И јас вчера касно јадев сендвич, после цела ноќ ми беше тешко, се будев, се превртував и си пререкував зашто јадев. А и пред да си легнам, не можев да станам од креветот за да отидам до купатило, немав сила, ми се вртеше, страв ми беше да не се онесвестам и паднам ако станам. Прв пат ми се случува такво нешто. Дојде време и за нови тестови преку крв, крвна слика, па димери, па хемоглобин. Да не има нешто што пропуштам а што треба да се проверува? А и на колку време одите на ехо да ги видите бебињата? Јас бев пред скоро две недели и не можам да истрпам, сакам пак да одам да ги видам, а малку ми е глупо, може ќе и станам досадна на матичната а имам уште две три недели до скрининг. Колку е ехо на приватно, на пр.Ремедика? Јас кога бев за крварењето ми правеше и ехо на кратко и се заедно ми наплати 2000, ама сакам некое подетално ехо, не скрининг, ама да одвои повеќе време од 2-3 минути.
И јас сум од тие што стрват за тестенини... особено бурек, ама со сирење, исто поради кромидот - никако не го можам сега, а во нормална состојба млад кромид ми е неизоставен дел од ручекот. Шпагети со кечап и сирење никогаш не сум ги сакала, сега не можам да им се наситам. Ама пазам, ако ми се јаде тесто, јадам од сабајле, попладне само салати. И благото ми е слабост, особено гумените бонбони, ама па си купувам чоколади со 70% какао на Горењка и такви јадам... не можам да изедам повеќе од еден ред, затоа од нив земам... да е млечно чоколадо, одма ќе отиде, за секунда. Ама приметувам дека не можам количински многу да јадам, со малку се заситувам. Башка што немам голем апетит, тоа особено откако прекинав со мултивитамините. И навистина полесно се осеќам. Во првата бременост не бев стрвна за ништо, јадев од се по малку, па не се ни поправив многу, ама повраќав во трето тромесечие од Фероглобинот што го пиев. А сега Хеферол пијам и не ги осеќам тешки, ќе видиме понатаму. Да ве прашам и јас како Абеја, колку често одите на преглед? Јас сум оваа недела, а последно бев кога ми беше првиот скрининг, месец дена има од тогаш... од една страна, си велам нема потреба да одам често, од друга страна одвај чекам да си го видам бебето, дали се развива како што треба... само сонувам глупости, кошмари и се будам жива вода, па дека сум таква ненаспана, само на лоши работи мислам.
Vo Chair postruchni ne se,uslovi moze ima ama klinichka bolnica si e klinichka bolnica,Ali shto se bezobrazni vo drzavna toa e drugo. Vo Chair ostanaa nekolku doktori samo,site otidoa po privatnite. Jas sum vo Sante, drzavna nedajboze da mi zatreba, ama ne znam zoshto taka se iskurnazija, shto I'm stana. Jas odev na 4-5 nedeli, taman mi beshe. Sega veke sekoja nedela vo Sante. Moevo majmunchevo porasna i ehoto ne go zasaka, se krie,go butka. Tabietlija e, racete ako mi se potpreni na stomak mu smetaat
Мене во последно време ептен ми се јаде калорична , мрсна и нездрава храна. Се некои сендвичи, пица и кифлички ми се вртат во главава, а и чајна многу јадам периодов А за благо да не правиме муабет. Кога за прв пат го почувствувавте бебуш? Ние сме веќе 15та недела и сеуште ништо не сум осетила. За 10 дена сме на контрола најверојатно ќе го дознаеме и полот.
@Abeja @Annath јас дур имав крварење одев секоја недела на контроли и боцкање а кога веќе се беше во ред докторот ми закажуваше на 4 недели контрола,нема потреба од почести контроли кога е нормална бременоста освен нели ако самите не осетиме дека нешто не е во ред.Јас за се се консултирав со докторот со мејлови,телефонски ама контролите секогаш беа на точно 4 недели па од 34-та недела ме препушти на Чаир и сега таму одам секоја недела за да се следи плодова вода,постелка а и нормално цтг.И еве си истуркав така до крај Инаку,денес сум на ЦТГ и ехо и многу сум возбудена,одвај чекам да одам П.С.Ве читам за хранава и да знаете дека се си јадам и на се се стрвам.Вчера во памет ми отиде пица па мораше пица да порача мм а после тоа ајде палачинки ми се пријадоа па си застанав и си направив На почетокот многу јадев големи чипсови,после тоа престана па почнав само салати да јадам ама во изобилство и сега при крај сум само за тостови,хамбургери,бурек,чоколади и тако даље Си се тешам дека сум на крај па уште малку затварам сезона за нездрава исхрана. @AngelOfArh оваа бременост имам многу лошо искуство од нестручноста на докторите на клиника пошто ради хематомот и продолжување на боледување се таму ме праќаа па видов колку се стручни и правам разлика со докторите во Чаир што се останати сега па затоа тврдам дека се каде каде постручни.Башка несакам да зборам што и направија на мајка ми кога ја пратија пред 3 месеци за киретажа на клиника а таму само ја загребале и ништо не и извадија па сега итно треба матката да и ја вадат.Затоа тврдам од искуство мое и на мои многу блиски луѓе дека на клиника стручност е 0.
Znachi glavna tema vo temava e testoto i testeninite denovive jas sega od vegera mavnav pereche so bieno sirenje i gevreche. toa mi e lajt doruchek more iam srekja vika mm. 5 kg samo u stomak i zadnik mi se poznavaat @AngelOfArh kako be da ne se iskurnazat src!? sve otide u privatno so pogolemi plati a niv nikoj ne gi viknal pa lechat kompleksi. sega najdobrite tamu se onie shto prethodno bile prosechni koga ne postoeja privatnive. isfrustrirani se skroz. jas tuka po temava shto naletav na zadovolni od gak, u privaten zivot takvo neshto ne sum chula.
