И мене ми е исто, јаас не повраќам али мачно ми е цел ден, од се ми се гади. Јас пијам еден ден фолна, еден ден премама 2 али и витамин ц земам, многу лимуни цедам и красравици јадам - тоа само ме освежува али ништо не ми помага против мачнините. Јас сум 6+6, тек је почело
Имав случај пред три недели кога ме исплаши мачка која буквално скокна во мене, ама се исплашив премногу дури и гласот затрепери. Го осетив бебенцето дека многу се размрда. Па најверојатно и на нив влијае нашиот страв, стрес и сл. Затоа велат да бидеме опуштени бидејќи стресот може да влијае и на бебето.
Здраво мешиња, ме инетересира од која недела се влегува во 8ми месец? Од сабота ќе влезам во 31ва недела. Убав ден на сите
Dobro utrooo. Jas da se prijavam samo deka sme arni i kje shetneme malce. Od utre dozdoj najavuvaat pa kje trkneme so mm da gi proverime kafikjite niz debar maalo
Dobro utro I od mene, dobricka sme I nie, se naspavme pa sega spremni za vo zivot!!! Da se sredam, da jadam I letam nadvor I jas. Za macnini I povrakjanje mislam deka doktorat mozam da napisam. Ali leka poleka se namalija, od 5-6 pati povrakjanhe, od postojano gadenje preku glava mi bese ama mi traese dva meseci. Mi bese podobro od sokot na fruktal so morkov, limon I portokal. Vo toj period bukvalno od sok, salati I ovosje zuveev. Sega sum podobra, stanuvam nasabajle ke si povratam I posle nemam gajle, dodusa nekofas znae pak da mi se gadi ama toa e majka taka lesno ne se stanuvalo!
Добро утро и од мене. Јас конечно денес сум подобра,вчера си отидов порано од работа и дома го прележав буквално цел ден.И цел ден имав температура и пролив,денес среќа немам веќе Т а за другото ќе видам како е.Битно неможам ништо да јадам,од се ми се гади и постојано сум на двопек и банани,ептен ми е мака што ме фати на сам крај.
Приска е статистичка обработка на податоци, возраст, податоци за животни навики, семејна анамнеза и плус со вредности од крв се предвидува ризик од Даун синдром, не сум сигурна и едвардсов дали беше вклучен. На тоа му претходат мерки од ехо со кои докторот мери нухален набор и вратна коска. Веројатно докторот измерил кај тебе и видел дека е во граници на нормала па не смета дека треба да се прави. Јас за личен мир го направив. Саншајн ја прочитав за мекици, мислам дека кај нас не одат мајките на мекици, тие и така се прават дур бебуш и мајката се во болница. Знам во Тетово се прават на 40 дена кога е бебето. Секој крај свои адети. Мене ми е сулудо да одам на мекици поради тоа што ќе бидеме кревки уште, на кој да оставам новороденче дома башка. А ќе правиме дома, сакавме Маргер ама многу ни се фаќа, голема фамилија сме, дома ќе спремат мм, мајка ми и свекрва ми и ајт на здравје. Исчистено ќе ми биде дома па ќе остане само да наполнат тањири во машина на неколку пати, да исчистат под и готово. За плашењето, јас па во бременоста сум многу похрабра. Некако си имам сфатено дека не е баш толку едноставно да си мајка и мора да си посилен за двајцата и не дозволувам да допрат до мене ситници. Е сеа мачка од памет да ме извади ќе се исплашам ама ситници не. Бебче осеќа, факт е тоа, по страв цело тело ти се згрчува и нормално дека ќе реагира, глејте да не ве тангираат такви работи Ние сме супер, имаме намонтирано креветче, имаме спремна соба, имаме се што ни треба сега уживаме. И хаосот од средувањето по дома се средува па можам мирно да одмарам. Денес сме кај докторката што ќе не пораѓа на преглед па едвај чекам давидам што ќе ни каже.
Hello i od nas Nadvor leto, 25 stepeni. Ubavini! Eve odime na rabota, uste utre i tolku. I can't believe!!! Za mekici gledam se zboruva mh mh Kazete mi kade se poracuvaat, kako odat so ceni itn. Na rabota kako / koga ke nosite? Jas planiram posle poragaj mm da go pratam da im odnese Ubav den na site
Како сте мешиња? Гледам сите сте добро расположени. Јас денеска правев скрининг, се е во најдобар ред. Фала му на Бога. Ми земаа брисеви и оравев приска. Сега сум дома, пијам лимонада и одмарам. За полот ми рекоа дека е најверојатно девојче, ама оставивме наредна контрола да потврдиме. Ни рекоа ова да не си го земаме здраво за готово. Мм се израдува, а јас се изнасмеав зошто иста приказна беше и кога бев бремена со син ми. Останува да видиме за месец дена, до мај нека не копка. Битно е се како што треба. Јас мислам карпа од срце ми падна. Цела ноќ немав спиено. Син ми е кај баба и дедо, јас денеска ќе се релаксирам и ќе си се посветам себеси. Заслужено! Убав ден женски!
Можеш да ослабиш - повеќе физичка активност, повеќе свежо овошје и зеленчук, леб, тестенини и благо сосема да исфрлиш. Има многу трудници што биле со покачена килажа во бременост, па ослабнале со придржување кон режим. Бебето нема да страда, има од каде да си зема, така што немаш причина за грижа. А покачената килажа може да ти предизвика проблеми иако не мора да значи. Јас поради тоа што почнав со вишок кг се пазам, не многу, ама и во нормална состојба имам понекогаш проблеми со висок притисок, па затоа и внимавам. Со 32 полни се влегува во 8 месец.
Ако гледаме така, тогаш 8 месец трае пет недели ако со 36 полни се влегува во 9 месец. Ги мешаат лунарните месеци со овие народскиве. Со полни 36 се влегува во 10 лунарен месец, а од 32 до 36 си во 9 лунарен месец, сметано од денот на последната менструација. Лаички, тој месец пред да ти доцни не се смета за бременост, па затоа и се смета дека трае 9 месеци.
Mene ovie nedeli ic ne mi se jasni, konrektno denes sum 21+1 toa e polna 21 nedela i 1 den od 22 ra? So toa vleguvam vo 6ti mesec? Dobro mi e smetanjevo ili
Јас си кажувам на пр. 22+4 така ми е најточно, а за месеците од последен термин одам еден месец назад и знам кога влегувам во 9ти (4.08 ми е термин, 4.07 влегувам во 8ми, 4.06 во 7ми итн.) знам дека можеби не е најточно, ама мене ми е најлесно.
zdravo na site,bev deneska vo bolnica go napraviv priska testot,rezultati vo ponedelnik,drzite sreka da bidat dobri.inace da prasam sto znaci NT na snikata od eho znae nekoj?
I jas se rakovodam spored tabelata od Tvoe bebe, i da 8 i 9 traat 5 nedeli. Gi prashav doktorite rekoa deka se vo red presmetkite moi i da si teram, i dvajcata. Taka jas od denes sum 9ti spored moite presmetki i mojata logika. Juhuuuu....