Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.495
    Допаѓања:
    108.497
    Овој мој син е скроз блесав, не смеам да легнам, одма се буни. Татко му му фали изгледа, а се приближи мм се смирува, нас не не перцепира :D Мм е стварно презафатен па нема време многу за галење, вика да завршам до 15ти и после ќе се чекаме :D

На Lorins и DigY им се допаѓа ова.
  2. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    chestitki najprvo. brisevi pochekaj barem 8-9 nedela, ne se brzaj. kako i da e i da ima neshto porano lek ne davaat od 12ta nedela. magnezium pijam po potreba a so folna i multi pochni odma. samo ne obichi multi tuku za bremeni zeni kade shto nema vit A. ishranata mene mi e kako i prethodno samo shto sega eden den edno mi se jade dr den moze samo salati da mi se jadat. vo princip preporachuvaat da ne jademe mn blago vajda radi tezinata. kafe pijam edno dnevno, belo kafe u princip, a chaj samo bez kofein. zemi si dodatno i vit C zashto pomaga ako imash glavobolki isto taka i b komplex ako mn luduvaat hormonite i pochesh da se karash :D

На Smizzy, kikin и caci002 им се допаѓа ова.
  3. caci002

caci002 Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    123
    Nie epten sme blisku, spored doktorite jas sum vo 6-ta, ama spored moi presmetki samo sto vlegov vo 5. Kako i da e folna piev prethodno, a Premama duo pocnav stom doznav deka sum bremena, od vitamini nema steta. Za Mg uste e rano, ama nekogas koga ke m i tekne, ako osetam grcevi si pijam Mg direkt od 350.
    Imaj ubava i lesna bremenost

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Фала ти на одговорот (значи за сите нејааснотии ми одговараш и многу сум ти благодарна). А за хормонитњ и карањето, значи почнаа да лудуваат, се ми оди на кавга. Фолна пијам уште пред дда останам бремена. Јас пијам млеко и јогурт по бајаги, не знам ама душава си ми баара, ноќе млеко, преку ден јогурт.

Последна измена: 29 март 2016
    На DigY му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.253
    Допаѓања:
    13.903
    Еееј колешки хехххе. Фала на одговорот. Фолна и јас мијам а за пре мама не знам дали да почнам одма зашто во состојките има и фолна па да не ми дојде дупла доза....Сепак, фала. Ќе видам утре што ќе ми кажат др

На caci002 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    jadi shto ti se jade, pij shto ti se pie (bezalkoholno normalno). jas imav 2 nedeli celi samo na doruchek i ovosje potoa ama doktorot mi reche teraj taka chim ne ide so sila ne biva pa ako prodolzi taka posle 12 ke vidime shto ke pravime. jas sum sega 11+3 i samo od sebe s sredi. dur teloto ti se navikne na hormonskiot shok ochekuvaj da imash oscilacii i od den na den. denes ke plachesh utre ke vikash zadutre se ke e smeshno. no brzo se pominuva bitno ne zaboravaj da uzivas vo seto toa :*

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Денес хормоните малце ми шекнаа, се осеќав ко некогаш во пмс. Алергична бев на сите, освен на мм и синко. Ама знам ќе помине, утре сите ќе ги сакам :)
    Ми фали сонце, пратете малку од тоа домашното убаво:sun:
    Лута сум и на мама, две недели кај неа на гости во Мк и одма на вага 3 кг плус. Ама па што да правам кога се ми мириса на топол бурек :$
    Стомачето се познава сега, но уште никој незнае дека сум бремена, со мм сакаме да им соопштиме креативно на сите. Ама немаме идеи. Помош некоја?

