Во почетокот на бременоста е најнормално да осеќаш замор и да ти се спие.... Значи истиот замор што се чувствува во првото тромесечје, истиот потоа се случува во третото тромесечје од бременоста...
Ако можеш да земеш, зошто да не .... Но јас лично би те советувала да издржиш сега ако можеш некако, па боледувања да користиш на крај од бременоста, зошто верувај, тогаш е тешкото....
А нема да можам и тогаш и сега? ..Сега мислев кратко, една недела од општ лекар да земам не од гинеколог, колку да се стабилизирам една недела....па здравје ако понатака ми е потешко да си зимам од гинеколог....
Можеш бе, можеш , зошто да не .... Една недела сега од општ матичен , па понатака здравје ако ти треба од матичен гинеколог... Со среќа и со лесно ...
Таман си се пофалив дека ми е многу лесно,вчера кога ми се слоши,едни вртоглавици,гадење,нагони за повраќање,омалаксана да неможам да држам ништо у раце,а тоа притисокот 100/50 и одма ми реагира.Башка вчера џабе бев за ЦТГ,ме вратија за денес,немаше доктори доле па ќе одам накај 11,00 да видам до кај сум.Мада мислам дека ќе терам до термин,некако многу горе го осеќам бебуш И реков веќе не се форсирам толку многу,може и од премор ми се деси тоа вчера,три дена по ред не седнав пошто убаво се осеќав.
@only44you, @AngelOfArh , јас па се заморувам само кога одам и зборам инаку добро ми е, си одам на работа редовно и да ви кажам си носам ,,жена штиклички,, уште само што работа ми е на 10 мин пешки така да не ми е ногу пешачење, а навечер не ми се мрднува од дома ни пешачам ни се движам ниту па дома нешто работам, само се легачам. мене најтежок период ми беше од 16 та до 23 недела тогаш осетив и замор и тежина и болки и растење на мешето и растење на килажата, овој месец последниот ветувам ќе внимавам на исхраната мусли појадок, ручек без леб и вечера салати, доста е од лебовите веќе, а пусто само тоа ми се јаде пецива. убав ден женички
И мене само пецива ми се јаде , абе душа давам за месено нешто, ама ќе морам и јас да повнимавам, зошто почнува да ми смета веќе. А најголем проблем ми е што не можам мусли да јадам , зошто страшно ми се гади од млеко и јогурт, па не знам како ќе правам.... Иначе јас сега од 26-27 недела почнувам да осеќам нагло качување на килажата и искрена да бидам , преплашена сум поради тоа Си порачав и појас за стомакот, посебно за долниот дел на стомакот , денес треба да ми стигне... Морав, зошто го осеќам мешето како да ми тежи, како да паѓа на доле, посебно долниот дел на стомакот....
јас @only44you да ти кажам до 17та недела имав 2/3 кг качено, после како се улегнав како почна да ме боли цела кичма цела карлица почнав и со утрогестанот и се залегнав и веќе во 23та недела имав 8 кг качено, после до 32недела 12 и сега сум 35 јас сум со 13/14 кг плус, значи се надмина границата, затоа те советувам внимавај тој период најмногу се става на килажа, јАди овошје ако зеленчукот не те држи
Јадам и овошје и зеленчук..... Од овошје јадам сега само портокали , кива некоја и тоа...тоа има сега од овошје за жал.... ништо друго не ми паѓа на памет....
Kikin jas sum doma od 5ta nedela i planiram taka da ostane se do kraj. Mene ushte togash mi beshe teshko isto ko tebe. I jas dusha davam za testo. za chudo jas bev blago tip, sega od blago edvaj puding i sladoled. Nejkam mnogu zachineta hrana (a u princip umrena sum po meksichka kujna) i samo da e testo.
Не сум пушач, но точно така е. Кога сум дома имам мачнини, лошо ми е, се гушам, а надвор се чувствувам супер. И како да се подобри оваа состојба? Има ли начин? Или да си седиме надвор цело време?!
Zeni edna kafeava tocka imav sabajle na sekojdnevnata vloska. Od pamet se izvadiv, na rabota sum i odma mu zvonam na mm i mi vika abe neli ti kaza doktorkata deka mozno e da imas nekolku kapki kafeno. 7-ma nedela sum. @Jagoda123 jas gledam da sum poveke nadvor, doma pocesto provetruvam, i zemam poveke vitamin C. Drug nacin nema. Mene barem taka mi kazaa. Imas i dobri tableti za toa, Folivitfero, ama konsultiraj se so lekar za toa.
Aјде ќе дојде и тој ден,уживај во последните денови.Јас сум 40та недела веќе,терминоот ми е во недела,ама морам да кажам дека веќе ми е мачно и спиење и седење и јадење...Сакав да те прашам дали задолжително ти кажаа да идеш на ЦТГ,зашто јас уште ниеднаш не сум била,матичната ми кажа дека сега по ново освен ако немаш болки,до термин не идеш,па ако не се породам до недела до терминот,ќе ме прати на ЦТГ на клиника,зашто таму планирам да се пораѓам.
така и мене ми кажаа,па не ни идам на ГАК,ми кажаа само ако ми пукне водењакот или почнат породилни болки,за се друго кај матичната.Така да зашто се малтретираш ако немаш потреба.одмарај си домче
уф и јас бев иста,седечка работа,го осеќав бебето у желудник,ама тоа е...Се исправував почесто,ќе се размрдам а за притискот мноооогу ми помагаше кока кола,може и секој ден пиев,ама тоа ми имаше највеќе ефекти и секогаш најадена нормално за да не ми се слоши...него ајде издржи го уште 8ми после ќе си одмараш домче
Па бев пред една недела и ми закажаа контрола за една недела, одам по една недела и вика што си дошла? Да ти кажам ич не ми се оди, ама кога ќе ти речат да отидеш како да не одиш? Башка не е лошо да се чуе бебето на цтг и да се направи контрола последните денови пред термин. Јас вчера правев прво цтг со полни 39 недели. Со претходната бременост речиси секој втор ден правев во текот на деветти месец.
Да,мене ми рекоа дека е задолжително,почнав со ЦТГ уште во 34-та недела.Ова ми е вторпат па за една недела сум пак а докторот ми рече ако нешто чудно се осеќам и порано да отидам. Инаку,се е добро ама бебето е многу високо уште така да ќе си терам до крај изгледа Нека е бебули добро па ќе се издржи Така да,уште ќе ве дружам во темава
Иста сум и со кока кола само тоа пијам, а пред тоа не пиев воопшто газиран сок ама ете кога се мора, се надевам ќе го издржам и 8ми барем до крај на мај па после ќе одмарам.
Добар ден, убав ден. Денеска ми кажаа дека носам девојче !! Се е во ред. Мг сум среќна ! Ја прекинав традицијата во фамилијата на маж ми, само машки се раѓале хаха. Поздравче