Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    20.539
    И јас само тетрапак пијам... немаме сите крави по дома, хахах. Не сериозно, се разбира дека природното и свежото е подобро секогаш... ама па сега, тоа е, еве и со тетрапак ќе функционираме. Не е лесно секогаш да најдеш свежи производи. И за јајца ете, кога можеме селски домашни купуваме, кога не можеме или нема, од проданица ќе земеме. Па здрави и живи сме :D
    Да гледаме во принцип здраво да се храниме, а не да јадеме чипси, хамбургери, крофни пржени во исто масло со години.... а кога ќе дојде за овошје, зеленчук, млеко, да сме борци на здрава храна и да одбегнуваме да ги користиме оти биле отровни.
    А и за во бременост... си викам, како ги доносувале порано бебињава без интернет? Ваљда не броеле колку милиграми А витамин примиле дневно. Па тоа е природна работа, телото си бара само што му треба. Има жени мраз и креди што јадат за време на бременост, па никому ништо.

На zajka1, Bebulleee, girl-miri и 8 други им се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.486
    Допаѓања:
    108.464
    Ne, da bideme realni tetrapak mlekoto e se osven mleko, uzas, ama realnosta e takva, ne mozeme site da pieme svezo mleko. No mislam podobro e mlekoto vo kesichka za varenje, toa e malku od malku podobro, na toa misleshe Ana. Inache ne se zalazuvajte deka vo mlekoto ima vitamini, toa davidam da ne veruvam.

На Annath и Asiana им се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.853
    Допаѓања:
    202.955
    Секој има право на избор. Еве, ние дома никој не пиеме млеко, па не гледам дека нешто ни фали. Сепак тетрапакот е се, освен млеко, да не речам, прашок растворен во вода. Демек со витамини?!
    Јас си кажав, ако има избор да пие свежо, нема дома да и одам да кажувам што да пие и јаде, таман работа.

На do-re-mi му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    ^
    Нити на вас ви фали нешто што не пиете дома млеко,нити па на нас ни фали нешто што секојдневно го пиеме во големи количини.Ако е за така многу работи што ги конзумираме се отровни и вештачки ама немаме друг избор.

На girl-miri, kukla21 и makgirl им се допаѓа ова.
  5. makgirl

makgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    2.107
    Да бидеме сега реални нормално дека домашно си е домашно дали млеко дали јајца или што и да е домашно си е домашно ама па немаме сите можост да пиеме домашно млеко.А и би се сложила дека сега оваа купечко млеко е све само не млеко.Све се тоа бои и триста чуда пикани во млекото.

6. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Кој има можност секако дека е најдобро домашното, но немаме баш сите таква привилегија. За тетрапак млекото и јас сум убедена дека е само прашок но сепак го пијам, немам друго. Живеам во странство каде што јадам пиперка, патлиџан, јаболки и се има ист вкус (на пластика) ама џабе пак ќе јадеш, затоа и сега ни даваат толку витамини да пиеме во бременоста.
    И едвај чекам прилика да дојдам во Мк и од пазар нешто свежо домашно да изедам.

На DEBELUSKA, Mariangel и makgirl им се допаѓа ова.
  7. makgirl

makgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    2.107
    Сега и кај нас во Македонија ретко можеш да најдеш нешто асално и свежо

На zajka1, slobodka и Smizzy им се допаѓа ова.
  8. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Јас па домашно не можам да пијам јако ми е ми мириса, ова во тетрапак ретко го пијам онака во какао, или мусли.

9. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    А замисли па што ќе јадат нашите деца :| ама тука неможеме ништо

10. makgirl

makgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2015
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    2.107
    Така е ама неможе ништо да промениме.Кај имало бре порано домати во јануари или јагоди во јануари доказ дека све е вештачко

11. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    А нели како матична не треба да го наплаќа ехото 500 денари? И мене ми сле случува истото секогаш, плаќам како приватно, а си одам без фискална

12. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    А што е природно денес?Млекото е прашок,јајцата и месото ги пукаат со хормони,овошјето и зеленчукот со којзнае што ги прскаат,па што да правиме.Неможе секој да јаде селски јајца и месо,да пие природно млеко и да јаде свежо сирење.Што ни е понудено на пазарот ќе купуваме и ќе јадеме.Со тоа се храниме сите,од млад до стар и тоа е тоа.Ние ако е за така и воздухот што го дишиме е загаден ама немаме друг избор,го дишеме.