@kelebeim*** duso ne ti e lesno I tebe ama ova ne se podnesuca vekje uuufff, uste nekolku dena I si odam doma na tivko na mirno. Ali za testenini so da vi kazam, se mi se prejaduva ama kolicinski ne jadam mn. Mi se prijade I mene sendvic od 7ca, mi se prijade taa kiflata so kaskaval od vegera, tost od merlin, cips golem ogromen, taranenik, I za srekja blago ne mi se jade. Moze i edna kruska, mnjam. Tuku nesto bebus nikade ho nema, koj znae so pravi. Pri kraj na mesec sum na kontrola kaj maticnata, pa ramu ke se vidime ke ni rasprikaze kolkav e dolg tezok, lepotan majkin
Значи за ГАК ќе кажам едно..Кога имав спонтан ми направија киретажа и заборавија да ми стават инекција пошто сум Rh-, значи ЗАБОРАВИЈА ме пуштија дома докторите, а мене ни на крај памет не ми текна , т.е. неискусна прв пат ми беше не знаев дека и при спонтан треба да ја примам ( а мм е позитивна крвна група). Сабајлето ми ѕвони телефон и сестрата од ГАК ми се јави и ме викна (нејзе и текнало) да ми стават, и пак не знам што ми ставија зашто кога појдов нит ми покажаа нит ми запишаа во отпусното писмо што сум примила, така да сега со матичната не знаеме што сум примила. Е до толку се искусни во ГАК
Епа женички,идни мајки,и јас ќе ви се придружам во трудничките муабети.Сабајлево направив тест и покажа позитивен.Убаво ептен се гледаше втората цртка. Мачнини немам уште а можеби и ќе немам,зошто така беше и со првата бременост воопшто не ми се гадеше ни повраќаше. И многу многу ми е страв,и се радувам но и се плашам.Дали ќе можам да излезам на крај со бебе и со другово дете....
Potpolno ste vo pravo za GAK ama klinika si e klinika, ne za dzabe preprakaat od sekade tamu,toa e fakt,imaat kapaciteti, imaat uslovi, ama nemaat chovechnost vo NIV nazalost. Jas zatoa I neb se poragam na GAK, a ni vo Chair ne veruvam mnogu. Ednostavno faktot shto se drzavni bolnici go sfakaat premnogu zdravo za gotovo I ne sakaat ni da se potrudat. Uzas. Nedajboze da treba da odam tamu na kraj.
@muchacha_a cestitki za bremenosta so lesno I so ubavi misli da si ja iznosis!!! Ne se sekiraj ke se snajdes so dve deca sigurba sum, ba pocetok site se plasat ama posle toa se naviknuvas. @DigY kaj bese ti vo koj del od Sk, ako sme blizu ke odime na sladoled a zosto da be I na puding, e samo toa mi se prijaduva od blago sladoled, ama koga spomna moze I puding!
Jas prvo CTG imav na poragaj. Verujte ke znaete porodilni bolki da raspoznaete. Za strucnost ima golem plus GAK, od cela Makedonija kriticni slucai se tamu. Eden sovet od mene, ne jadete majonezi i sl raboti od sendvicari. Ne smeete da dobiete truenje.
Mene vo sistina standardno mi zapisuva na izvestajot za 5-6 nedeli ama jas ne mozam da izdrzam tolku i zakazuvam na 4 nedeli a nekogas ako me fati misla odam do kaj maticnata da me zirne, sega konrektno kaj nea bev pred 3 ipol nedeli i sega vo petok sum na skrining vo sistina.
nishto od sladoledot Sara ne znam dali vi kazav ama ako sum kazala eve po vtor pat utre predavanjeto vo Sistina kje e za priroden ili carski. bash za dilemite. jas se prijavv. enibadi drug? @alisijad prekrasni iminja srcka
И јас сум по сладолед и пудинзи, ама како што кажав, не јадам баш, иако сакам, ама се воздржувам. Во право е @Cka не јадете по сендвичари... особено сега како што се затоплува времево, постои ризик од труење, со оглед на тоа колку е чисто по сендвичариве @alisijad и мене ми се гледа некако многу долг период, а и на почетокот си викав нема потреба да одам често, оти ете и за првото не одев толку често, па фала му на Бога се ок испадна. Ама оваа бременост сум некако поплашлива, дали дека повеќе читам, башка пред 6 години на форумов овие теми не беа толку активни, ниту пак групите на фејсбук. Пробувам да се дистанцирам искрено, да не читам туѓи искуства, ама тешко е. Не е дека немам кој да ме гледа на ехо, братучетка моја работи на ГАК, ама не ја тормозам толку, освен што ја гњавам по телефон кај матичнава се чека со недели, пред три недели го закажав терминов што ми е оваа недела, и тоа одвај најдоа место да ме вметнат. И покрај една помината бременост, понекогаш ме фаќа мисла дали е се во ред... на пример, го осеќав малото повеќе претходно, сега не толку и не често, еднаш на два три дена, и тоа не сум сигурна дали е бебето, дали нешто друго... утре полнам 18 недели, па не знам дали е нормално ова во тој период... син ми го осеќав ептен, буквално ми шеташе низ стомак, се тешам дека ова е можеби помирно.
I jas sum ista i uverena sum deka toa go pravi internetov , celo vreme samo nesto mislam, analiziram i cekam da mrdne,duri pocnav da zabelezuvam koga mrdnalo a za mrdanjeto i kaj mene nekoi denovi mrda poveke,nekogas pomalku, od sabajle go osekav dodeka spiev mrdase, eve sega mirno e, valjda i niv kako i nas gi faka mrza nekogas