На Lorins и DigY им се допаѓа ова.
  8. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Убава идеја е да иштампате на боди или маичка на синчето да пишува ЈАС ЌЕ БИДАМ БАТКО или така нешто и да го покажете :)

На Lorins, zuto, only44you и 2 други им се допаѓа ова.
  9. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Тука сум јас срцка секогаш :* сакам слика од мешетоо и немој веќе да ме лажеш дека не ти се познава!! :D

На Bebulleee и only44you им се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.495
    Допаѓања:
    108.497
    Помина ноќ со долги и мачни болки, лажни нормално. Мислам дека е од гравот што го јадев за ручек, грчеви, болки, прво кичма па стомак, и се така неколку часа, а после се смири. Се мислам дали да одам на лекар или не, што знам :( Многу рано некако.

Туку одам јас да го направам тој тост што од синоќа ми се врти во глава благодарение на друштвото од 40ка :D

На zajka1, slobodka, Bebulleee и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Lorins

Lorins Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710
    Предлогот од @mama89 е супер или пак можете да им подарите чаша или има чоколада со натписи, па нешто интересно на нив напишано...мислете, па ќе кажиш како сте соопштиле :)

Да надополнам...ние ја искористивме првата сликичка од ехо, им ја покажувавме и кога ја видоја знаеја за што се работи :)

Последна измена: 29 март 2016
    На mama89, DigY, Bebulleee и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Jas nekako So hormonite kako da nemam problem, nitu se karma nitu nisto. Mozebi celata energija ja trosam vo wc so povrakjanje. Nekako denes ne mi e denot, od sabajle povrakjav sega eve pak mi se gadi. 14 polni nedeli imam veke sum vlezena vo 15 ama ova povrakjanje aber nema da se povlece.
    Za jadenje jadam sto mi se jade, zelencuk, ovosje, mlecni proizvodi, maslinki, odredeni mandzi I nazalost mn mala kolicina meso, riba, tecnosti pijam, kafe ne osven ako me boli glava.
    Mojata maticna mi kaza deka nemam potreba od dopolnitelni vitamini sum imala se, I krvta mi e odlicna za sega, se nadevam taka I ke ostane.
    Pijam folna I magnezium od 250 I toa e.
    Pozdrav I jadete si sto si sakate umereno.

13. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Ова некако ми боде у очи па морав да го прокоментирам.Еве јас не јадам умерено.Јадам кога и колку што ми се јаде и се е во најдобар ред и со бебето и со мене.Плус немаат сите трудници иста бременост и исто апетит.Секој си знае за себе.

Ај добар ден од мене.Денес бев до аптека да купам некои работи и аптекарката ми вика ај да ти измериме притисок,имаат постојано апарат за мерење притисок и кој сака може да си измери.Кога апаратот покажа 130/94 и ме збуни зошто не се осеќам лошо а секогаш имам низок притисок.А и пулсот ми беше бајаги висок а мене ништо не ми е,супер се осеќам.Одвај чекам после дома да измерам да видам што ќе покаже ама битно се загрижив :|

На Smizzy и DigY им се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.855
    Допаѓања:
    202.964
    Нема врска тоа со полот, зависи како е поставено и од конституцијата на жената. Кај послаби мислам дека порано се осеќа. Кога бев трудна со синко, почнав да го осеќам уште во 14 недела, а сега (не знам уште што е) пак почнав да го осеќам некаде во тој период, ама не толку интензивно, бидејќи имам малку поголемо стомаче. Инаку осеќам кога ќе ми го затегне стомакот нанапред и ќе легне на бешика, ела тргни го од таму, од wc не можам да излезам :D а движења да осетам од типот со раце, нозе, уште не.

@zeka, се ќе биде во ред... само позитивно, штом се нашла причината за проблемот, полесно е ;)

Ако земаш мултивитамински препарат, немој да пиеш фолна посебно, таа од мултивитамините ти е доволна. Инаку, јас пиев фемибион 1, Омега 3 и магнезиум, сега пијам само магнезиум и железо, затоа што мултивитамините не ми годат, се дујам и ми отвораат апетит. Исто ми беше и со првото, па не пиев, фала Богу, здраво право. Вака без витамини ми е многу полесно, башка што се товам со овошје и зеленчук секој ден, па веројатно е доволно. Бебето ќе си земе се што му треба ;)

Иста сум... уште имам мачнини, повремено знам и да повратам, а утре сум 16 полни.
    Ми смета малку што либидото ми е намалено, што не беше случај во првата бременост, туку обратно, ама мислам дека тука игра улога и фактот што два пати после однос се случило да имам така пообилен исцедок со кафеникава боја, па малку се плашам да се опуштам.

