Odat i doagaat sekogas koga stomakot rasti boli, tegni dolu so se kicma pa ke se smiri nekoj den pa pak
Сегa ми пoминaa, a некoлку чaсa имaв блaги бoлки и тиштењa вo јaјниците. Амa чим бебчo рaсне пoсмиренa сум
@i-v-a-n-4-e биди смирена магнезиум, б комплекс и витц испи одмарај и утре да си бараш инекциа прогрестерон, ултрагестан се додека имаш исцедок кафеав, црвен или розав се пие јас дури потоа до 11нед ги пиев ако само 5дена кафеаво а една вечер темно розево имав, ако ти е утеха имам комшика што ми кажа дека 4месецци имала по 7дена розеав исцедок ништо не земала зошто истиот како и нејзе и мој гинеколог и кажал дека е нормално, ама јас инсистирав и тој ми даде, а таа не била информирана ама пак како ГОСПОД не е никој и сега има 1годишно синче и се е супер.
Во бременост не се дозволени црвените цитрони бидејќи можеле да предизвикаат контракции на матката - ова ми го даде како информација нутриционист од Систина. Можеш наместо од црвените, да си јадеш од жолтите цитрони
Od sabajle horori! Stanuvam kafeava fleka na dolniot ves!! Inaku vlagam vo 9 ti za 3 dena. Ama tolku me isplasi toa. Mukozen cep ne e bidejki ne e proprateno so sluz nikakva. Odam denes itno na doktor da vidime sto e rabotava. Ej stvarno da se nemalo raat.
Здраво мамички, јас денеска бев на контрола, бидејки мојот доктор пак не беше присутен, имаше замена. Влегов набрзина ме праша како сум што сум, ми рече да продолжам со таблетите, и да останам дома до крајот на месецот. Но мене не ми се седи дома, се чуствувам сосема добро, крварење скоро немам, само по една кафена точка на секојдневната и тоа е тоа. Сега се мислам дали може матичната да ми го прекине болувањето, бидејки јас работам во седечка положба, скоро 8 саати седам (мислам станувам,шетам но таква ми е работата ). се мислам дали да отидам после до кај неа и да прашам, ваш совет ?!?!
Искрено седењето е полошо од се друго. После некое време ќе ти биде уште потешко. А понекоја кафена точка не е за занемарување, така да седи дома додека несе изгуби скроз крварењето.
Истото и мене ми се случи, по сексуални односи, не ни знаев дека сум бремена. Гин. рече дека не е ништо страшно, ама примам вагиналети утрогестан секоја вечер и ми забрани сексуални односи.
@slobodka sto napravi ? Bese li na lekar ? Jas se vrativ od kontrola,malku se iznervirav-cela bremenost po merkite od eho sum po 1 nedela ponapred,a sega mi rece 1nedela ponazad bilo,ama mi rece deka ne e nisto strasno ! inaku dobro bilo se so bebceto,2300gr.e a jas sum 35+5.Ima nekoja mamicka vakvo iskustvo ?pravev i brisevi ,za nekolku drna rezultati. za naredna nedela mi dade upat za CTG(kaj dr.Kaev). Daj boze da e se dobro ,da si poceka malata da kaci na kilaza pa posle da se poragjam.
Мамички од кога може да се посетуваат вежбите за подготовка на породување и каде, ако има некој тел. бројче да ми пише и искуство за тоа како поминале. Инаку сум 28 +2
E ajde de jas vo 31 nedela koga bev imase 2100 i sega skoro 4nedeli posle 2320gr. I mislam malku e za tolku vreme ?! A ti sto napravi,ne otide na pregled da te pregledaat i da ti kazat od sto e ?
Жени не се замарајте со килажата. Разликата може да биде до 800 гр. +/- на ехо не секогаш ја покажува вистинската килажа. Само живи и здрави да се. @flower30 тоа што бебето е назад 1 недела, не значи апсолутно ништо, убаво ти рекол гинекологот. На следна контрола може да покаже пак дека е понапредно.
@Jagoda123 me isplasi deka celo vreme bese ponapred so 1-1.5nedela ,a sega skoro pred poragaj 1ned.ponazad.Ama rece ne e strasno. @danichap kolkava razlikanisto ke mora poveke da jadam za da porasne bebus.Iako i ja sum se rodila 2500gr.i ne predvreme !!
Целосно те разбирам. Јас еднаш кога зедов да споредувам димензии на органи, па еден бил недела понапред, друг поназад...аууу паники и стресови . За после да увидам дека се е до ехо, до раката која врши мерење, до милиметраското позиционирање на точките при задавање на мерки....и дека мерките и гр. и те како варираат. Врвот беше еднаш ми кажаа една мерка, по 2 недели мерката за истиот орган беше помала . Совет од паталец, не обрнувај внимание на мерките. Важно бебуш си има континуиран развиток.
И јас преживеав крварење во десетта недела и тоа малку пообено и се случи за краток временски период, одеднаш истече после тоа до вечерта само на тоалетна хартија имав, утредента само кафени траги на тоалетната и откако примив прогестерон депо инекција до вечерта престана било какво крварење. Првиот ден тоа беше црвено но како помешано со вода, ретко. Приметив ми испаднаа три парчиња како засирена крв во рок од три дена. Животот ми се скрати тогаш а и не бев дома па директно отидов на Клиника каде што ми рекоа дека плодовите се добри само да продолжам со утрогестанот по две дневно и да мирувам, не ми препиша прогестерон инекции иако го прашав. Ми рече дека тоа крварење може да биде во една серија или да се повтори, зависи индивидуално и од начинот на забременување, ако бил со стимулации, инсеминации, инвитро, можно било вакво крварење. Но јас не оставив само на тоа, бев и кај матичната, ме виде на ехо преку стомак и веднаш забележа мал хематом, мислам дека беше на две места и јас го приметив како мала сенка а после ја снема. Таа ми препиша прогестерон инекции. Не знам колку е во ред да се прави ултразвук, јас како што сум плашлива би одела секој ден на проверка. Се надевам дека нема да се повтори никогаш додека се породам. Мене ме болеше кај вагиналниот отвор, како порано кога сум имала менструални болки, како да ме боде нешто во тој предел, стомакот не ме болеше. И на Клиника и матичната ми рекоа дека треба стрго мирување и лежење и задолжително боледување, барем в тој период додека крварите или пола месец/месец по тоа, особено ако тоа се случи во првото тромесечие. Добро е што докторите на Клиника а и матичната делуваа многу позитивно и успеав да се смирам малку, ми рекоа дека се случува, дека многу трудници крварат, некои и цела бременост и дека треба многу мирување. А и кога видов колку чекаат пред амбуланта со слични проблеми, крварења и сл. сфатив дека не сум единствена и дека морам да го пребродам и ова. Работиве што ми се изнаслучија отсликуваат еден потежок пат на бременост, почнувајќи од самите обиди. Не се жалев за тешкотиите, дури и веќе рутина ми станаа, само многу ме исплаши крварењето и се надевам дека хематомот веќе е исфрлен и дека нема да се повтори. Не се плашете многу за мали траги кафено или црвено, но веднаш известете го матичниот и лежете постојано. Времево е преубаво за шетање ама ќе се шета наредната пролет (ова веќе како пролет ми делува) и тоа во поголемо друштво.