Последната вредност ми е над границата и демек спаѓа во патолошка и затоа задолжително на ендокринолог и тој ќе ми одредел што терапија, дали само хигиено диететски режим или друго... и во таков случај на покачен шеќер детето би било големо, а моево беше една недела поназад и незнам што да мислам.... @Twins02 општо нели не се препорачува мн благо, тесто, ...пржено, мене ми рече дека е наследно, бидејќи имам во фамилија дијабетичар, а претходно сум немала проблем со шеќер и сега во бременост се активирал и треба да се регулира, после бременост може да си биди пак по старо....
Незнам конкретно да ти објаснам, но поврзани се со протокот во папочната врвца до бебето, можно е да има нешто згрутчување или слично и да не оди доволно храна до бебето...така нешто...нека објасни некој поупатен
Jas edno dete rodiv, tri pati ispituvav, ama iskreno ne doznav sto se. Bitni se za hranenjeto na bebeto preku papocnata vrvka
@kikin ajde vo search napisi d dimeri,mnogu pati i na razlicni temi imam pisuvano vo vrska so ova,ako ima nesto nejasno pisi
eve ne i nas. denes navamu natamu cel den pa i na saemot bev. dokupuvavme neso za bebac gledavme kolicki i sea ko morz lezam. a da. i ksnav pica
http://perinatology.com/Reference/Reference Ranges/Reference for Serum.htm. Samo sto jas imam informacija duri i da se povisoki dokolku bebe dobro napreduva znaci deka normalno se hrani i ima normalen dotok na vozduh. Vo Srbija duri toleriraat vo pbremenosta i do 8000 da se d dimeri, ama ne se gledaat samo tie tuku i hemostaza, celukupna slika kakva e i dali ima moznost za tromboza kaj bremena zena pomegju drugo. Zatoa ponekogas se davaat fraxiparin/kleksan, vo zavisnot od krvna slika. I posle poroduvanje pak treba da se proverat dokolku bile pokaceni. Najdobro pobaraj i od Mado ima navistina ubavo objasneto.
Мами пишав некни дека имам уринарна инфекција ми даде докророт антибиорик во вид на прашок за ама еза една употреба, нема некое големо подобрување од некни кога го испив . Што да правам? Не ми испитаа од што е таа и фекција од која бактерија, ми е страв при пораѓај да не му ја пренесам на бебето? Дали да пијам чаеви или , страв ми е мнофу осеќам пецкање и жарење денес кај уринарниот отвор? Пишав предходно дека ми земаја урина со катетар директно и после тоа два дена имав крв кога уринирав. Незнам кај да се упатам и што да правам следна контрола кај матичниот гениколог ми е во 38 недела , а тоа е за 3 недели дури
Здраво, Можеш да си направиш уринокултура, резултати ќе имаш за три дена и точно ќе знаеш за која бактерија се работи и како да се третира. На приватно би те чинело макс. 300 ден ако немаш упат. Во меѓувреме не штети да си пиеш чај од брусница, помага за исфрлање на бактериите, иако најефективен се чини дека е против Е. coli.
Нема кај да се пожалам, сите спијат, дај тука. Ми се спие, срце ми спие, киселини ме убиваат..се што имав дома пробав, де леб корка, де кисела вода, де банана, де млеко..абе нишѕо не помага, со саати. Седам, добро ми е, само што ќе ја ставам главата на перница - еве ги..оххх
@NanaMia и јас имав ужасни киселини во првата бременост. Исто, ништо не помагаше. Ни млеко, ни кис.вода, семки од маслинка, жив ориз.. Апсолутно ништо. Најубаво ми беше кога лежев на лева страна, а се завртев на десна страна ми вриеше дури и во уста. Страшно. Пред две години се породив и тој проблем до ден денеска го имам. На десна страна скоро невозможно е да спијам. Се измачив со нив цела бременост, а родив бебе со три влака на главата. Побарај во аптека Рупурут. Читам доста позитивни искуства, јас лично немам пиено.
Dobro utroo. jas si narachav eden simit poso osekjam ke me turat na dieta radi otocite pa da iskoristam ushe malce
Леле @DigY ме потсети колку благо јадев во првата бременост. Тоа беше ненормално нешто. Едно чоколадо во еден здив го јадев и срам ми беше да си признаам дека можам уште. Лудило. Кога не станав 100 кг. тогаш нема никогаш. Сега сум по соленото и месеното, благо скоро и да не јадам. Инаку често знаев тогаш глад да сузбијам со чоколадо, гледав да имам 3 здрави оброци, ама често како да ми се јадеше па си таманев благо меѓу оброците. На тоа јадење чиста среќа е што не се поправив многу. Сега мислам дека не сум толку поправена колку што сум отечена. Од сам почеток почнав да отекувам (баш пишував во темава) и + мала физичка активност или во најмала рака прошетка, како крофна се правам. Спласнувам малку кога ќе одморам и цело време така. Не открив од што. Екстра сол не внесувам во организмот. Можеби е притисокот. Имам низок притисок, а често знае да рипне па од таму и главоболките. И двете бренености ми се скроз различни.
i jas sum po meseno i soleno ama dva tri dena blago posakav. mn otekov i jas. borova voda oblogi pomaga da znaes. se e od hranata src. ja koa setam nozete mi otekuvaat poso preku nok ripnav 75 kg stanav. od tezinata e toa. a racete od hrana se znae. do sea iam 10 kg kaceno do kraj bog znae
Јас се мерев пред недела дена , поправена сум 4 кг. а со син ми првите три месеци ослабнав 3 кг. Инаку ми отекуваат цели раце, прстите најмногу и стапалата. Мислам овојпат дека стапалото за број ќе ми порасне. Од 37 ќе преминам на 38. Отоците после бременоста полека се губат, барем си се тешам дека не се поправам туку отекувам.