Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. danielka0507

danielka0507 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    308

Богами те чувал господ...Ај може и на крајов и да не е до толку страшно, појма неам...
    Верувам дека се пазиш, ама тежината на која не сме навикнати си го прави своето... :) ..Башка и сега на крајот мислите ни се испомешани, не сме сконцентрирани...едвај чекам искрено да дојде денот, и да го видам бебуш, и да се спасам од тежинава...

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ceki89

ceki89 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2012
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    71
    Калиас не се секирај истото и мене ми се случи пред околу 2месеца и тоа бев на гости и станувам за да идам во вц и само се лизгам на ламинатот и трасс и јас мн се исплашив и вечерта отидов на др. прво ме зезаше др. као демек бебенцето пуштило корени заштитено е внатре си плива ама јас додека не го видов на ехо не се смирив иначе не се секирај Господ не чува сите нас...поздрав

3. Cacush

Cacush Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2012
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    32
    Ефимија не се секирај и јас го имам истиот проблем од 7 месец и матичниот ми рече да пијам магнезиу ама не ми помогна баш многу, а сега во 9 месец сум и не пијам веќе. И јас како тебе не можев да ја исправам раката ни прстите, ни масирање не ми помога, еве уште имам но мајка ми ми кажа дека тоа е поради тоа што плодот земал од нашата крв и затоа, но најдов решение, рацете ставај ги под ладна вода и одма ќе те пуштат. Јас станувам од спиење и под ладна вода за да можем да спием. Ајде ќе издржиме уште малку.Поззз до сите :*

4. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Здраво мешковце гледам добро се сите се држите посебно овие јануарскиве :D ајде навиваме која прва ке почне со породување која ке го скрши мразот освен синјорита која беше со царски, после одма сите ке се наредите сите со ред :rofl: Ние сме добро бебушко мрда ли мрда во мешето ми го превртува цело изгледа ни е празнично расположен не само што се сеќава со рака туку се гледа со голо око како ми го превртува стомакот и со мм само си се смешакаме како палаво ке ни биде бебушко :lol: па задутре сум на контрола па ке видиме што ке каже чичко доктор до кај сме стигнале сега ве позз и ви ги честитам сите празници :*
    Мицика 80 ја нема никаде и таа е во јануарските?

5. ceki89

ceki89 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 септември 2012
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    71
    јас денес бев на цтг и покажа благи болки но вечерва имам малку појаачани па кај и да е деновиве здравје ке биде

На elena.mak и danielka0507 им се допаѓа ова.
  6. danielka0507

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    308
    Супер, се радувам, ке си го видиш бебуш многу скоро...Со лесно нека ти е...
    Уште незнам какви се тие болки, сакам и јас многу скоро... :)

7. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Добро утро мешиња, јас денес како поарно,ама со ова дишењево имам зезање и тоа на големо, кај си имам и прв степен асма од алергиите уште ова ми фалеше, грлово помалку ме боли, леле ќе пукнам, најмногу се нервирам кога сум настината, се можам да издржам ама марамици, дување нос ми е најодвратна работа. Решив да не пијам парацетамол и други апови , ќе пијам само чајчиња лимонадка и прегорен шеќер па што биде биде само кога ќе кивнам мислам дека на бебушка му се превртуваат цревцата и го нервира тоа многу, па ме боли стомаков оф,
    Калиас најгадна работа е паѓањето ама тоа е стандардно за сите трудници, големи сме и од мешињата не гледаме кај одиме , а и сме малку тромави и тешки па и тоа ни предизвикува дополнителни тешкотии, јас по дома редовно си се сопнувам и си се чукнувам ама си се навикнав па сега ми доаѓа тоа нормално и секојдневно. Се додека не чува Бог а трудничките секогаш ги чува се е добро, бебушки наши се фала Богу заштитени :inlove:
    Поздравче денес , ако немате потреба не излегувајте ако морате ....облакајте се , јас мислам дека ова настинкава ја закачив што си шетав поразголено ....

