Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2015
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    11.929
    Цуцко, не си го доведувај во ризик бебчето избегнувај секаков ризик од сипаници! Се додека не е завршена органогенезата сипаниците може сериозно да го оштетат плодот.
    Измисли илјада оправдувања или едноставно кажи искрено дека бебето ти е на прво место и држи се подалеку од тие луѓе!

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Луѓе, полека со сипанициве. Тука единствено и најважно е дали мајката прележала.
    Јас во 6та недела бев изложена на близок контакт со дете што беше во период на инкубација и после некој ден ги извади сипаниците. Дома општа паника, читај нет распрашувај се, на крај со лекари зборев рекоа дека бидејќи сум ги прележала како дете,опасност сега ни за мене ни за плодот-нема. Организмот има механизам да го заштити бебето ништо да не стигне до него, ако се прележани. Ако не, сериозно може да биде.

На zajka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Ееее теши се со моето...

Туку женички што да правам со спиењево, мн ми се спие, вчера и на работа заспав :)

На Mari* и DigY им се допаѓа ова.
  4. Stasija

Stasija Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    1.276
    So 80kg jas pocnav.

5. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Drushki za celulit jas odam na stariot proveren nachin. Mnogu voda pomalku sol. seushte ne sum nastradala od nego vajda deka cel zivot pazev, no i da se pojavi toa e. kje pomine.
    Inaku izvinete vchera shto moze ne objasniv ubavo za predavanjeto, na masa vi pishuvav dur jadev :D temata sama po sebe beshe interesna , nabrojuvashe doktorot vo koi sluchaevi odat na carski. mnogu mi e milo shto barem vo privatnite se otkazale od vakum i kleshta. objasni deka vo takov sluchaj se odi na carski se dodeka bebeto ja nema projdeno taa linija kaj karlichnata. objasnuvashe i za toa "se preprakjaat na klinika od tamu" -deka ne e tochno vekje so godini. deka pedijatrijata im e tolku razviena shto od klinika znaele da pratat vo Sistina, i deka edinstvena prichina za koja moze da prepratat toa e finansiite na semejstvoto ako ne dozvoluvaat da ostanat vo privatna bolnica. Objasnuvashe i za uvrtuvanje na papochna vrvca okolu vrat, deka se sluchuva i 4 pati da e uvrtena a bebeto da se rodi prirodno. deka toa se prati na eho/ ctg i se gleda kolku e dolga vrvcata i dali ima prostor za rizik. kako shto reche kaj nekoi e pokratka i ednash da e svrtena e problem. no site tie stvari se gledaat pred porod i se odluchuva kako kje bide ponatamu.
    ako neshto propushtiv a ve interesira prashajte :D

На MADO, zajka1, Mari* и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.209
    Па треба да пишува на резултатот, low, medium, high risk. Кај мене покрај бројките, пишуваше и low risk.

Целулитот е нормална појава во бременоста, поради хормоните, ретки се тие кај кои не се направил целулит, дури и ако не се поправиле многу. Јас после првата бременост го решив кога престанав да дојам, со рачни масажи прво го разбивав и многу течности како зелен чај со ѓумбир и лимон, саси водата и слични диуретици. Најбитно е прво да се разбие. Додека си бремена и здравје Боже после породување ако доиш, не чепкај го, бидејќи токсините од разбиениот целулит одат во млекото (ова е потврдено од педијатри и консултанти за доење). А за бременост не сум сигурна, ама јас не би го чепкала.
    За сипаниците, ако ги имаш прележано, нема никаква опасност ни за тебе, ни за бебето.

На mimidjon и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  7. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.857
    Времето нокдаун,се недевам нама дополнително да ни влиае:), да ви кажам јас веќе сум спремна на НЕспиење :whew:,секоја ноќ исто по 394859пати станувам се радвижувам малце оптегнувам мускулатура , во вц се знае да не спомнувам по исто толку пати , овкам ,лелекам си зборам сама со себе :D
    и пак легнувам.
    За по саат да се разбудам од потреба да сменам страна на спиење ,ама се лажам немам веќе дозволени страни ни седната не ме бива да спијам со купот перници позади.
    До сега бев барем денски ослободена од маки и тегоби ,сега и преку ден боли стомак од лево,десно,горе , долу,но што е тука е само да дојде момент да биде се во ред , па со нови слатки маки понатаму.
    Сите ние !

На Mari* и Bebulleee им се допаѓа ова.
  8. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Друшки ај совет. Каде да шетнеме на излет со мм и кутрево утре? Барам место ко Марков манастир, у близина тука да е (да можам д довозам у превод) и да не е Матка (не сакам кучето на ланец да го шетам). Енибади предлог?

9. @macence@

@macence@ Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2015
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    62
    Брана Козјак

10. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Многу ми е убаво таму ама се мислам дека нема баш плитка вода за малиот :/

11. Stasija

Stasija Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2015
    Пораки:
    608
    Допаѓања:
    1.276
    Da ve prasam , vi pravele dopler za golemina na bebeto? Vo koja nedela se pravi? I na koj nacin? Pravev vo 28 test za skrien seker, ama ova so dopler nikoj ne mi spomna, a idam na tri nedeli na kontrola. Ima li nekoja od vas poveke informacii?

12. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Jas imam prasanje : dali vo tekot na pocetna bremeenost pesacevte ili se shtedevte od peshacenje, konkretno 8-9 nedela? ( sorry za latinica)

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.209
    Па доплерот нели се прави на вториот скрининг? Кај мене така беше со првото.

14. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    зависи. јас си лежев од страв ради спонтниот претходниот пат. сега сум14 и мие дозволено и шетање и јога. нормално,си припазувам зошто од толку лежење претходно кондицијата ми е мнооогу намалена.

15. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Epa I mene mi e strav radi spontaniot, ama pa si vikam primer peshki valjda mozam da propeshacam 15 min...:|

16. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Даа бе. па не е до толку сега. Ако ти е ептен шубе,почекај уште малку,ене го кај е 12та недела.Ако не ти е шетни си. Само без спринтови излетувања и стресни движења.

17. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.020
    Допаѓања:
    9.504
    За препраќањето од систина во државна знам случај каде што бебето родено во систина е на неонталогија во инкубатор и бидејќи немало кадар на родителите им е препорачано да се префрли во државна ама они некеле да го малтретираат па плакале докторка од државна секој ден да доаѓа во систина и да се грижи за него. Зборам за не толку далеко минато и за високо ситуирани родители. Па сега незнам колку е точно тоа дека немало више препраќања во државна со оглед на тоа што секоја болница сака да си го задржи реномето. За целулитот јас воопшто не се грижам и така си го имав претходно и на маж ми и на мене не ни смета сепак бебето ми е прво место отколку некој си досаден целулит. Туку ме нервираат стриите ме чешаат и кожата ми е сува, гин ми препорача бекутан со невен и ад капки во неа помешани, баш ќе пробам па ќе видам, ако си се стриите тоа е природно ама неможам со чешањево.

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.065
    Допаѓања:
    110.849
    Vo Sistina momentalno e najdobriot neonatolog vo drzavava, Dr. Palchevska. Samo za nea se dvoumev dali da se poragam Sistina ili Sante.

На DigY му/ѝ се допаѓа ова.
  19. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Знам некои феминки споменуваа крема што ја користеле против стрии, покрај невен, ја купувале од аптека ама ич не ми текнува која беше....Ај некој помош

20. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.020
    Допаѓања:
    9.504
    Незнам мене така ми кажаа па колку е точно незнам.