И јас имам проблеми со топло. Се приметив дека ми се исфрлаат рацете со ситни бели топчиња и ме чешаат до бескрај од сонце . Се тешам дека сум висока и дека нема да отекувам многу иначе тешко мене до 4ти пешки нагоре-надоле секој ден . Инаку и кога не бев бремена рацете ми отекуваа (прстите) од топло. Бремена ...И после некое време сеуште мене не ми се верува. п.с. Во последно време секоја трудница што ќе ја сретнам деновиве се прашувам дали е Феминка
Здраво идни мамички, јас сум нова во групата па се надевам ке си разменуваме мислења. Јас сум 13 недели векје па ѓе интересира освен јод и фолна дали пиевте нешто друго Имајте убав ден
Jas sum 12+ I pijam premama vitamini. Znaci folna ne zasto ima vo sostavot niven, a ovie gi pijam od koga doznav deka sum bremena, odnosno nekade 5+. I magnezium direkt od 300 pijam
Fala vi za ideite, bas ke probam denes. @mar_mar dobredojde! Za pocetok ti e dovolno folnai jod. Na nekoja od narednite kontroli doktorot sigurnok e ti prepise od oni drugite prenatalni vitamini. Vo megjuvreme jadi si zdravo, ovosje, zelencuk, ako mozes i po nekogas jatkasti plodovi. Ti posakuvam ubava i lesna bremenost
Здраво, ти посакувам лесна бременост! Во првите три месеци фолната е задолжителна, потоа ја прекинуваш и почнуваш со витамини за трудници и магнезиум.
Триста грижи во бременоста, а вистинските допрва доаѓаат. Поголемово синче животот ми го скрати вчера и денес, носи модрица на чело, а прееска од столчето за хранење незнам како се извлекол и го најдов на земја со крв од нос, а не слушнав дека се удрил во нешто. Но изгледа тоа значи да си мајка, им се тресеш уште од стомак, не спиеш, не јадеш ко човек, ама пак си среќна кога ќе ти се насмее и ќе те гушне. Затоа идни мајки опуштете се колку можете повеќе овие 9месеци, собирајте сили за периодот што доаѓа. (Да не ве плашам, тоа е најубавиот и најстресниот период)
Druski, sin mi proode Veke nekolku dena se pusta po nekoj cekor i deneska taka poveke. Da se izrazam podobro, sin mi protrca, ne proode. I eve sega go brkam niz soba Brisevite mi se negativni, priskata vo red. Mora blago da pocastam. Aj vecer ke napravam postapalcinja I da ja pofalam mojata maticna d-r Lolita, licno mi se javi da mi gi kaze rezultatite od priskata. Pozdrav zeni, odam da mu pravam vecera na sin mi
Сo пoлни 36 влегувaш вo 9, не сo 35+1, дa не се збуниш. Знaчи сo пoлни 36 зaвршувa oсми, a сo 36+1 пoчнувa 9, знaчи кoгa влегувaш вo 37 неделa. Се вoдaм спoред тoa штo ми кaжaле сите гинекoлoзи, декa сo 36 пoлни недели влегувaш вo т.н safe range зa пoрoдувaње. (Не знaм кaкo дa гo преведaм нa мaкедoнски).
Минатата недела бев во ГАК имав страшни болки ме прегледаа и рекоа дека сум 2 цм отворена и во секој момент може да се породам тоа беше рано наутро, вечерта пак се вратив со болки ме прегледа друга др и рече дека сеуште сум 2 цм отворена ми дадоа дизапам од 10 мг и цело време сум со болки сега сум 36+2 и вчера бев кај матичната ме прегледа и вели дека воопшто не сум отворена цервиксот е 3 цм и се е во ред е сега не ми е јасно како може и двете Др-ки од ГАК да ми дадат иста дијагноза ако воопшто не е така
Ти благодарам на одг... знам дека сето тоа нас не чека но со првите две се породив во Струмица и тука ми е сега се ново и непознато затоа како што се ближи времето страв ме фаќа
Мамички јас со уште едно прашање Во која недела правевте приска, зошто мене докторот ми рече во 15 недела па се мислам да не е малку касно
Моментално сум 32+5 гестациски недели, но пред 2 саати почна да ме боли стомакот... Првиот пат болката беше појака , па сега малце само стега и попушта..... Се плашам да не се вистинските контракции или при истите треба да ме боли и половината или не ?