денес попладне сме на цтг на ГАК има ли некоја феминка која ќе оди исто денес ? :*

8. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Ивановичка, парацетамол можеш да се напиеш ако имаш недај боже температура,иначе вака и јас сите настинки ги поминав без лекови. За грлото земи морска сол и еден исцеден лимон, измешај ги и прави гаргара. Гадно е ама ОДМА поминува колку и да те боли. Пиј чајчиња, прегорен шеќер, можеш и инхалации да правиш (ако смееш од астмата) и ќе пројде. Мора да потрае некој ден...тоа е.Ама лечи се побрзо за бебушка кога ќе излезе мама оздравена да биде.

Него кажи ми за ЦТГ...јас сум 38-ма недела,до сега не сум била, незнам ни кога да одам.Тоа се оди ако имаш болки или онака по правило некое се оди во 9-ти месец? Освен ЦТГ те прегледуваат ли вагинално и на ехо? И каде поточно се наоѓа тоа на клиника, мислам на кој шалтер да се пријавам :$ , каде да чекам???
    Кај тебе има ли некои промени, контрации ти јавува ли на ЦТГ-то??? Јас абер немам изгледа...Поздравче

9. roza102

roza102 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    83
    здраво мешиња :hug: еве не нас после подолго време :* броиме ситно и ние. а јас сеуште не сум била на цтг,во петок ќе одам да ми даде докторот упат. минатиот пат ми рече дека се одело на цтг во 40 недела ако до тогаш нема болки ама штознам,ве читам тука дека и порано одите па си велам овој мојов да не мати нешто :^) и јас го прекинав магнезиумот и да ви кажам дека ми е потешко без него :( омалаксана сум, ме болат мускуливе :( ама ајде уште малку :lol: најтешко ми е станувањето ноќно време за мочкање,ептен имам силна болка како пресекување во препониве додека станам и уште кога ќе видам дека за 3 капки сум станала :lol: ( како што пишала една феминка дека којзнае колку ќе ми дојде сметката за вода и колку само тоалетна сум потрошила :rofl: ) и колковите ме болат многу кога лежам,станувам од спиење од болка,и се вртам на другата страна. ајде само за убаво нека е,ќе се издржи :) кога ќе си ги гушнеме бебушите ќе заборавиме на се. камо сите маки во животот да ни беа наградени со таков подарок каков што се децата :hug:

10. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    559
    и јас се приклучувам кон тие што не биле на цтг, т.е само еднаш пред еден месец, а веке и терминот ми е поминат. Ке ја барам денес матичната да видам шо ке ми рече, затоа што сите околу мене кои биле бремени оделе на 2 дена на цгт... а за магнезиумот па мојава докторка ми рече да го пијам до крај, и јас уште си пијам по 2 на ден, треба да го прекинам???

11. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    ^
    јас во првата бременост го пиев до крај и нема ништо лошо во тоа баш напротив подобро се чувствував и после бременост си продолжив редовно си го купуваме дома!
    Дали знае некој како оди закажувањето на гинекологија за преглед,се чека ли многу или може директно да одам?

12. roza102

roza102 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    83
    :?: многу чудно што сите гинеколози различно ги водат бременостите :?: барем јас добив таков впечаток додека ве читам. мене докторот ми рече да ги прекинам магнезиумот поради тоа што магнезиумот ги намалува контракциите на матката и го одложува терминот за породување. а мене ми беше супер од него,треба да се информирам дали може да го пијам после породување :?: читав и нешто за плаќањево кај матичен гинеколог,имаше објавено дека ехото,колпоскопија и незнам уште што беше друго дека треба да е бесплатно а за брисевите имаше цени од по 150 и 60 денари мислам. и сето тоа треба да е напишано јавно на ординациите. а зошто до сега ни беше поскапо наплатувано? :worried: еве ехото на пример,јас си го плаќав по 200 денари,брисевите микробиолошки по 300 денари :fubar: а не добивав фискална

13. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Добар ден срцки мои како сте ми......мене ме нема подолго но ве следам редовно си цитам поцесто.....добро е да ми ги снема сега мацнините па мозам како цовек и да јадам и да излезам и да просетам конецно поцнав да ја осекам бременоста во добра насока.....имам едно прасанје до вас....во 17 та недела и некој ден бев во мк на 4Д бидејки си бевме за празниците и сега кога бев овде на преглед во понеделникот докторот ми каза да одам на 4Д во 23 недела ....прасанјето ми е дали е стетно два пати да се оди на 4Д воп текот на една бременост.....

