Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.836
    Допаѓања:
    142.388
    Добар ден жени убави :) И мене ме фаќаат мисли колку сум дебела, па грда, па дека одам ко шатка, па си плачам. Деновиве па се нервирам дека ми е мало мешето ко за осми месец, ептен насекирана сум. Еден ден офкам колкав ми е стомакот, еден ден колку ми е мал. Цело време ветувам дека нешто здраво ќе јадам, и пак некоја кифла ке појадам.

На ivi1987, Mariangel, zajka1 и 3 други им се допаѓа ова.
  2. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Jas cudise zosto me stegaat cevlite, ko se gledam nemam gluzdovi:D Sum otekla! Offff|( tukuu da prasam, se zemala nekoja paricna pomos od fondot, ednas samo no moram da prilozam majcina so 4 pecati vnatre?! Daj upateteme. Jas nemam nisto vo majcina pisuvano od maticniot kamoli pecati. 8-|

На Lorins му/ѝ се допаѓа ова.
  3. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    142.623
    Daj boze site so lesno da pomineme.Jas citav i prasuvav za taa inekcija,ama ne ja primiv.po tel.denes koga se slusnav so doktorkata ona mi spimna drka vo 35nedela veke ima belodrobna zrelost,no uste bilo rano za poragaj pa zatoa da idam na CTG (mislam spomna deka nesto drugo se primalo ama ne ja razbrav),pa ke vidime

На only44you му/ѝ се допаѓа ова.
  4. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Ако мислиш на еднократна помош за новороденче има посебна тема на форумов за тоа, можеш да си прочиташ. И не бараат мајчина книшка.

На kelebeim***, Lorins и makgirl им се допаѓа ова.
  5. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Znaes li da mi kazes kako se vika taa inekcija? Da procitam i jas bar nesto da znam....

6. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    @flower30 mila kako majka na predvreme rodeno bebe rekov da ti pisam.
    Najprvo nemoj da panicis oti mu smeta na bebeto toa,se slucuvat vo bremenosta da imas takvi bolku dokolku ne se pocesti i posilni nemoj mnogu da panicis ama sepa neka te vidi lekar.
    Inaku veke si 35nedela taka da ako bebeto e spremno za porogaj ne se grizi,denes medicinava e dosta dobra a vie i taka ste na cekor do 9 mesec,ne se grizi.
    STO da ti kazam za nas vo 32+nedela rodeni,spremno bebus si bese se porodiv i nekolku dena vo inkubator i pomina se dobro eve ne sega sme 2godinki ;)
    Uzivaj mila bebus e so tebe :) nemoj da se zagrizuvas tolku i taka si skoro vo 9mesec,za sigurnost sepak neka te proveli ginekolog.

На MaLeCkO :), only44you, slobodka и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Zdravo feminki, sakav da ve prasam kako se spravuvate so macninite, kaj mene ne se utrinski recisi da gi imam postojano.
    Mn mi e loso ne mozam da funkcioniram normalno...

8. lovely-girl

lovely-girl Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2010
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    653
    Jas koga otidov vo apteka pobarav tableti kalcium , i farmacevtkata mi rece deka uste sega nema potreba da pijam, bidejki plodot se razviva i uste e rano bidejki ne se stvaraat koski, e sega se mislev sto da pravam, pa vo Ponedelnik kaj ginekologot podetalno ke prasam .Inaku pijam Elevit tableti pa vo niv ima kalcium... ama mislam deka ne e dovolno ... neznam , ke vidime sto ke bide . Pozz:*

На Smizzy му/ѝ се допаѓа ова.
  9. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.766
    lovely girl. извини вака немаше пишано дека имаше спонтан? Или грешна беше дијагнозата :) Се надевам дека се е во ред.

10. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    Немам пишано за мојата ситуација некое време, ама @flower30 дека спомна, па ајде да кажам. Уште од 31ва недела имав ризик за предвремено, поради кратење и омекнување на грлото на матката. Од тогаш само се кратеше. Примив два пати инекции за зреење за плуќа за секој случај. Пред два дена ми падна мукозниот чеп, бев на доктор, и сега рече од денес на таму може да биде кога ќе сака бебето. Откажавме и брисеви воопшто, да не чепкаме долу, и вагинални еха и прегледи, само да не провоцираме непотребно. Плодова вода има, постелката не е презреана, бебa е ниско од неа зависи се :)

Денес ми се јави докторот и ми рече - денес имаш точно 35 недели и веќе не те мислам :)
    После 35 недели бебето е потполно зрело (и ако не примев инекции до сега, за секој случај, сега веќе ќе немаше потреба, оти сами ќе си беа развиени белите дробови) и спремно за во надворешниот свет. Докторот ми вика да издржиме само за да крене на тежина, се смее тој, вика да не и се рачињата како гранчиња, да можеш на раат да си го фатиш детето :D Значи штом бебето има 35 недели, тоа е целосно развиено, сите органи му се спремни... од тој период на таму се е само за добивање на тежина. Тоа ми го објасни докторот.
    Flower, мила, не се плаши, предвремено родено не значи ништо лошо, остај што не значи дека кај тебе (па дури и кај мене) ќе се случи. Јас може вака и неколку саати да терам, а може и 2-3 недели :) Битно прегледите ти покажале здраво бебуле, ти си ОК, здрава права, и нема место за никаква паника. A и ќе видиш ќе фати после 37ма недела кај тебе....

