Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. slobodka

slobodka Популарен член

Обична урина, плус комплетна крвна слика без седиментација, јас правам секој месец.

alisijad likes this.
  2. slobodka

slobodka Популарен член

Како ќе запише дека си трудница? Мојата општа матична вели дека таа шифра ја имаат само матичните гинеколози. Ме прати со обичен упат, па ми направија проблем во Јане Сандански демек шифра требало, послем со 300 нрасправии ми го признаа како таков. Сега неделава сум пак во ЈС за крв пак без посебна шифра за трудници, па ќе видам како ќе биде.

3. alisijad

alisijad Популарен член

Јас треба сега тсх да проверам и баш се прашував дали ако земам упат од интернист ке ми е бесплатно, ама изгледа не :?: мислев и за урина крвна слика од општата матична да зимам поблиску ми е ама ако не е е бесплатно ништо :(

4. Lisa_Maja

Lisa_Maja Истакнат член

22ра најкасно заскрининг 2.
    Што се однесува за скриен шеќер јас треба средата да идам,од денес до вторник се нормално да си јадам,плус 100гр.чоколадо.Јас не јадам други благи работи у текот на денот,само чоколадото,само за да имам ориентација колку благо сум внела.3 дена не се многу,ќе се издржат,а плус си сакам Милка со топен лешник многу,па си уживам.
    Мене матичната ми кажа дека шеќерот на крвна слика ми е ок,ама поради годините(над 30) препорачливо е да се испита.А дента пред прегледот после 20ч да не јадам,само вода.Ама кога закажав у лабораторија ми кажаа после 17ч
    Нема шанси си викам :)

5. butterflysk

butterflysk Популарен член

z34 и z35 e шифрата за трудници така ми кажаа.

slobodka likes this.
  6. Lorins

Lorins Популарен член

Здраво женскии, само да ве поздравам :hai:
    Јас додека немав некој знак дека сум бремена, немав...но сега секој ден ми се лоши, скоро постојано и често си повраќам, ни суво не ми помага, ни течно, незнам што друго да пробам...:?: Но се надевам после првите 3 месеци, ќе ми биди поарно. Во секој случај, ќе се издржи, само со бебушот да е ок.

Инаку ве читам, сите сакаат да не ја зголемат килажата...а јас баш се надевам дека во теков на бременоста ќе качам некое килце, по можност правилно распоредено :D

Bebulleee and joy1 like this.
  7. slobodka

slobodka Популарен член

OK, но општава ми вели дека таа шифра можат да ја употребуваат само матичните гинеколози, а не и општи матични.

8. alisijad

alisijad Популарен член

Пак јас да прашам нешто и толку за денес не досагам више :D
    Читам дека зголемен исцедок во бременост е нормален, ама нормално ли е да се нема ?
    Јас скоро ич немам, некогаш долната облека ми е потполно сува. Само имам остатоци од утрогестанот некогаш повеке, некогаш помалку , амс исцедоци не :^)

9. Cka

Cka Форумски идол

А зошто одиш кај општ доктор? Ако не е болест, испитување или нешто друго поврзано со бременост, не е бесплатно. Бесплатни се испитувањата кои се однесуваат на бременсота, други мислам дека не се. Ако е поврзано со бременост, тогаш матичнот гинеколог ке ти даде упат и ете ти бесплатно.

10. slobodka

slobodka Популарен член

Што има врска дека е општ доктор. Никаде не е нагласено дека упут од општ за крвна слика не треба да е бесплатен. Одам дека ми е поблиску да ми издаде упут за КС, кај гинекологот е многу гужва и многу подалеку ми е негол ли општата. И ДА, упатот ми треба токму поради бременоста. Нема врска кој ќе ти го издаде. Во известувањето што го пласираа за медиумите пишуваше дека овие испитувања се бесплатни, а не од кого се издадени. Така да негледам причина зошто овој упат не би бил бесплатен.

11. Cka

Cka Форумски идол

Затоа што не е од матичен гинеколог. И јас си плаќам за брис од нос и грло, оти нема врска никаква со бременоста, и кога правам крвна слика поради бактерија у нос, си плаќам.

Нема логика, да е бесплатно операција на нокт на нога, а да нема врска со бременост. Мене таа ми е логиката.

S.Snezana likes this.
  12. slobodka

slobodka Популарен член

Нема врска со мојат аили твојата логика воопшто. Беше кажано: сите испитувања лабораториски, брисеви и пораѓај ќе бидат бесплатни.

MaLeCkO :) likes this.
  13. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Opsti maticen kakva vrska ima so bremenost. Sekoj upat od maticen ginekolog e bez pari

Miss.Sweet likes this.
  14. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Мислам дека утрогестанот создава посува средина долу.

alisijad likes this.
  15. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Зашто ти правеле проблем у Јане... и јас правам крвна слика тамо и мокрача и ниту еднаш не ми пишува дека сум трудница на упатот...
    А инаку и мене Општ Матичен ми дава упат за крвна слика нема логика и за крвна слика упат да идам до мат. генеколог....незнам погоре изгледа не те разбрале девојките па ти објаснуваат дека операција на нокт се наплаќа и други испитувања кој не се поврзани со бременост...( па нормално е дека тие се наплаќаат ) Крвната слика е морална во бременост и не се наплаќа без разлика дали ти е дадена од Мат.Генеколог или Општ Лекар ....мене у Јане дури ни ТСХ не ми наплатија ...

Lisa_Maja and slobodka like this.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Slobodka iskluchivo so upat od matichen ginekolog, ne mozesh od opsht. Ke si odish kaj ginekologot on fa ti dade, oti vo laboratorija ne gledaat na gravche deka si bremena na pochetokot na primer, mora ginekolog da pishe upat.

17. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Па Има, ако ти даде упат за крвна слика и мокрача да си провериш и тоа не се наплаќа, нема врска дали е од Матичен Генеколог упатот или од Општ лекар ....

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Od prva raka prashano, ete majka mi raboti vo laboratorija,samo so upat od matichen ginekolog ne se naplaka nishto. Upat od opsht ne vazi za merkava za neplakjanje, tie nemaat shifri za trudnici posebno ;)

Bebulleee and S.Snezana like this.
  19. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Јас кога бев во Авицена за крвна слика и мокрача и со упат од матичен гинеколог а на упатот шифра за нормална бременост ми наплатија регулар,не ми ја признаа шифрата,имало други две шифри што ги признаваат па затоа веќе не им отидов а после тоа со упат со иста шифра во Адриалаб не ми наплатија ни денар.Значи мора на самиот упат да стои шифра затрудници инаку наплаќаат нормално,не е бесплатно.

Негоо,прееска се фарбав и место да ми испадне темно кафена ми испадна морков боја...ах,овие хормони што ми прават :D

20. slobodka

slobodka Популарен член

Пред месец дена исто така со упат од општ правев КС сепак на крај не ми наплатија ништо, само прво бараа некоја шифра. Сепак не се слагам дека мора од мат. гинеколог. И општата ми дава упатот кој сепак е во својство за бременоста. Пак ќе кажам, не беше речено дека мора упатот да е од гинеколог, само министерот кажа дека сите лабораториски и микробиолошки испитувања за трудници ќе бидат бесплатни, не нагласи со какви упати. Лекарите мораат да си го регулираат тоа како ќе го оправдаат упатот дали ќе биде бесплатен или не. Ете во Јане има посебна лабораторија за деца и трудни, тогаш зошто не двојат таму од другите пациенти, како ќе докажеме дека сме за таа лабораторија во малите месеци.