Denes kako mi se spie nisto ne gledam pred mene a narabota moram da dremam stvarno I mene me interesirala za toj iscedok sto go spomnuvaat jas imav nekolku kapki kafeavo AMA pred da doznaam deka sum bremena denta koga trebase da dobijam . Znaci se pojavuva I ponataka ili???
А што има врска дека не и ставиле епидурал, па и со годините? Не е болка за умирање. Извинете за негативниов пост ама редовно ги читам трудничкиве муабети и како поминува времево како све "посвилени" ми се труднициве. Не посочувам никого конкретно, само мој генерален заклучок. Ве разбирам за многу работи, и јас сум била неодамна трудница, ама никогаш не сум се плашела и цепидлачела за ситници. Во задно време само приватни клиники се спомнуваат и закажани царски резови, па не смееле трудниците да јадат ова, да пијат она. Верувајте, за да ви стане нешто од одредена храна треба да ја јадете во енормни количини! Дајте малку опуштете се, премногу уплашени трудници читам се повеќе и повеќе. Бременоста е посебна состојба, не е болест! Уживајте во неа и не читајте многу форуми
Кога јас бев во темава имаше многу позитивни постови,сега некако многу зборите за стравови како ке биде што ке биде.Ако е се во ред со бременоста што кесе плашите.Пораѓајот и нее толку болен кој што самите го правиме сите.Уште три би родила само да се здрави и прави.И многу ме нервира она што несе кревало ни едно кило нема врска функционирајте си најнормално.
Ехее да беше толку страшна бременоста и пораѓајот сите на по едно дете ќе останеа, а овде имаме многу убави примери од феминки со по две-три-четири сонценца, еве @zalosna најдобро може да каже дали е пораѓајот толку страшен или сепак убавината што следи потоа е поголема. И со тоа потресување за секој збор од страна малце се претерува, неможеме да живееме изолирано без луѓе, без тв, во стаклено розово ѕвоно, убаво кажаа ако е се во ред нема што да ве потресува. Бременоста е блажена состојба, а не болест.
А дoбрo зaштo вaс ми сметa дaли некoј е свилен или не, дaли се плaши или не. Пa не ви е смилен нa вaс пo дoмa Тукa имa жени сo рaзни прикaзни, жени кoи пoминaле дoлги гoдини пред дa зaбременaт, и нoрмaлнo дa се плaшaт и дa се притресувaaт зa се, еднoстaвнo некoгaш предхoдните случувaњa гo нaлoжувaaт тoa. И јaс се пoрoдив сo зaкaжaн цaрски вo систинa, имaше и делумнa пoтребa кaј мене зa тoa, нo и не сaкaв некoј дa се изживувa сo мене пoштo немaм врски. И не сaкaм некoј дa ме нaрекувa свиленa принцезa кoјa oд aздис дaлa пaри нa привaтнo, зaтoa штo зa мене не е aздис ниту некaквo претерувaње кoгa стaнувa збoр зa мoетo дете. И темaвa бaш ми е oк, сo сегaшниве трудници.
Уф и јас постојано сум со таа мисла, 3-4 пати дури и на лекар трчав и паники дигав, за среќа се излезе добро! Мрзлива момата на мама па само ме плаши, кога ќе отидам на ехо ја гледаме дека мрдка а јас ништо не осеќам од надвор! Заради тоа и порано ми почнаа со цтг!
Ne mozeme da ziveeme izolirano bez lugje -da,ama pa koga nekoj ima strav i ne znae sti go ceka na poragaj ne mora uste tolku da go plasat!!! jas licno kolku i da si davam kuraz -so sekoj negativen primer sto mi e kazan se poveke i poveke me plasat i me pravat nervozna !! Ok e ,da se spodeli iskustvo ,ama pa do tolku so tie prikazni ne se slagam.Inace jas eve se trudam da ne se pravam "svilena" -odam na rabota,doma site obvrski gi sreduvam(osven cistenje so hemikalii-toa ne sakam sega da go pravam) i zdravje planiram da se poragam na GAK (ke treba da izdrzam se sto sledi ,i bolki i ponasanje na personal...). A za krevanje nesto potesko-jas eve koga krenam nesto potesko od 3-4kg.me zaboluva stomak i probam da vnimavam okolu toa. I drugo -znam deka sekoja trudnica se plasi za svoeto bebe ,ama posebno e stresno koga cekas 4-5 god.za dete ili pominuvas niz inseminacii ili invitro.
