Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Same here :) uste nepcinjata sto im gi nemame provereno, ama masinerijata za pari ne ima site vo centrifuga zemeno, kaj boli mavaat a majka se ke stori go znaat toa i lesno im e da ni nametnat trista ispituvanja (facepalm)

На DigY, thebabylover, Mariangel и 2 други им се допаѓа ова.
  2. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.264
    Допаѓања:
    67.830
    А како се напнува за да не се испука?:wasntme: Не е тоа поврзано со големината на бебето? И читав нешто за перинеална масажа, за перинеумот да биде поеластичен, ама не сум слушнала дека и до напонот е. @Cka што објаснувале за тоа на часовите?
    Нееее , јас позитивно си мислам, ама се спремам и за не дај Боже. Ептен па изненадно да не ми дојде.

На slobodka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    Pred se naponot mora da e nasocen kon dole, ne kon liceto. Taka objasnuvase predavackata deka imalo rodilki koi davale napon kaj obrazite, treba kako za po golema nuzda. I jas bev na predavanhata,zatoa si dozvoliv da se vmesam.

На flower30, Jagoda123, RainBow и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Треба да напнеш како за какање хахаха. :$
    Значи да напнеш доле, јас напнав во глава, затоа и ми испукаа капилари на лицето и градите. :)
    Не знам колкава врска има големината на плодот, но мислам дека правилното напнување е клучно пораѓајот да помине добро, лесно и без епизиотомија.
    Кога јас си заминував од болница на мое место дојде родилка со бебенце нешто потешко од 4 кг. рече дека поминала без епизиотомија, а според мене бебињата тешки околу 4 кг. се крупни бебиња. :)

На kelebeim***, Cka и RainBow им се допаѓа ова.
  5. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.803
    Допаѓања:
    142.156
    Реин, една од сестрите (бев на неколку предавања) кажа вака - не зависи од бебето, зависи од еластичноста на вагината и правилното дишење и напнување. Вика дека има еден момент, кога сестрата ке речела да не се напнува и она гледала со раката дали е еластично ткивото или не, односно дали има уште за ширење или не, и оценува дали има потреба од сечење. Ако има, сецнува 2 сантиметри, и вика, напни, и одма испаѓа детето со правилен напон. Во тој момент колку и да има напони, не смее да се напнува додека не каже сестрата. Ако не се слуша сестрата, и се напнува, пука кожата ама пука многу повеќе и неправилно, и после тоа следи посериозно шиење, а ако е со сечење, само 2 конци. (ова е вообичаено, ама нели, може да и кај некои жени поинаку).

И тоа што кажа Слоботка, се напнува како да ти се сере, не со главата.

На други часови, пак, кажуваа колку е битно да се внесува кислород, односно да се диши, оти болките се поради млечната киселина која настанува од немање доволно кислород. Друга сестра пак напомена дека кај неа, не испукала ниедна жена и послесно се отворале оние кои оделе на јога, знаеле да дишат и биле еластични.

Плус, битно е никако да не се напнува додкеа не ти кажат, на пример ако е 8 см отворена жената она веќе има напони и мисли дека испаѓа бебето, ама не смее да напнува додека не е 10 см, оти може да испука матката и тоа прави крварење и шиење и на матката.

Е сега ќе одам и на следни часови за бебиња, не сакам да не знам да го земам во раце или повијам, или дојам, знам дека се е инстинкт, ама морам да научам или слушнам.

На girl-miri, sunshine2015, Maneli и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Мене ми доаѓаше нагон да напнам кога ми го пукнаа водењакот, па сестрата ме предупреди да не напнувам, но еве до сега не знаев зошто. :)
    Значи убави совети добивате на часовите, јас за жал не ги посетував.
    @Cka верувај не е се до инстинктот, многу е важно идната мајка да чита, да посетува вакви часови, да се едуцира.
    Посетувајте ги часовите, многу ќе ви користат кога ќе дојде денот да се породите.
    Јас мислам дека најмногу бев сконцентрирана на бременоста, а многу помалку на тоа што следеше, а имало доста за учење и читање.
    Доењето, исхраната, воспитувањето.. ништо не е едноставно, мајчинството не е едноставно. Јас уште учам, цел живот ќе учам.. :) Не оставате се на инстинктот!

На girl-miri, joy1, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  7. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.911
    Допаѓања:
    142.516
    Dobro e ,od preeska mrdase po malku -ke se soberat 10dvizenja:)a za blagoto neznam verojatno pomaga-ovie 2meseci izedov eden kamion cokoladi:)
    Abe vo pravo e feminkata pogore -stresovi ni pravat celo vreme doktorite i posle na kraj ni vikat opusti se ne si bolna ,trudna si !!!!
    Eve se opustiv malku citajki ve za napnuvanjata i disenjeto -toa ne sum go znaela,ne odev na casovi (deka mi bese kazano da lezam),a gledam deka mnogu pozitivni raboti se ucat na tie casovi !!! Ama za toa ste vie tuka:)

На Girl-Rabbit и slobodka им се допаѓа ова.
  8. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    70.713
    Да ви кажам блазе си ви на тие кои може да посетувате часови во вашите градови... Овде во Струга ништо нема, дури и докторката што ми ја води бременоста ми вели- наметнуваат еден куп испитувања, без кои реално може да се помине,а го немате тоа што е потребно за потоа...:drunk:

9. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    @flower30 и @simonka93 може и да читате, мене ми е сто пати поубаво кога читам така се едуцирам, некако ми е поубаво да си замислам, не секој знае да објасни, :*:*

На Girl-Rabbit, Cka, only44you и 2 други им се допаѓа ова.
  10. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.231
    Допаѓања:
    70.713
    Знам, имам книги, читам статии, и видеа гледам ама пак некако подруго е кога некој во живо ќе ти објасни :)

На Girl-Rabbit, Cka и only44you им се допаѓа ова.
  11. rakce89

rakce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    388
    Mila ne mi e utnat terminot oti nosev dokumenti od eho go proveruvaa i utvrdia deka si ok terminot,postelkata pocnuva da puca oti e sozreana3 stepen,bebceto namesteno da izleze samo jas nisto ne osekam bolki nikakvi nemam,edino polovinata me boli,ne sakam ja samada se porodam no vece se e spremno sto ako pocne da pie plodova voda? Da se gusi? Sekakvi misli mi pominuvaat a vo ponedelnik ke me primat vo bolnica ..

12. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.262
    Ајде немисли на такви работи. Мисли позитивно, легниси изнаспиј се утре е нов ден. А за од понеделник чекаме да известиш

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  13. rakce89

rakce89 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2014
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    388
    Lezam ama srceto ne saka da spie,i ne zm dali sabajle da pravam ctg ili zaludno ke mi e ???

14. LUCERKA

LUCERKA Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2015
    Пораки:
    764
    Допаѓања:
    5.373
    @Cka браво за образложеното....се е така од збор до збор...јас еве како второротка потврдувам.
    Жени држете се до погоре напишаното и ке биди се во ред

На rakce89, Girl-Rabbit и flower30 им се допаѓа ова.
  15. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Добро утро мамички.... Јас можам да кажам дека синоќа конечно се наспав како човек.... Е да, вчера бев и на 4д за втор скрининг и преубаво си поминавме :inlove:

Ве гушкам сите и искористете го овај преубав сончев ден :f:

На Sunshine_1979, Mariangel, MADO и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.262
    Napraj ctg, ako nema nisto paak ili so provokacija ili carski

На Girl-Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  17. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    @rakce89 a zosto ne odis na carski da ti olesni veke mesto sa cekas?
    leleee ve citam za napnuvanja i kosa mi se kreva :D ja uste odma na doktorot mu rekov jas carski sakaaam :D slabak sum si priznavam. inace nie sme super, utrovo sme malku cudni zosto do sega trebase da sum doruckuvana ama eve go nesto ne mu se jade :D pa cekam da mi se pojavi taa ogromna dupka vo stomak naednas ko i do sega i da pocnam da laam :D vcera inace bevme u soping. maicki farmerki za trudnici...od se po nesto ama pusto u se mi e toplo :( letovo ke bide interesno. nisto vo maj odam za grcka i do poragjaj ne mrdam od tamu :D

На makgirl, flower30, Girl-Rabbit и 3 други им се допаѓа ова.
  18. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Добро утро и од мене! :sun: Прекрасен неделен ден. Јас си уживам кај мама викендов, се' е жената околу мене. Сега ми прави палачинки, повелете кој сака:mm:

Инаку вчера ги шетав идните баби во центар, малце на кафе малце на шопинг. Му зедовме на бебулето релаксатор, коритце, перница, ќебе, бањарка и некои др ситници. Одбрав и количка, не знам дали да ја земам се двоумам. Ќе ви ја пуштам ако сакате, на Chipolino 2in1 е, крем боја без транспортер. Уште тоа ми фали вака од поглавните работи.

@MaLeCkO :) Честито синче, да е здрав и жив. Име како?

Ве гушкам, убав ден на сите мешковци, мојов ме слуша досега многу - а јас се разбудам и тој одма со мене, а заспијам кома е душето! :l:

На Sunshine_1979, MaLeCkO :), Верче4 и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    @DigY ти каде мислиш да се пораѓаш?
    Пред две години на ГАК молев за царски, фаќав и врски и џабе ми беше.
    Тогаш не дозволуваа породување по желба, ме чекаа да си се отворам и природно да си се породам.
    Не знам сега дали е нешто сменето, а по приватниве клиники немам информација дали породувањето може да биде по желба. Веројатно може. Не знам.
    Како и да е подобро е за мајката, а и за бебето породувањето да помине природно. Не зборувам само од аспект на самиот чин, туку и од она што следи потоа.
    Царскиот рез е сепак операција, а и закрепнувањето е подолг процес.
    Сите се плашиме од непознатото, зошто слабак?
    Не си слабак, исплашена си и и тоа е сосема во ред.
    Ако е се како што треба, раѓај си природно.
    Еве мајките кои раѓале со царски да ги прашаме, дали таквото породување е едноставно и наивно како што на сите ни се чини?!
    Верувам дека не е, плус негата на раната и нејзиното заздравување потоа, е тоа е друга приказна.

20. Maneli

Maneli Активен член

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    73
    Можеби си во право, меѓутоа кога ќе речат нешто не е во ред не е баш сеедно, а од друга стана што ако одам повторно на контрола, во секој случај нема начин да се спречи, можеби е најдобро да почекам, незнам веќе што да правам на триста ума сум, но има време до тогаш, ќе размислам убаво

На Wanna.be.mum му/ѝ се допаѓа ова.