Последна измена: 11 февруари 2016
    На kukla21, zajka1, MaLeCkO :) и 13 други им се допаѓа ова.
  11. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.913
    Допаѓања:
    142.623
    Lele @jacqueline.s @girl-miri me smirivte i poveke od doktorite !!!! Jas bev na GAK i me stavia na CTG i eho mi nspravia i sestrata so raka me pregleda -rekoa dobro e se,ne pokazuva bolki,so bebeto e se dobro i ne sum otvorena.I sestrata tamu vo muabet mi rece ne e tolku strasno 35 nedela za poragaj.Ne mi kazaa samo kolku kg e bebus ama rekoa se e dobro.I sega zdravje ke si cekame.A @jacqueline.s moze si vo pravo-od strav za predvremeno moze i na vremr ke si se porodime !!! Ti posakuvam so lesno i brzo da se olesnis i da ni pises kako si se guskas so princezata !
    @only44you neznam tocno kako se vikaat inekciite ,ne ni procitav.

На MADO, only44you, girl-miri и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    Ако прашувате за инекциите за зреење на плуќата на бебето, Флостерон се викаат и се кортикостероиди. Се примаат две во временски период од 24 часа. Јас примив на два пати.... прво на 31 недела.. па на 33 недели. Немаат несакани ефекти, и се даваат најчесто превентативно доколку има шанси за предвремено пораѓање. Сестрата во Плодност ми кажа дека некаде во светот веќе и било нормална пракса и кај сите трудници да ги даваат, за секој случај.

На MaLeCkO :), only44you, flower30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Vo plodnos odis seuste kaj koj doktor , za poragaj tamu odis ili?

На only44you му/ѝ се допаѓа ова.
  14. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    Да, во Плодност одам... матичен откажав скроз, со месеци не сум отишла (освен за упат за уринокултура што земав), ептен ми се погоди докторов. Инаку кај др. Влатко сум.

На S.Snezana и only44you им се допаѓа ова.
  15. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Jas bev na skrining kaj Kristinka prv pat i zadovolna sum i sakam kaj nea zdravje za poragaj ama taa mi rece deka ne mora kaj nea da odam vo 31 nedela da sum odela pa ke vidam nekako povejke vreme ti obrnuvaat a kaj maticniot 5 min i tolku. Eho 1200 e vo plidnos?

16. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Леле душо моја многу ти благодарам што подетално ми објасни за инекцииве...лично јас се интересирав, оти првото детенце ми е родено во 34-та недела , се си е ок , ама од пусти страв сега за не дај боже да не ми се деси пак исто, мојата докторка ми кажа за инекцииве, бидејќи јас појма немав за нив. Ми кажа дека една требало да примам во 32-ра недела, а една само што ќе сум влезела во 34-та недела.
    Сепак премногу ти благодарам на информацијава и од срце ти посакувам со лесно да си поминеш :inlove:

Последна измена: 11 февруари 2016
    На fairy88, MADO, S.Snezana и 2 други им се допаѓа ова.
  17. i-v-a-n-4-e

i-v-a-n-4-e Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.116
    розев исцедок ама го нема нон стоп туку кога одам да мокрам и на тоалетот имам ама по малку. сега се вратив од болница и ми рече да мирувам и утре да идам кај матичната . инаку утрогестеран примам сабајле и вечер по една

18. Libra88

Libra88 Популарен член

Се зачлени на:
    7 септември 2012
    Пораки:
    1.433
    Допаѓања:
    2.993
    Bozjo cudo se slucilo, mozes da procitas na poslednata strana vo temata spontan abortus. Vakvite prikazni me polnat so se pogolema verba I nadez.

На bokace, alisijad, S.Snezana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    Сум пишала ПРЕВЕНТАТИВНО.... хахахаха... оти така? неписмена :rofl::rofl::rofl:
    Мислев превентивно.... тешко мене (facepalm)

На Mariangel, S.Snezana и only44you им се допаѓа ова.
  20. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    :D :D :D Аман бе па ти , уживај си.... Јас па не ни приметив , хахахаха....уште понеписмена :rofl: