Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. macunka

macunka Истакнат член

Добро утроо мами.
    И мене докторот кај кој сакам да се пораѓам ми кажа да испитам хемостаза и д-димери,сум имала лакуни на постелката,а и бебето ми е поголемо за 3 недели,па и шеќер да сум испитала и на диета да сум,а матичната пред 5 дена ми вика супер си нема потрба да испитуваш ништо,не сакаше да ми даде упат за на трансфузиологија. Стварно не ми е јасно

2. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Moe mislenje e da ne se klukash so paracetamol sekoj den.. Smee da se pie da, ama po potreba odnosno so temperatura nad 37.. Sepak e apche ;)

S.Snezana and Smizzy like this.
  3. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Ќе се напијам оти неможам да издржам од болка почнав да повраќам дури , не знам кај ми е перницата :(

4. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Ама неможам да издржам веќе ова ќе ми е прво апче во бременост така да кога се мора се мора :(

5. only44you

only44you Популарен член

Abe slobodno napiij se.... nekogas mora, ne se izdrzuva, a i nisto nema da ti bide. Sekako i jas izbegnuvam apcinja, ama koga ne se izdrzuva ke se napijam ...A i paracetamolot voopsto ne e steten vo bremenot, site ginekolozi go prepisuvaat...

fs-fs-fs likes this.
  6. Smizzy

Smizzy Популарен член

Mariangel убаво ти кажа напиј се, подобро птколку да трпиш болка, парацетамолот е еден од ретките апчиња кои се безбедни за трудници и доилки. Но во случаи кога можеш да го избегнеш, пробај прво природно со чаеви, лимони и сл. Сега штом си до повраќање, напиј се да се смириш малце ;)

fs-fs-fs and Mariangel like this.
  7. alisijad

alisijad Популарен член

Кoгa бев нaстинaтa имaв темперaтурa 37.1-2 дoктoрoт ми рече слoбoднo пaрaцетaмoл aкo кaчaм 38 и нaд 38. Зa пoмaлце не гo ни дaвaaт .И мене ме бoли глaвa aмa трпaм , жaл ми е веќе, штo се не пиев уште oвa му фaли :(

Smizzy and Mariangel like this.
  8. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Epa i mene mi e poradi toa, dodeka ne vidam deka mi e zdravo bebevo kosa kubam koga ke se setam deka vo bolnica mi klukaa analgini,ketonali,spasmex vo infuzija, abe shto ushte ne.. Pa i antibiotici nekoi cefaleksin li beshe nemam poim ne se sekjavam vekje :( Si go zhalam bebchevo se otru od apchinja togash ;(
    Inaku jas ne rekov deka e shteten paracetamolot vo bremenost, naprotiv kazhav deka e dozvolen ama smetam deka ne treba da se pie radi reda oti me zdobolela malku glavata i ne mozham da istrpam.. Vo sluchajov shtom @fs-fs-fs ti si stignala i do povrakjanje i ne mozhesh da izdrzhish napij si se, mozhe ke ti pomogne.. Poentata mi beshe kolku i da e dozvolen sigurno ne e preporachliv lekov sekoj den pa duri i po dve naednash :) So nikakva losha namera ne beshe pishano mislenjeto moe :)

S.Snezana, Lorins, Smizzy and 3 others like this.
  9. Abeja

Abeja Популарен член

@fs-fs-fs дали го измери притисокот, можеби ти е висок? И јас вчера и завчера имав јаки главоболки ама често го мерев притисокот, висок ми беше 150 со 70 а јас обично имам низок. Вечерта едвај истрпев, не пиев лекови, 17 недела сум ама апче освен магнезиум и витамини не сум се напила сеуште. Наредниот ден маж ми направи таратор со млад лук и тоа јадев плус седнав на тераса да ме фати воздух и сонце. И мислам дека од лукот почна да ми паѓа притисокот, стигна до 120 со 60. Исто и лимонот и бананата се добри за снижување на притисок. Штом ти се повраќа од болки има шанси да ти е висок. Во тој случај не пиј многу вода. Мора да има некоја причина за главоболката, со апче ќе ја потиснеш болката ама причинителот ќе делува.

Lorins and only44you like this.
  10. apple12

apple12 Популарен член

Ете мојот прв ден од бременоста со плачки, му се јавив на гинекологот ми вика пааа не би требало да е ризик што си пиела антибиотик, ама па мн лошо што кога со зачнала си ја почнала терапијата, најубаво ќе се види дури во 20 недела на 4Д, не можам луѓе ќе се мрднам... каква несреќа во среќа е ова... ќе одам на преглед да видам во 4 очи што ќе ми каже..

11. only44you

only44you Популарен член

Аман бе каков одговор е тоа????? Човек за 20 недели може да се мрдне.... Види ако можеш побарај мислење и од друг доктор...

ivi1987 and Lorins like this.
  12. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Сега ми се смири со парацетамолот , инсче беше скоро нормален 116 со 90 иако јас имам низок цела бременост 90-60

only44you likes this.
  13. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Јас пиев антибиотик кога останав трудна флехид според пресметките прво сум забременила после почнав да ги пијам незнаев дека ќе останам бидејќи се трудевме доста време и си реков не сум и испив 7 од 10 . Докторката ми кажа ништо страшно во тој период ништо не се развива кај бебето. Сега сум 20 недела сите испитувања се супер сега ќе одам на скрининг за органите но се е супер знам си осеќам и јас паничев малку на почеток ама се опиштив уживај во бременост гали се и мази се ова е најубав период

only44you likes this.
  14. DEBELUSKA

DEBELUSKA Истакнат член

i jas sega to a go pravam sekoj den meram.....i treba utre d odam pa ke vidime dali ke mi dadat da stavam insulin....ali prema rezulttite sigurno deka ke moram da se bockam ....uf kolku straf imam od igli se ezam strasno

15. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

И јас се плашам од боцкање ама вртам глава,не гледам дур ме боцкаат за било што :| Ајде,дај Боже да не треба да те боцкаат.

only44you likes this.
  16. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Devojki od koga pak pocna da ne vazi sifrata za trudnici od opst maticen. Jas pred dve nedeli ispituvav krv i urina so upat i sifra od opst maticen vo avicena i ne plativ. Denes pak bev tamu isto so upat od opst i taa mi vika samo od ginikolog vazela i si plativ. Nisto strasno ama pa neka kazat oficijalno da se znae.
    Inace kako osekate deka bebeto ika? Jas denes ko da osetiv ama neznam dali e toa toa. Vo koja nedela pocna kaj vas da ika?

17. apple12

apple12 Популарен член

Фала ти најмногу што одвои време и ми кажа твое позитивно искуство, ми симна дел од тежината и мислите... ти посакувам лесен и мирен остаток од бременоста :*

fs-fs-fs and only44you like this.
  18. apple12

apple12 Популарен член

И јас истото си го реков, не можам 8 саати да издржам, дур отидам ан преглед а не пола бременост...

19. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Site caevi ne, ajducka ne smee, nane samo umereno posle 7 ic :) magdonosot ti go predlozi @AngelOfArh bidejki e diuretik, da mocas i taka da podpadne pritisokot, ajde ke vidis utre vo Sk sto ke ti recat, bravo za bebus, samo taka da prodolzi ;)

zeka and only44you like this.
  20. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Epa ti se doblizale maliot i golemiot zatoa gadenje imase, crn caj zenski e ubavini za pritisokot i glavobolki ;)

fs-fs-fs and only44you like this.