо не јадев, 3 боцкања се, се пие глукозата, наеднаш, јас 10 мин може ја пиев, благо е, ама не е толку гадно. Не е штетно за бебето чим сите го прават испитувањето. Мене ми покажа 4,1. Ми рекоа дека е океј, Кај тие што имало покачен шеќер ги ставале на диета, без благо и шекери. Јака им душа, мене ми се каснува благце скоро секој ден, ама се трудам да намалам, ќе качам повеќе килажа.

Денеска цел ден сум жедна, не знам колку испив. За вежбањето... не вежбав и порано, сега па ич :) И не можам да се наведнам од земја да земам нешто, не па вежби да правам :) Само пешачење, ништо друго :)

На MaLeCkO :) и Abeja им се допаѓа ова.
  13. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Гордана Пемовска е во четврток во амбуланта. За Тошо немам слушано баш добри работи. Јас одам кај Саша Мишевска ок е, порано бев кај Бранкица Крстевска но откако отиде во пензија сум ваму. Ако можеш појди кај Пемовска . Или ако си во можност Бранкица работи и приватно, она е најдобра од областа на бременоста.

На Sunshine_1979 и Abeja им се допаѓа ова.
  14. chicaboom3

chicaboom3 Активен член

Се зачлени на:
    11 август 2014
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    33
    Девојки јас сакам да ве прашам како оди со законов за бесплатни прегледи за трудници за невработени и без здраствено осигорување што како треба?

Последна измена: 10 јануари 2016
  15. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Ne treba trudnucite plajkaat bez razlika dali ima ili nema osiguruvanje

16. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Женски, што ве пракаа гинеколозите да направите уринокултура или обична проверка на урина?

Освен крвна слика и железо друго што треба?

17. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Jas samo krvna slika pravam i obicna proverka na urina, ako nesto ne e vo red togas pravam urinokultura

На alisijad му/ѝ се допаѓа ова.
  18. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Devojki koja nedela pravevte skrining 2?

19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.044
    Допаѓања:
    328.314
    Јас во 22 ра недела,

На Sunshine_1979 и S.Snezana им се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.769
    Допаѓања:
    109.560
    Besplatni se pregledite od vtorostepena zdravstvena zashtita, brisevi, skrininzi, krvna slika, urinokultura i urina,ama samo so upat od matichen na koj ke ima zapishano deka se raboti za trudnici. Golem del od matichnite, ako ne i skoro site ushte naplakaat za eho preglefi bidejki se privatni zdravstveni ustanovi i ne se pod drzavna kapa.
    2 skrinig go pravev vo 22 nedela.

На S.Snezana му/ѝ се допаѓа ова.