Ве поздравувам многу и ви посакувам убав ден :* :* :*

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.659
    Допаѓања:
    202.188
    Ljubicicaa, прекини со магнезиумот, нема потреба веќе да го пиеш.

Sabatini, не е штетно, зошто би било? Скринингот што треба да се направи во тој период е задолжителен. Зрачење нема, ако мислиш на тоа.

15. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437

Дада мислев на зраценје бидејки првиот пат кога бевна 4Д бесе на приватно и мислев дека нема да има потреба од пак ама сега мојот гинеколог ми каза дека треба на 4Д не мора ама било позелно па затоа и прасав.....ти благодарам многу.... :*

16. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    женски ве читам за цтг па нели матичниот треба да ви даде упат ,мислам од 39 недела може да одите ако е претходно се во ред и не е ништо страшно колку и како ке мрда бебчето ,нив им е најбитно да го слушнат отчукувањето на срценцето, поздрав

17. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    СЕДЕТЕ СИ ДОМА И УЖИВАЈТЕ СИ ШТОМ НЕМОРАТЕ ДА ОДИТЕ СЕКОЈ 2ДЕН НА ЦТГ И СЕ Е ВО РЕД,ПОДОБРО ТАКА НЕГО ДА СЕ МАЛТРЕТИРАТЕ И ТРАУМИ ДА ДОБИВАТЕ...

18. danielka0507

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    308
    Јас бев два пати минатата недела, затоа што првиот пат не беше ок, па морав за два дена...Инаку следното ми го закажа дури на 21..Затоа мислам дека не треба толку често...
    А вагинален преглед сеуште не ми направиле, а веке сум 37 недела на крај...Вас кога ви правеа прв пат...

19. LaChiquita

LaChiquita Популарен член

Се зачлени на:
    11 јули 2010
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    478
    И јас кревам две прстиња дека уште немам идено на цтг.
    Вчера бев кај мојов гинеколог, за да ми даде упат за државна за породување и плус уште еден за цтг. Од вчера ми е отворено и боловањето... до 4.10.2013 ;) здравје боже да си биде се како што треба.
    И мене ми беше матно |( тоа што овој мојов рече дека до дека не влезам во 40 недела, и доколку била нормална бременост нема потреба од ЦТГ. Другарка ми знам дека уште од 36 недела почна да оди еднаш неделно, а еве овој мене ми рече немало потреба.
    За магнезиумот како што реков ми кажа да не го пијам веќе, и мислам дека од тоа ми е мноооогу тешко. Се чувствувам како кит :( не можам да се наместам како што треба, бргу се заморувам, денеска ручек правев седејќи пред плотната...гревче :?: Инаку и мене ми трпне раката, ама само левата...да не е дека спијам на лева страна...не знам, ама не ми е како што треба.
    Ве поздравувам сите и мора да бидеме силни, уште малку и ќе се смееме на она што сега се жалиме ;)

20. sarah.key

sarah.key Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2010
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    24
    И јас имам прашање за магензиумот, мене докторката ми препиша 2 пати по едно апче од 250. Јас земав од тие на Natural Wealth и на упатството пишува да се пие по 1 апче. И сега не знам како е попаметно ???

Исто така денес за прв пат во мокрачата имав како крвав слуз како со парченца но при бришење нема крв воопшто и докторката ми рече дека нема потреба од секирации, затоа што примам вагиналети па најверојатно е од тоа. Ама мене ме фати една паника, ужас :( Инаку сум 14 недела и до сега не сум имала посериозни проблеми