Епa ќе имa кoгa вaкa некoј ќе дoјде и ни пaметувa. И дa сум свиленa и лигaвa сум зa мене и зa мм дoмa. Бaшкa пoсле се штo прoживеaв зa дa дoјдaм дo тукa мнoгу нoрмaлнo декa ќе имaм стрaв и ќе пaзaм нa се. И ич не ми е гaјле кoј кaкo ме услoвувa, мене и нa бебушoт дa ни е aрнo.
Пoрaѓaјoт вooпштo не е бoлен , пoвеќетo се исплaшени oд бoлките штo требa дa се трпaт пред вистинските нaпoни , штo јaс би ги нaреклa слaтки бoлки a не ужaсни тaкa дa двaтa пoрaѓaи ми беa кaкo песнa , не е све дo бoлницaтa кaј се пoрaѓaш туку дo сaмaтa себе дaли си психички спремнa и се е дo тoa aкo се пoстaвиш финo сo нив ќе те гледaaт aкo не ич не те ни тинтрaт. Сo првoтo бев сo врски a сo втoрoвo немaше време врски дa се бaрaaт и дури пoдoбрo прoјдoв и чистaчките дури фини беa и тoрбите све oни ми ги нoсеa и бебетo им дaдoв сo телефoн дa ми гo сликaaт кoгa лежев нa бoкс . Зaтoa не се плaшете вooпштo све ќе прoјде дoбрo сaмo сo пoзитивни мисли , a oд нaрoд мoжете секaкви прикaзни дa чуете некoи oд кoжa штo ќе не извaдaт некoи штo ќе не утешaт, кoлку пoвеќе пoстoи стрaвoт тoлку пoлoшo зa сaмите себе и зa бебетo ќе си нaпрaвите, слушaјте си телoтo (сaмите себе) , нo никoгaш некoј кoј не-секoгaш ви мисли aрнo.
Нема расправии, ова повеќе сфатете го како охрабрување дека се ќе биде во ред и многу брзо и лесно ќе се породиме и ќе ги видиме тие мали слатки долгоочекувани очиња А кога се во прашање ризични бремености, ин витро и сл, тука и самите доктори имаат поразличен пристап, речиси секогаш и тие бремености завршуваат успешно и доколку нема некоја забрана од доктор терајте си ја бременоста како и претходно што сте биле. Секако со умерени физички активности, со што помалку стресови, опуштено, мислејќи на најубавото Инаку ставена сум на 10дена терапија утрогестан 2х200, ама многу лошо ги поднесувам, 2 часа после нив не сум за ништо, вртоглавици, гадење, а најтрагично немам сила ни контрола над мускулите никаква, мм ми се смее ко пијана да сум, осмици правам низ соба. Ама и тоа ќе помине
A ne znam ,verojatno gresam,ama nekako eve primer imav drugarka od prva sto ostana trudna(pred toa samo 1 vo zivot imase otideno na ginekolog (samo eho i pravele)i vo pocetok na bremenost,neznam ni dali bese 3mesec patuvase 10 saati so kola,ne se zamarase da cita kakvi pregledi treba ili ne ,i drugi raboti.i ona sama si vikase deka verojatno e taka od sto ostana od odma trudna ,a da cekase vikase deka bese poinaku,mnogu poveke ke pazese i ke se plasese za se.Sepak velam taka mislam a ne znaci deka e taka neli ?!
