Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Мене прво што ми кажа докторката на прв преглед 6та недела беше дека смеам парацетамол да пијам само така даа јас би рекла не се секирај и напиј се. Па и да бидеш со болки цел ден не е здраво за бебето.

На anule88 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    Еве ме и мене .. добро поминав на контрола Димчев ми рече и да го кратам и да го додавам пак си е исто, ме погледа 10-15мин на ехо и ми рече јас не знам зошто толку те исплашиле значи се ти е во ред, буквално се , не те мачам веќе да те стискам само џабе кога се си е најнормално... Уживај во бременоста и не се секирај за ништо...
    Значи само џабе од памет се извадив и 46457 филмови низ глава ми поминаа..
    Ама се утепав чекајки 3 ипол саати за преглед значи му се јавив на Димчев се договорив во 11 и ми избега за малку го викнаа на царски некој итен случај и сега ме најавил кај тие дотичните таму кога ке дојде одма да ме викнат, али пошто се многу паметни тие ме внесоа после 3ипол саати, а он со царски заврши за еден саат, значи стварно им се заникаде тие што работат на шалтер , поима од животот си немаат..
    Инаку сме пораснале сега имаме 2кг.

И даа денес влегуваме во 33та недела :)

3. Regenbogen

Regenbogen Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    175
    Чист парацетамол/далерон може да се зема, јас до 4месец два пати бев болна апла, па ми рекоа може, и така за главоболка/забоболка и сл. само да не се претерува и да не е од оние фервекс дрн дрн зашто имале некои примеси. Инаку според мојот доктор подобро 1 парацетамол отколку 24х главоболки ;)

4. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    Добро утро мешенца јас само да ви посакам убав ден на сите...
    Да го искористиме денов, се надевам нема да биде многу топло и ке може да се шетка ..
    Поздрав до сите :) :)

5. busavka88

busavka88 Активен член

Се зачлени на:
    27 јули 2012
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    7
    Jas na sledniot zakazan pregled ke bidam nekade 13 nedela i mene mi zakazaa brisevi za togas, mislam deka sega i pri kraj na bremenost se ispituvaat.

6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Добро утро и од мене мешенца, јас само да ве поздравам па заминувам на плажа 8) па се слушаме покасно :*

На Ubavica20 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Dazey

Dazey Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2011
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    123
    Здраво на сите... Ве гледам колку сте позитивни и весели па реков ај да ви се придружам и јас.
    Убавица20 сега сум во 25 недела во бременоста но и јас во почетните недели имав болки во долниот дел на грбот и помали болки во долниот дел од стомакот. Јас прашав тогаш и ми рекоа дека тоа е нормално кај некои бремени жени па затоа мислам дека немаш потреба да се плашиш воопшто. :)

8. Cacush

Cacush Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2012
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    32
    Zdravo do site segashni i idni mamichki i golemo BLAGODARAM i chestitki do ovoj forum i do site informacii koi se od golema korist za site nas koi sme del od nego.
    Bi sakala gi zamolam site segashni i idni mamichki za pomosh.
    Jas sum vo 13-ta nedela od bremenosta i se e vo red do sega so mene i so moeto bebence. Nemav nikakvi machnini, samo bolki vo kichmata, razni ispituvanja, brisevi itn. Mojot ginekolog mi otvori majchina knishka vo koja gi sledi site moi pregledi, no vo majchinata knishka vo delot na eho pregled ima GS/CRL/BP i me interesira znachenjeto na niv, bidejki za ova ne sum informirana, pa baram pomosh od Vas.

Последна измена од модератор: 8 април 2017
  9. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    А гледам поголем дел го искористуваат денот за прошетки и да се видат со мм поздрав голем до сите и јас го искористив денот за прошетка со мм па добро е и што немам главоболка поздрав до сите :D

10. DeepBlue

DeepBlue Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2011
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    1.098
    денес размислував за името на бебето, ама некако слабо ми оди. дека знаете нозете ми се отечени па само на тоа мислам.
    лажам..
    мислам цело време на јадење и користам прилика да добијам се што сакам.
    понатаму неверувам дека така лесно ке добивам за јадење се што ке посакам (мислам ракчиња, суши итн)
    како и секоја што непробала ананас до нејзината трудноќа така и јас ја искорстив оваа прилика за да ми купат ананас : ) а нели тој се смета за луксузна ствар и ете излезе прилика што да праам баш сега ми се пријаде а цел живот мечтаев да го осетам тој вкус :))))

а онаа свекрва ми аман!!! нека цркне
    ја слушнав како збори дека само на интернет сум седела и на телефон сум зборела и ништо друго несум правела, како единствената трудна да сум била, како таа да не била и да незнаела како е : )

а мама и снаата ептен си се слагаат, везден снаата ги завршува обврските на мама. колку убаво :inlove:
    додека збориме со мама на телефон стално ја слушам мама како и вика одмори снао покасно ке довршиш има време :^) а она не мајко секогаш има работа..
    и мама ке види невиди ке ми рече ај керко ке збориме покасно да и речам на снаава да свари кафе па да седнеме на тераса да одмориме...
    блазеси им :(
    зашто јас немав таква свекрва која ке ме пазеше :!: :?:

На Cacush му/ѝ се допаѓа ова.
  11. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Прво уживај дур можеш и се што ти се јаде да си пробаш. И јас вчера опрчив богатство за две манга и една папаја ама тоа е ги видов и морав.
    И сконцентрирај се на своето бебувче и не се нервирај зошто на светот неможеш да му угодиш.
    Ти глеј маж ти да те чува а за неа а била а не била тука.
    Друго,
    Денес одам на преглед и се надевам се ќе биде во ред и дека овој бебушов ќе покаже што има меѓу ноџиња.
    Едвај чекам.
    Ќе се јавам со вести попладне ;)

12. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    Ve molam za odgovor pred da ostanam bremena 6 meseci odprilika nemav nikakva bakterija ni maz mi vo brak sme 3 god sega sum bremena mi potvrdija bremenost i sum 7 ipol nedeli bremena mi zemaa krv i mokraca i mi kazaa deka se e cisto duri retkost :!: no mene se mi e cudno dali hormonite mi go seknuvaat mozokot :^) se mislam deka imam nekoja bakterija zosto neznam ama vnatresno nesto mislam celo vreme deka ke se otkrie pokasno lele kolku plaslivka sum stanala prosto ne mi se veruva bar maz mi e 24 saati so mene cudo kolku seplasam od bakterii i se si mislam ke mi kazat deka nesto nema da e ok :sweat: ;( ve molam trudnici kazete mi dali nekoja se oseka kako mene pomosssss :tmi: i prmnogu sum nervozna mislam deka mozam da ubijam nekogo se plasam so mojata nervoza deka ke mu nastetam na bebeto pomoss

13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.825
    Допаѓања:
    105.424
    Ако докторката ти кажала нема место за паника, нема место, иако од искуство знам дека е многу досадна бактерија, ептен. Е сега вака, пиј си чаеви, брусница и увин, јади свежа аронија, пиј повеќе течности и се разбира вода колку што можеш повеќе, не се сеќирај што ќе бидеш како фонтана, така побргу ќе ја исфрлиш бактеријата. Да не те плашам, но да си знаеш, биди си внимателна и со хигиената, таа најчесто се добива од неправилно бришење, седење во влажни простории, внесување на нечиста храна и слично, ако се проаноѓаш во било која од овие категории, обиди се да ги елиминираш. Јас неодамна прашував бидејќи пред години ја имав бактеријата и деновиве па имав симптоми дека ја имам ама среќа нема ништо, е сега мене ми одговорија дека бременост со Е.Коли е ризична бременост, побарав по интернет и најдов дека и не е толку страшно, дека во нашите болници мајки дури и си заминуваат со бактеријата иако претходно дошле стерилни, ова поготово во поранешна ГАК. Не се сеќирај, внимавај многу и со лесно.
    Е многу живееме во Холивуд девојки, како бе тоа да ти се погодела свекрва како на снаа ти, а да и се погодеше снаа на свекрва ти како онаа на мајка ти :D Нејсе, друга тема е оваа, уживај си додека те галат, ретко која е така пазена и мазена, само внимавај со исхраната немој сешто да внесуваш, во овој период поготово, спомна суши и слично, тие во бременоста и не се препорачливи бидејќи се термички необработена храна. ;)
    Абе цурки, Леонтинче ја нема, да го побарам од мајка ми рецептот за мекици?

14. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Нормално е, без грижа, се додека не се во вид на контракции, периодично и во исто време и во грбот и во стомакот , нема место за паника.

LMP - датум на последна менструација
    GA - гестациска недела
    EDD - термин за породување

EFW - тежина на плодот
    FM - присутни движења на плодот
    BPD - промер на главата меѓу слепоочниците
    HC - обем на главата
    AC - обем на абдоменот
    FL - должина на `рбетот
    CRL - должина на бебето

Верувај не си единствената :$ и јас почнав веќе на живци да одам, се мене нешто ми било :?: јбг жени ,како само со нас ништо да не е во ред.

15. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Фино што те галат, :!: но за твое добро, незнам дали си видела до сега, за трудници ананас е забрането.

16. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Добро утро и од мене, јас само да ве поздравам и да ви кажам дека ве следам постојано, само понекогаш немам време да пишам. Ве поздравувам сите и ви посакувам нај убав ден :$

17. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.025
    DeepBlue ме насмеа посабајле :D . Истото што го кажа и AngelOfArh и јас го помислив, ја земаш за пример свекрвата на снаа ти, а што е со снаата што по цел ден работи :D ?

Туку да ви кажам јас нели бев на преглед и ми кажаа дека е машко, како што и претчувствував. Ви реков јас дека ќе го руши просекот на девојчиња. :D
    Е не беше 100% сигурен докторот, рече нареден месец ќе потврди. :)

18. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Убав ден и од мене. Јас заборавив да се поздравам :$
    Маyyya потенцијален зетко ни носиш а :P да е живо и здраво , а какво е ич не е битно јас мислам :)

Инаку јас да се пофалам, вчера бев на плажа, пливавме во море. Додуша не пливавме, само се шлапкавме, но чувството е дефинитивно чудно :wasntme: никако не потонувам, постојано газот и мешето ми се креваат нагоре :lol: но исто така осеќав и притисок во моментот кога ќе го потопев стомакот, како да ми се крева меур кој ми го отежнува дишењето :^) Како и да е, интересно е :) , понеделник веројатно пак ќе се шлапкаме :angel:

На Ubavica20 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.825
    Допаѓања:
    105.424
    Кога се пораѓаше сестра ми и кажаа да јаде ананас, демек добро било за еластичност на матката и полесно ќе се породела, докторот сосе ракавици се крстел гарант, од бебе вечито спремно за искачање мојата принцеза си се качи фино лепо горе и сестра ми се мачеше цело 12 саати, душичка. Си викам, ананасот стварно еластичноста ј подобрува изгледа, ама у лош момент :rofl:

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.694
    Допаѓања:
    202.330
    А бе мешиња... DeepBlue е машко ;)

Инаку, мој совет - швепс немојте да пиете, и тој не е добар за трудници, кининот предизвикува контракции. Јас во прво тромесечие се убив од пиење швепс и после кога прочитав дека не сум смеела... не знаете каква грижа на совест имав!