И јас сум во вторник со упатот од општата, баш ќе ви кажам овојпат што ќе се дешава. Инаку еве за што зборував : http://zdravstvo.gov.mk/novi-merki-trudnicite-nema-da-plakjaat-nitu-denar-za-pregledi-i-ispituvanja/
Во известувањето многу убаво си пишува, само матичниве гинеколози изгледа се прават наудрени, мојава дури истакнала на огласна табла известување и со пенкало допишала дека тоа било за секундарно ниво. Како па да не, убаво си пишува за писмени, за сите здравствени услуги поврзани со бременост и на СИТЕ нивоа на здравствена заштита (примарна, секундарна, терциерна) Истово известување е и за неосигурани бремени жени државјани на РМ, и убаво си пишува дека услугите кај матичен гинеколог се бесплатни и дека во спротивно ќе бидат строго санкционирани. А тоа што пишува "на секундарно и терциерно ниво (кај известувањето за бремени неосигурани)" е веднаш после ставот дека кај матични гинеколози услугите за бремени неосигурани не се наплаќаат. А они пробуваат пак да не дриблаат ама изгледа ќе треба да ги пријавуваме. После 1ви декември требаше да се применува ова. Дали некој имал искуство со наплатено ехо при бременост или брисеви и сл. кај матичен гинеколог? Не ми е јасна таквата нивна постапка, бидејќи они тие пари и онака ќе си ги побаруваат од Мин.за здравство. Дали сакаат двојно да заработат, со тоа што ќе ни наплатат и кај нив и плус ќе си побаруваат пари од Мин.за здравство, навистина не знам.
Е ова известување не сум го видела. Значи јасно стои дека мора да е од матичен гинеколог. Во тој случај не важи од општ.
Не може да важи од општ лекар зашто мислам дека само гинеколозите можат да те упатат со таква дијагноза, односно да ти напишат гестациска недела. И јас за тестов за шеќер земав од кај општиот матичен ама си го наплатив а матичниот гинеколог ми рече дека не можела да ми даде упат за ендокринологија, тоа општ матичен ќе ми дал. Изгледа па ме издрибла. Не е многу, 150 денари е, ама малку па малку, не е едно испитување само. Уште некој кикс и ја менувам.
На лабороторија на шалтер каде што се оставаат книшките и упатот пишуваше за трудници бесплатно со себе да ги носат мајчините книшки денек како доказ
Мене после 1ви декември ми наплаќа ехо. Досега двапати сум била културни ми наплаќа кај неа во ординација ниту фискална ниту ништо . Ова кошта 400ден му вика и јас си плаќам еднаш вагинално еднаш обично ехо !
Пак ќе кажам по 100 пат, мене за некое дивно чудо ми пројде во месец Декември со упат од општа да неплатам за КС. Затоа и претходно бев убедена дека може со таков. Но во ова известување јасно си стои дека мора од гинеколог. А Министерот така не го најави ова, туку само кажа дека сите ќе се бесплатни и толку.
Pa na pres ministerot ne moze da kaze se, se znae deka za toa se sluzbenite izvestuvanja. Inaku k.s. od opsht matichen za trudnichki paket e 68 denari,ne 175.
Не знам колку е само за крвна слика, мене 150 ме фати за испитувањата за шеќер. А крвна слика кога правев заедно со тест за бременост ме фати околу 260 денари во државна. А мајчина книшка од кога вадите? Сега имало и електронска, мене матичнава ништо не ми спомна. А и покрај тоа што пишува дека може да се носи мајчината книшка како доказ, мислеле паралелно со упатот, зашто без упат и без нотирање на гестациска недела на упатот не може и затоа сами кажувајте им на гинеколозите да ви пишуваат.
Мене со упат од Општ Лекар во Јане Сандански во Декември и не ми направија никаков проблем нит за крвната слика нит за тсх што проверував, ми рекоа демек за тсх сум требала да платам ама кога бев по резултатите не ми земаа пари, сега во Вторник сум пак со упат од Општ Лекар за Крвната слика + мокрача па баш ќе видам дали би ми напраиле овој пат проблем.
Јас бев на трансфузија и во 8 Септември и на клиника, упатот ми беше од општ матичен но издаден пред неколку месеци а потоа секој месец докторот специјалист си издаваше нов и си закажуваше мој термин. На двете места не ми наплатија партиципација (среќа оти на клиника ме коштаат антителата околу 1000 ден само партиципација)
Колку пари е испитување на скриен шеќер во Авицена? Пред две години мислам дека ме кошташе околу 750 денари. И дали има врска здравствената состојба во моментот. Болна сум мешиња, одвај стојам на нозе. Ама најтрагично е што станав многу голема мочла. На секое кивање се подмочувам во гаќи, не држи мускулот веќе.
Dobri sme mila , fala mu na boga... eve uste sme vo bolnica i ne znam koga ke me pustat. Kako ste mi vie ?
http://www.motika.com.mk/kako-izgleda-koga-bliznacite-se-vrtat-vo-stomakot-na-majkata/ Божее божееее.... Сум видела трудница со близнаци ама ова НЕ!
Здраво и од нас и срекни празници со задоцнување ,сакам да прашам дали некому му се има десено да има темна столица,можам да кажам дури и црна
@zuto Za Avicena neznam, ama vo AdriaLab vo Kisela Voda mene mi zemaa 36 denari za ispituvanjeto, so upat od Maticen genekolog.. Ako sakash ke ti pisham brojce da si se javish [/QUOTE]