Definitivno ti e od niv,i mene doktorkata me predupredi za toa !! A moze i pritisokot da ti pagja pa i zatoa taka da se osekas.Napij se nesto gazirano ,malku da te osvezi !! @Sunshine_1979 po greska sum te citirala bo gorniot post.sorry
Mozi neznam sekoja po svoe..jas inace go imam i ednoto i drugoto pominato..pa za site isto se pazev toa sto mozev go rabotev toa sto nemozev nemozev toa e
Ве молам веќе да не коментирате за жените што одлучиле патот да го тераат по приватните болници... т.е. да ги нарекувате свилени, принцези итн. Ако вие сте имале пријатно искуство во државно, некој немал... на времето и по нивите раѓале, па зошто сите не раѓаме каде ќе стигнеме? Бабите и прабабите наши раѓале дома, и сега треба да не нарекуваат свилени оти одиме по болници? Некој се осеќа попријатно на приватно, некој на државно, и нема потреба од коментари да се делиме на паметни и силни... наспрема плачки и свилени. А реков, дека бременоста е благослов, а не болест, и дека нема потреба да се притресуваме за секоја храна и пијалок кои ги внесуваме... или дали да се пешачи, да се живее воопшто, тоа се сложувам. А изборот на болница и начин на пораѓање е лично право и секој си има свои причини за тоа.
Како прво само да ти појаснам дека над 35 години и тоа како е индикација за царски. Индикација од втор степен, но сепак индикација. Е сега можеби и ќе ти стане јасно зошто барем епидурална е пожелно да употребуваат во овие случаеви. И стварно не разбирам како ти се ставаш во улога да судиш за сите бремени жени колку и дали да се плашат. Стравот е индивидуално чуство, исто и прагот на толеранција на болка. Алал да ти е за немање страв, и што си сама за себе своевиден херој, т.е. немаш страв и нецепидлачиш. Но некого да нарекуваш свилен или цепидлака или како сакаш наречи го, тоа е дрско и безобразно. Должиш извинување во најмала рака!
Ич не сте ми позитивни, ама ич. Не ве читам додека не се оправите, така да си знаете. Одам да пуштам музика на најгласно, цела пензионерска зграда у вис ќе ја кревам, и ќе месам лепче, сакам да пробам да го направам поленто со пилешко, со павлака, со кашкавал Да си го пречекам мажот весела, па ако сме расположени, ќе имаме физички активности Хуху! А ако има и снег, па романтики, па шетање за раче по снегот, па бакнување со смрзнати носови... Бебињата на сите ќе ни се родат, здрави, прави и убави, ќе боли и ќе помине Сите во светотв жена ги родила, како е Господ никој не е!
Жениии,дај олабавете малку.Јес да хормони се у прашање ама нема потреба од тензии.Па и ко ќе видам падобранци што солат памет...А темава на кој од страна не му се допаѓа сега па нека не ја чита бре,право на избор има секој. Јас еве ќе зборам за мене,со првото имав многу убава бременост,со мали проблеми ама не беа страшни па не се пазев ич,уживав во бременоста,пешачев многу,работев се по дома ама затоа пораѓајот ми беше многу тежок,завршив итно на царски и мојот и животот на бебето беа во опасност,саати се броеле.Ама нема врска,ете помина некако,живи и здрави сме Фала му на Бога.Сега со второво имам многу лоша и тешка бременост,со многу ограничувања и пазење,крварење невидено ама ајде догурав некако до тука.Е,за пораѓај сум исплашена зошто имав траума од првиот пораѓај па кој како сака нема ме нарече,баш ми е гајле,јас си знам низ што поминав со првото и зошто ми се тие стравови.И,не смеете да судите,секоја жена и секоја бременост и секој пораѓај е различен,некоја поминува многу лесно а некоја многу тешко на сам пораѓај.А за време на бременост неможе секоја да функционира најнормално и да пешачи,чисти,крева,јаде се најнормално па не треба да се збори за неа дека е свилена и дека само се жали и е размачкана. А,на лошите примери што ви се даваат не си ги редете на срце,лоши луѓе имало и ќе има.Мене колешка пред некој ден ми збореше за родилка што го изгубила бебето зошто и се умотало во папочна и се угушило а јас со мев до заби ама знам дека е без осет па не замерувам и не се нервирам и не се ставам у филм дека мене ќе ми се деси нешто лошо. Има и онакви без осет околу мене што цело време зборат за храна па после лел,извини јас за храна зборам а ти трудна,ама отрпнав од такви чудаци што зборат само за инает. П.С.Камо да можев сега да пешачам па да излезам малку на снегчево,да поуживам ама си гледам преку прозор како си врне,покриена под ќебенце и еве сега мм ми прави какао па ми останува така да уживам