Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Irrepleceable

Irrepleceable Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    1.361
    Женски на скринингот во ГАК даваат ли да влезат плус луѓе со мене (мм и мајка ми)? И нема врска дали сум гладна или најдена?
    Пс. Добро утро и убав ден :)

2. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    @only44you zacesteno mokrenje mada toa i bez bakterija nie si mockame , przenje peckanje dur mokris... dr nezz srcka.
    @Irrepleceable ne mora da si gladna ako na prisca mislis.

3. Irrepleceable

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    1.361
    Не е приска мила, втор скрининг е, 4д или нез под кое има точно се води, на ехо ќе ме гледа, кај Ливринова сум.

4. Dioora

Dioora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    311
    Мајки јас само што се вратив од цтг. На ехо докторот ми кажа дека му се искача на бебево, доста ниско се спуштило. Јас абер си немав, сега се возбудив ептен. Какви се вашите искуства? Мислам на тоа откако се спуштило бебето колку време сте чекале? Јас имам уште 2 ипол недели до термин. :)

На DigY и Lorins им се допаѓа ова.
  5. Lorins

Lorins Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710
    Јас колку што знам, за скрининг нема врска дали си гладна или не. Јас бев најадена :) скринингот ми го правеше кај 14-15 часот.

На anetkicka и Irrepleceable им се допаѓа ова.
  6. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.142
    Допаѓања:
    2.724
    Jas za tretiot skrining bev na gak. Demek so vrski, edvaj ja pusti majka mi. Vrvulesnica e, edna trudnica ceka vnatre soblecena, druga ceka oblecena, zatoa ne pustaat mazi. Eden pred nas go izbrka. Ne e vazno voopsto, samo da e dobro bebceto. Ne treba da si gladna za skrining.

На Irrepleceable му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Irrepleceable

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.071
    Допаѓања:
    1.361
    Јас имам закажано во 9, првиот термин што беше одсабајле. Мајка ми сака да дојде, а на мм сакав да му кажам да го сними на ехо. Ајде ако пуштат-пуштат, ако не здравје, битно јас ќе си го видам синко :D

8. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.785
    Допаѓања:
    141.961
    Можеш и гладна и јадена. Јас сите скрининзи го правев во ГАК, на еден не влезе маж ми, не можеше да дојде, на другите два без проблем беше. Немало проблем за влегување, ниту пак гужва, со мој термин беше вториот и третиот, а првиот си почекав оти бев со приоритетен.

Мајка ми не сум ја носела, ама мислам дека е непријатно во мала просторија да сте ти, маж, мајка, доктор и сестра. Секако ке ти дадат слика после да покажеш. На овој скрининг (ако е вториот) е битно да ги видат сите органи на бебето дали се здрави, а за лицето, сликичка ке ти дадат.

Кога одев во приемна амбуланта, онаа за итни, маж ми не влегувал, оти имало жени на цтг, или пак кога сум одела преку патолошка до ехо, сум му викала надвор да остане, оти женички си лежат по пижами, си офкаат, голи нозе, не верувам дека им е пријатно маж да им мине низ ходници. Затоа и се лутев кога одевме на часови во ГАК за да ни ги покажат просториите, мажите го грабнале, демек нив им е битно кај е предродилна сала, кај е бокс... а жени таму си офкаат. Јас не би сакала било кој да ме гледа у таква ситуација. Не дека ми рекле не може, мене ми било непријатно.

Иначе, на ГАК може маж да присуствува на пораѓај, ако нема гужва, го облекуваат со стерилни наметки, обувки, и може да биде само кога се на бокс. Бабицата кажа дека имаат и столче за мажите, оти им се слошувало :) и не можеле да стојат. Јас затоа не сакам маж ми да дојде, дали него да го мислам, дали бебе да мислам, дали јас да се мислам. Затоа, нека ужива надвор :)

И да прашам... ако некој знае часови за трудници, ама делот за бебиња повивање и бањање кога ќе има, да пише, на тој час не бев :(

На joy1, Lorins и Irrepleceable им се допаѓа ова.
  9. Bradshaw12

Bradshaw12 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2013
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    40
    Смееш да пиеш б-комплекс во бременост. Мене на почетокот дури кога многу ми се лошеше и повраќаше ми имаа препорачано да пијам б-комплекс...

10. Dioora

Dioora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2014
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    311
    Да, денес го прашав и гинекологот и тој ми одобри. :)

На Bradshaw12 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bradshaw12

Bradshaw12 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2013
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    40
    Да прашам дали некој од вас има пиено масло од диво оригано или масло од семки од грејпфрут во бременост? Се утепав од читање на нет и сегде кажуваат дека ги чистат сите бактерии, па сакав да пробам со нешто од тоа да ја исчистам стрептококава за да не примам антибиотици. На упатството за диво оригано пишува дека не е дозволено за трудници бидејќи многу го намалувало железото, ама јас и така сум на крај веќе а и железото сум го качила до плафон периодов - 29 ми е :) (а горна граница е 31). Ќе си ја прашам и докторката утре бидејќи сум на преглед, ама сакав да слушнам и ваши мислења.

И уште сакав да прашам после 36та недела како одат прегледите, дали се оди на една недела или...? Дали на секој преглед ќе ме ставаат на ЦТГ или?

12. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Мами,да ве прашам. Треба да одам за брисеви и пап на гинеколог, во меѓувреме секоја вечер ставам утрогестан вагинално.
    Дали вечерта пред преглед да ставам или не, со оглед на тоа што знаете дел од вас дека вагината е полна со парчиња од вагиналетата целиот нареден ден?

13. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    @flower30 , cestito cerkickata mila :*

Jas sega bev na pregled na privatno.

Prezakazav za denes, nemozev da cekam do utre.

Bebeto e super, za edna nedela rece ke bide oformeno vo celost. Potoa ce si raste samo. Go merese, site merki odgovaraa i se odlicni.

Se macam so pritisokot. Nokeska 150/100 ogromni varijacii. Sabajle povtorno isto.

Me stavi na strog rezim.

Nasabjle pr. 2 mali jabolki i edna mandarina.
    Banani, nesmeam da konzumiram. Sekoe drugo ovosje e vo red.

Za 3 casa, supa. Zelencukova.
    So morkov, celer, paskanat, brokula, magdanos, jajce samo belkata. Belo meso, telesko.

Glavno jadenje, rucek. Orivce, grasok, boranija. Riba 2 3 pati nedelno. Telesno i sl. Seto toa nezaprzeno.
    Vo sekoe od niv pecurki i magdanos.
    Glavno jadenje so salata plus edno parce ribanka crn leb.

Potoa za 2 casa. Pak, edna jabolka ili nekoe drugo ovosje, ili jogurt, kiselo mleko po edna caska. I vnatre preporaclivo edno lazice leneno seme.

Za vecera povtorno nesto lesno, so salata. Bez leB.

Seker, odnosno blago i beli peciva strogo zabraneti. Gazirano isto taka. Svinsko i przenici.

Napocetok mozebi ke mi bide malku tesko, no ke se naviknam. Eden e od najdobrite specijalisti kaj nas.
    Pred mene imase pacientka koja so ovoj nacin na ishrana se popravila samo 1 kg. Za mene konkretno kazuva ako stavam kilaza ke napravam komplikacii na bebeto i na samata sebe si.

Sega treba da odam da zemam upat i da mi prodolzat bolovanje. Uste najmalce 4 nedeli. Da se naviknam na noviot nacin na ishrana da vospostavam balans.

На danichap, flower30, Wanna.be.mum и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. a.c.k.a

a.c.k.a Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    609
    Mamicki da ve izvesstam deka sinoke bev na kontrola I mu kazav za bolkite naa dr,me pregleda I mi rece deka poleka se spusta I deka e mozno porano da se porodam,sega za sega e 3kg,no mi rece deka ako go nosam do kraj mozno e I 4-4,5 da se rodi,me faka strav iskreno :sweat::P

15. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    патолошка исплаќаат 70% а породилно 100% друго нема ;)

16. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    И мене истово ме интересира. Во петок сум на контрола па ќе прашам, зошто веќе следната треба да правам скрининг и да ми земат брисеви.
    @flower30 уживај во мајчинството, ти посакувам побрзо закрепнување.
    Да е живо и здраво сонцето, ти поубав подарок не можеше да добиеш за денот на жената. :)

На wings и flower30 им се допаѓа ова.
  17. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.785
    Допаѓања:
    141.961
    Зајка, да знаеш дека ако си на боледување, породилното ти почнува 45 дена пред термин. Јас затоа одев до последен ден што се може, за да не си скратам месеци и пол после со бебето. Ако можеш оди на работа ако не е речено од докторот да мораш да лежиш. Јас последниот месец на работа стоев, не седев, тешко ми беше.

Фловер30, честито за бепчето :*

На zajka1 и flower30 им се допаѓа ова.
  18. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    @flower30 честитики од се срце, големи да растете :l:
    Утрогестанот женски не смета за брисевите ама можете и кога ќе се вратите од лекар да го ставите не е страшно.:*

Последна измена: 9 март 2016
    На wings, flower30 и Jagoda123 им се допаѓа ова.
  19. Majli.15

Majli.15 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2013
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    237
    Dragi dami dobar den deneska se custvuvam podobro od vcera i preubavo e custvoto koga osejkas kako vo tebe raste edno malo bebchee :)

На Lorins и S.Snezana им се допаѓа ова.
  20. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.896
    Допаѓања:
    142.325
    Fala vi uste ednas na site na ubavite zelbi,vi posakuvam na site brz i lesen poragaj !!! jas samo ednas se visov so kerkickata moja,uste ja cekam da ja donesat pa da se ucime edna so druga .Inaku za feminkata sto kazuvase za kilaza za bebeto -mene celo vrene mi vikaa 2800-3000gr.a se rodi 2600gr.taka da ne se znae toa.

На jacqueline.s, kjukli, Mariangel и 10 други им се допаѓа ова.