На zajka1, kukla21, Miss.Sweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. MaLeCkO :)

MaLeCkO :) Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2015
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    384
    Jas sum na Patoloshka cela bremenost i primam plata preku fondot, ne kasnat, samo prviot mesec moze da ti kasni dodeka sredat dokumentacija, doma treba da ti stigne edno kartonce deka od Fond se odobreni parite i posle nekolku dena cekaj si gi na smetka, i kako ke zemesh prviot pat taka sekoj mesec. Mene sekoj mesen na 28mi mi legnuvaat parite, ovoj samo mi kasnea do 30ti :) Taka da nemash gajle ne e kako porano da kasnat so meseci da nemozesh da zemesh

На zajka1 и only44you им се допаѓа ова.
  14. A&Z

A&Z Истакнат член

Се зачлени на:
    16 декември 2015
    Пораки:
    464
    Допаѓања:
    1.181
    Kolku posto pustaat od fond i jas od januari sum preku fond

15. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.192
    Допаѓања:
    13.625
    Ako ima v od vitamini vo mlekovo jas glavata si ja secam :)

На Annath, Wanna.be.mum и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.612
    Допаѓања:
    140.421
    Како сте трудници :)
    Гледам за јадење сте се распишале. Најбитно е да јадете се што ви се јаде, телото само кажува дека му треба нешто. Не јадете фаст фуд, алкохол не пијте и ако смеете, движете се.

Јас правам гревови :( Јадев 2 пати паштета, ми се плаче од мака за тоа. Чипс имам пробано еднаш или два пати, по 2-3 чипсчиња. неколку пати јадев и плескавица во кафана, а знам колку не е здраво. Еднаш јадев пилешко, а особено го избегнувам ради хормоните. За жал, моите веќе немаат кокошки, па морам да купувам јајца и да не јадам пилешко. Битно ги варам добро јајцата.

Сега почесто јадам телешки џигер, цвекло, леќа, ми треба за железото, оти сега највеќе влече бебето од мене, пијам јогурт, кисело млеко, пресно млеко не пијам, никогаш не сум пиела, можеби некогаш чоколадно. Витамини од овошје внесувам, зеленчук, моите имаат скоро се, па знам дека нема ништо прскано или гмо. Иако, кога ќе отидеш енкаде да седнеш, не знаеш што јадеш, за жал. Треба риба да јадам почесто, ама не можам да најдам пастрмки какви што сакам.

Највеќе ми е мака за воздухот, одвратен е, а скопјани не знаат да одат пешки, па смрди, корне. Не знам како ќе чувам дете во толку загадено, затоа Козле болницана е полна. Се надевам ќе избегаме некаде во околина набрзо.

За брисовите - ќе правам во 35та недела, задолжителни се, ако се утврди некоја бактерија да се лечи, бидејќи бебето при излезот од родилниот канал може да ја добие бактријата. Ако не се лечи, се раѓа со царски.

Иначе, многу ми е тешко со стомаков на работа, не се седи, ме боли се. Нозете ми отекуваат, немам како да се сместам, неам каде да ги кренам, одвај се движам. Почнав да каснам, не знам уште месец како ќе ме биде.

На zajka1, Lisa_Maja, makgirl и 5 други им се допаѓа ова.
  17. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    Devojki kako ste? :)

Jas pred 2 casa si dojdov doma od Skopje.
    Bev na Ginekologija vo drzavna. Maticnata me ispratila na nesoodvetno mesto. Na kraj me pregleda povtorno spec. Ginekolog i se e vo red so plodot. Mi rece deka sum 6ta g.nedela i mnogu e rano za da se slusne srceva akcija. Uste edna nedela za da se slusne. Da ne se nerviram ke bide se vo red, i so pritisokot i so bebeto.

Maticnata realno mnogu me isplasi. Posle denesniot razgovor so doktorkata od Skopje se cuvstvuvam mnogu podobro.

Ne sum zadovolna od maticnata voopsto. Resiv da ja smenam. Za idnata doktorka koja se odluciv da prodolze da mi ja vode bremenosta slusnav denovive mnogu pozitivni iskustva.

Jas so ishranata poslednite 2 3 dena imam problem. Mi mirisa i mi smeta. A sekogas gledam da odberam pozdravi namirnici.
    Znam deka moram da se hranam zdravo i dobro.

Sega za vecera kasnav pola kance kiselo mleko, edvaj. So sila. :(

Se izvinuvam za latinica , od mobilen sum.

На Bozica1980, girl-miri, makgirl и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Adeline

Adeline Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2015
    Пораки:
    2.037
    Допаѓања:
    4.715
    Go rastegnavte muabetov za mlekovo pa da vi kazam mene od sekakvo mleko mi se gadi nikakvo ne pijam .

На zajka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Препорачајте гинеколог ! Мојава докторка отиде на операција во странство, греота

20. a.c.k.a

a.c.k.a Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    609
    Мамички еве не и нас,ве следиме постојано но никако да ви пишеме слаб ни е интернетот,инаку стасавме до 31+3 недела и денес бевме на контрола и последниот преглед,со бебчо се е во ред ,др кажа дека скоро 2кг е,само што јас имам болки во долниот дел на стомакот и цела ноќ неможев да спијам,цела ноќ се препотував,му го кажав и тоа на др.,ми кажа дека тоа било од што ми е лошо наместено,ми кажа да лежам и одмарам повеке и ми отвори боловање.Па го прашав во врска со порагајот што и како ке се одвива,се насмевна и ми одговори природно ке почне а што и како ке се одвива понатаму ке видиме.

Е сега сакам да ве прашам дали некоја од вас претходно е имала хирушки захфат,и како се породила,мислам на царски рез или природно.