Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.945
    Допаѓања:
    203.237
    Е па вчера како да ми рипна притисокот, дома кога дојдов си го мерев, 140 со 80 ми беше. После пола саат 120/60. Ама имам дигитален апарат на Цептер, на дигиталци баш не им верувам, сакам да купам класичен. Немав симптоми, затоа ми советуваа да испитам комплет лабораторија со протеински статус, бидејќи можело да имам висок притисок, а да не го осеќам, па затоа (што мене лично ме чуди, оти и при минимално покачување мене главата ме убива).

Инаку, да бидам искрена, Бојчева ме праша кај кого сакам да го правам скринингот, ништо не ми кажа за тоа дека таа може да ми го направи. А првиот скрининг ми го направи таа самата, после само за приска отидов до ГАК. Чудно ми беше тоа, па и реков дека сакам на ГАК да го правам. Ама и јас не ја прашав дали таа може, можеби требаше.

А на ГАК кај Лазарова си договорив однапред, само требаше ден да ми кажат. Братучетка ми таму работи, само уште не прави скрининзи. Препорачани ми беа Лазарова, Кочоски и Ливринова, само Лазарова одвои време да ме ѕирне. Добри петнаесетина минути беше скринингот, гледаше и мереше се што треба да се мери. А за првото скрининг ми правеше Кировски во Чаир, ама сега немаше ни кај него термин.
    За скриен шеќер ми рече Лазарова дека не мора да го правам, бидејќи нема индикации, ама наредна контрола за месец дена ќе се види пак што е и како е.
    Сите следни ќе си ги правам кај матичната,а по потреба на ГАК.
    А да се жалам од ГАК нема зошто, реално, таму и со првото убаво поминав, сега се надевам дека ќе биде добро пак. Ама здравје Боже, како ќе биде, така. Немам големи очекувања. Ама има разлика од првата бременост со оваа, поради сите плус испитувања што ги имаат воведено. Во 2010 ништо не правев посебно, освен ехо на месец-два и крвна слика колку за следење. Притисокот ми беше константно 120/80 (или 70), сега ми е страв да не ми се покачува, оти може да му штети на плодот.

На eleni27 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Искрено и јас лани со првото многу убаво поминав на ГАК. Ама сега слушам многу лоши работи за скрининзите на ГАК, дека траеле по 5 минути и ништо конкретно не кажувале, па затоа малку сум и подисплашена. Сепак се две бебенца во прашање, и дупло се потресувам.
    Иначе кај Радица скринингот траеше 40 минути и се ми беше детално објаснето и прегледано.
    А за притискот биди многу претпазлива, како со висок така и со низок. Испитувај се што треба. Најдобро е да ти е мирна главата.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  3. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Еве ти. Да не е човек раат. Еритроцити во урина-обилно, а се друго во урината е негативно.
    Железо покачено 32 (а горна граница 31.3)
    Хемоглобин и хематокрит ниски.
    Се друго во крвната слика е во ред.
    @Annath , извини тебе те повикувам на помош.

4. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.239
    Допаѓања:
    48.602
    Витaмин ц дa се сврзе железoтo сo хемoглoбинoт, и уринoкултурa дa нaпрaвиш,.oвa ти е oбичен уринaрен стaтус.

5. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Направив уринокултура, секогаш правам превентивно, ама резултати за два дена. Ептен ме уплашија еритроцитиве, прочитав свашта.

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.945
    Допаѓања:
    203.237
    Еритроцитите може да се показател на воспаление на мочни патишта, некој цистит најверојатно. Не мора да значи дека е бактерија, ама секако ќе пиеш антибиотик.

За железото уште еднаш да провериш, може да не е точна вредноста. Ако хгб и хематокрит се ниски, веројатно и еритроцитите ти се ниски. Витамин ц за да се сврзува железото, ама кај тебе мислам дека не е тоа проблемот. Можно е да ти е поради бременоста ако претходно ти биле нормални резултатите. За ова повеќе на трансфузиологија може да ти кажат, и да ти дадат соодветна терапија ако е потребна, оти сепак за близначка бременост се работи.

7. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    eleni se sto e do 10% kacheno ili smaleno jovanovski veli ok e. ako ova nesho ti pomaga. mene hematokritot i proteinite uvek mi se poniski...

8. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    @Annath не ми се ниски еритроцитите, таман се. Во претходната бременост немав покачено железо, ниту еритроцити во мокрача, секогаш леукоцити имав. И во крвта леукоцитите секогаш ми беа покачени. Инаку хгб и хематокрит секогаш ми биле на долна граница, сега се под граница. Витамин ц внесувам само преку овошје, таблети не сум земала. Ќе видиме после општиот лекар што ќе каже, а во четврток здравје на гинеколог сум, она кај ќе ме прати таму ќе одам.
    @DigY толку е отприлика покачено 10%.
    Ама се уплашив, којзае колку топки сладолед ќе ме оправат ]:)

На Anaksunamoon, Annath, Smizzy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. svami

svami Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    251
    добро утро и од мене :sun:

за вториот скрининг за аномалии планирам да одам во систина кај димчев, многу ми го фалат а и јас еднаш се уверив, ми се бендиса човекот. е сега е многу поскапо за разлика од гак, ама лани една пријателка со приоритетен упат ја враќаа неколку пати (плус не сме од Ск), мм треба да земе ден од работа за да одиме, а и јас слушам во последно време дека посветувале по 5-10 мин. и ништо повеќе. така да не планирам да ризикувам да ме враќаат 2-3 пати, секое одење и враќање за Ск ќе ме чини повеќе од скринингот во систина.

Што ќе појадуваме? :)

На Lorins, DigY и LadyC им се допаѓа ова.
  10. svami

svami Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    251
    На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  11. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    sladoled od spanjak i telesko src :D

На Anaksunamoon му/ѝ се допаѓа ова.
  12. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    kolku e u sistina? u remedika e 3500. doruchek krofnite od vcera so ostanaa :D

13. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Мислам дека тоа ќе ми биде забрането сега, заради железото. Ќе мора да јадам витамин Ц, на пример сладолед од лимон, киви...карамела, карамела, карамела (fingers)
    Кога се мора, тоа е, ќе јадам :rofl:

На Anaksunamoon, Lorins, Smizzy и 2 други им се допаѓа ова.
  14. svami

svami Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    251
    \

3900 мислам

На DigY му/ѝ се допаѓа ова.
  15. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    ipak si vo pravo. odi si vo sistina.

На svami му/ѝ се допаѓа ова.
  16. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.761

Хахааха според ова девојче ми искочи. Мора и содата и зелката да ги правам, таман ќе биде 2-1 :inlove:

На svami му/ѝ се допаѓа ова.
  17. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Го имам правено ова за првото дете грешно ми излезе. Тоа со содата мислам е поточно.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Twins02

Twins02 Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    473
    Mene za prviot skrining vo Sistina mi zemaa 3900 den, a vtoriot na moja prijatelka 5500 den, ama ova se ceni za bliznaci, za edno e poevtino

19. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Dobro utro i od mene :) kako vrvat denovive se povejke strav me faka :) i jas imam mn kiselini ama si velam uste malce ke se izdrzi, po cel den odam na rabota da iskoristam do maksimum. :hug:

На MADO, Asiana, Delfina15 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.766
    3900 е ценa зa скрининг, тoлку плaтив не сум сo близнaци, нa пoзнaничкс мoјa сo близнaци истo и зедoa 3900, нa друг фoрум прoчитaв зa близнaци и нaплaтиле 5500, зaвиси.oд дoктoрoт изгледa.

На DigY му/ѝ се допаѓа ова.