Зајка, боледување и отсуство поради мајчинство, породилно и слично не е исто. Ако си на боледување, платата е намалена. Слоботка убаво ти кажа и за просекот, додека си на породилно ке зимаш 100% од ланската плата, односно за изминатите 12 месеци. Ако одиш на боледување платата ти е помала, а со тоа и просекот. Затоа, ако зимаш 20 000 просек, со боледувања ќе дојдеш на 17 000 да речеме. Кога си на породилно, ќе ти даваат просек од тие пари, значи нема да ти влезат по 20 000 во просек туку и тие 17000 што значи и на породилно нема да зимаш цела плата. Пресметај си дали вреди 9 месеци помала плата, нормално ако ти е уредна бременоста. Освен тоа, јави се и на работа, че ти кажат како ќе ти пресметуваат сега боледувања и плата после. Кај мајките породени не носат, најчесто покажуваат празни простории. Тоа што трудниците ѕиркаат, а ги носат и мажите со нив, немам коментар. Плус, сестрата прва оди и проверува дали има или нема некој во собата, па после покажува. Треба да се запрашаат тие со мажите зошто ги носат, оти сестрите на претходниот час кажуваат точно што ќе се прави следниот час. Или како да дишат и како да напнуваат... што му е гајле на маж за тоа. Јас додуша срам неам да прашам, ама може некоја трудница и е незгодно да праша нешто од некој маж таму Стварно не знам оти ги носат. Може да даваат невкусни комантари. Иначе, часовите се супер и кој може треба да оди. Мислам дека многу посмирена сум после средбата со бабиците, со педијатарот... Баш детално се објаснуваат.
Жени со најубаи мешиња да ви го честитам 8 март со закаснување иако местото не ми е тука. Исто и да ви кажам дека нема ден а да не ве прочитам. Честитки до @flower30 жива и здрава да е!На @Mariangel да и кажам дека како велигден ја чекам тука да извести нешто!
@Magis jas da ne sum bila taa na boksda jas vcera dodeka bev na boks vlegoa trudnici so edna zena,jas ne sfativ sto e rabotata i posle koga slusnav kako im objasnuva sfativJas ne bev gola,bev pokriena i iskreno ne mi zasmeta deka uste bev vozbudena od poragajot ama i jas se slagam deka ne mora so zena vnatre tamu da vlezat. Malju off topic-ama Inaku uste ednas ke kazam-do sega edna zamerka nemam ni za personal ni za uslovi ovde na GAK .i vo rodilna sala i ovde kaj rodilkite se e dobro-site se fini i kulturni i mnogu dobro se odnesuvaat so nas
@flower30 честито ќеркичка, нека е жива и здрава. А јас денес дознав дека д-р Трајковски од први март не работи веќе на ГАК, се префрлил во Њуборн клиник https://www.facebook.com/NEWBORNCLINIC/ Сега сум малку како разочарана, бидејќи тој ме водеше додека да останам бремена и се надевав дека тој ќе биде присутен при пораѓањето или барем ќе ме упати на добар доктор. Сега како да почнувам се одново, не знам кај кој доктор да одам кој би ми бил воедно и за пораѓање. Полесно беше со д-р Трајковски кого веќе го сметав и за пријател после толку поминато преку него. Многу е тешко да дојдеш до подобрите доктори на ГАК. Некоја препорака од вас за некој добар? Инаку едното од моите бебиња е машко, за другото ќе почекаме, иако си мислам дека е девојченце, ама шо сака нека е само живи здрави нека се.
Meshkovci, da ve pozdravam i jas. Sekoj den ve citam kako horoskop ste mi, i da, i mene od edna strana ke mi fali temava, no od druga znam deka ke preminam na poubava, no pak ke ve posetuvam I meshko ke mi fali, i negovite skokotkanja, dvizenja, abe se'. Nekako brzo mi pomina vremevo, 35ta stasavme, a kako vcera da bese koga pojdov na prvo eho! Denes sinko kako bese razmrdan, duri bev vo odenje imav cuvstvo od desnava strana kako da imam zaglaveno topce od biljard. E bukvalno taka mi stoese podolgo vreme, se smeskav duri odev po pat Prekrasno e cuvstvoto, posebno koga stanuvam na sabajle i toa odma se budi, pocnuva da se dvizi. A duri spijam nisto ne sekavam. E toa e kaj mene, vas kako vi pomina denot? Sega ubavo si vrne - taman za nanenje. Ammaaa.... rekoa utre cel den vaka vrnezlivo ke e taka da bez potreba ne izleguvajte! Dobra nok
Dr Livrinova, Dr Adela Stefanija, a mnogu go falat i Dr Mile Tanturovski. Rasprasaj se podobro, za ovie trojca slusnav od mnogu zeni deka se epten strucni.
И мене мешковци утре ми е краен термин ама синко си ужива уште.Ќе почекам да помине утре, па ќе одам на лекар да видиме што како е.Активен е бебуш, ама од болки ни б немам Со лесно на сите, чувајте се, сакајте се и уживајте во се што ве прави среќни
Не е точно ова! Трудничко боледување се исплаќа на просек од ефективна плата во последните 12 месеци, значи чиста плата што си ја зела поделена на чисти реално одработени часови! Боледување со дијагноза патолошка бременост е 100% додека секоја друга дијагноза поврзана со бременоста е 70% до 7 дена, 80% до 15 дена и 90% до 30 дена од фирма а подолго 75% од фондот! Како искусен паталец ги давам информациите
Леле да, ти си била Нека ти е живо и здраво бебчето, колку ти е само слатко, убавинааа Знам дека не ни замери што влеговме, но јас сепак сум за тоа дека акушерката не требаше да не викне да влеземе, бар не во таа просторија, можеше од врата да зирнеме, но ете бидна Секое бебе е мало и уште и упте не е имуно, затоа се и тие 40 дена, народот не за џабе го створил тој адет да го наречам, а ние па не една, десет влеговме внатре Како сте вие, ве пуштија ли денес домче?! Иначе и јас сум презадоволна од хигиената, од собите, тоалетите и некои сестри и доктори што ги запознав. Од сите критики за хигиената што ми ги упатија предходни трудници, очекував само лошо да видам, така што сега пизитивно се изненадив. Голем поздрав до тебе и гушни го бебчето зашто вчера ми ја стопли душата
Da zamerkata e edno sto ve pustile neli kaj taze porodena i plus bez tie za noze,mantili i kapi za posetiteli ! Nie inaku uste sme tuka,mi ja donesoa malata,verojatno vo petok ke ne pustat ako e se dobro.super se site tuka da znaes.pozz i od nas
Добро утро мешковци еве ме мене на ден на терминот ќе појдам да видам каква е состојбата чекајте новости
Vo vrska so boleduvanjata i porodilnoto. Mozebi i ne e isto kaj sekoj, bidejki jas sum patoloska i pod komisija t.e. pod fond, zimam 80% . A na porodilno ke si ja zemes celata plata bez nikakvo kratenje ako imas podolg staz. Vtoroto go znam po sestra mi. Na porodilno denar ne i se kratese.