Тук да прашам, како стоите со кожа, коса, нокти, влакна? :tmi: со првата бременост косата и кожата ми беа преубави, влакната слабо ми растеа, а сега кожата ми е посува, знам и да се нафрлам понекогаш, а косата и влакната растат ко луди. Ај за косата, не ми пречи, ама влакната :tmi: не сум многу влакнеста по природа, ама многу брзо ми растат, па морам еднаш неделно да се депилирам. Во првата бременост за девет месеци одвај трипати се издепилирав, третиот пат пред породување, сега морам многу често, оти стварно ми сметаат. Имала некоја сличен проблем и дали поминал после породување и нормализација на хормоните?

На Narcis789 и zeka им се допаѓа ова.
  15. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    @Annath mene noktite mi se ok ama kosata tapa. pa zemav.pokvalitetni shampon i kondicioner i taka se na popust vo vero centar

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.495
    Допаѓања:
    108.497
    Jas se razvlakniv mnogu Anke, pogotovo na preponi i pazuvi, shto ne beshe sluchaj prethodno. I mi zatemnea mislam, bea posvetli prethodno. Kosata isto raste ko luda, ama toa mi odgovara, sakam da ja smenam ovaa kosa shto ja tretirav so blansh lani, pa neka raste da ja ishisham.

Jas prodolziv denes so bolkite, odam sega da se izbanjam i direkt kaj matichniot, go isekam mnogu nisko kako pritiska, ama bash pritiska jakoi se preplashiv iskreno. Prethodniot pat doktorot ne mi izmeri cervix i se nerviram oti nekigash se osekam ko da insistiram za mnogu raboti, nervozno e, i da mi prezakaze za porano brisevi oti mangupchevo moe moze i da ne izdrzi, taka osekam. Se molam da prekinat bolkive, ich ne mi se odi na lekar ako ne mora :(

На Smizzy, DigY, zeka и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.855
    Допаѓања:
    202.964
    Мене па косата ми е убава... не ми паѓа (знам дека ќе ми наплати после 4 месец од породување), сјајна, расте ко луда, ниту пак ми се мрси како претходно... а бе мерак! Нема да ја шишам сега, на работа ми е полесно со фатена коса.
    Ама другото... @AngelOfArh не ми се потемни, ниту згуснати, ама растат ко на норма бре :?: ми се смачи веќе од депилација.... башка ми се појавија лишаи на кожата, што сум немала никогаш претходно, чешаат многу. Со канестен третирам, понекогаш и гарамицин, ама изгледа ќе морам нешто кортико да земам, иако не сакам.

18. only44you

only44you Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Ajde ne grizi se , no ubavo e da si napravis kontrola da ne se mislis.... Pisi kako pomina koga ke se vratis...

19. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.644
    Допаѓања:
    33.253
    И јас секогаш имам низок притисок одам кај матичната 130/85 ми рече ако не се среди мораме да почнеме со апчина.Само од солено сувомеанати производи,месо,чипс.Но се среди го мерам па скоро секој ден и ми е нормален.
    Намали си со соленото и ќе се среди.

На ivi1987 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.495
    Допаѓања:
    108.497
    A oti ne probash so kokosovo, so masna krema... I mene mi se isushi kozata, ama ja machkam cela so puterot protiv strii i poubava ne mi bila nikogash. Mene na preponite mi se napravi nekoja infekcija i samo tamu mi e sekogash vlazna kozata i kolku i da ja brisham mi stvara nekoj sloj koza koj se ljushti. Bash kaj sviocite shto mi se. Uzas.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.