@danichap со лесно да си ја износиш бременоста! Убава вест. Сум се израдувала многу. Ми иде на мм да му се пофалам Даничап е трудна. Со вакви вести човек да фати мерак да побрза за второ.
Devojki kako ste abe jas duri se cudam 13 nedal pominuva jas nemam nikakov simptom ova moevo bebe izgleda mnogu mrzlivo ke bide haha
Женички, некоја од вас ако е запознаена да ми кажи, дали ако трудницата нема осигурување, повторно треба да и бидат бесплатни испитувањата? Бидејќи така ми кажа дека е една сестра, па да видам дали некоја од вас знае...? Инаку за скриениот шеќер, си испитав уште еднаш на др место и замислете по 2 часа ми беше 6.5, а прв пат кога испитував ми го извадија 7.9 над граница...ц ц ц никаква верба неможи да се има... Нз што да речам... Поз до сите мешиња
Пишуваше до 7.8 е нормално, а јас имав 7.9 и докторката веднаш ми даде упат за ендокринолог и ме изнаплаши...
Дa, дo 7.8 зa други, зa трудници пoсебни реф.вреднoсти имa. Си пишувa вo бременoст: <8.5 Не ми е при рaкa резултaтoт ќе ти сликнев.
мамички како сте се справиле во бременоста кога не можат да ви го кажат полот на бебето или го кажуваат а не се сигурни...? јас сум скоро 6ти месец и абер се нема од полот , матичниот ми кажа машко ама онака колку да не биде без ич скоро 3% беше сигурен ...па сакам веќе полека по полека да се спремам да си купувам некој ствари ама ете..... и сеа шо да праам ?
Освен розово, која освен за некои конкретни парчиња облека за друго не ни е најдобар избор, секоја друга боја оди и за машко и за девојче според мене. Ти само бендисај си количка, креветче, транспортер, постелнини...бело, беж, протокалово, жолто, зелено, тегет, црвено....ехе хе, избор колку сакаш. А во однос на боди, шпихозни истотака имаш огромен избор. Јас полот прилично рано го дознав, во 10-11 ми се чини, па сепак првите ствари и парчиња ми беа во неутрални бои, кога опркна дури купив облека парчиња на нежно розе колку без ич.
Моето искуство кажува дека во поодмината бременост потешко се гледа полот и повеќе грешки се прават. Може не е така, но јас такво искуство имав. Со син ми до вториот скрининг беше машко, на почетокот само, ама ептен рано ми рекоа дека им личи на девојче, понатака цело време машко. Од вториот скрининг до крај за полот веќе не дискутиравме. На последните контроли на ГАК ми рекоа девојче, имам повеќе пати пишано, не гледале тестиси. Излезе машко, како што и цело време си мислев. Ако не си сигурна, убав совет ти дала @danichap , ќе купуваш се во неутрални бои, да одговара за двата пола. Јас сум била бебе израснато во сина облека (заради сините очи) Розевата избегни ја барем до породување, ако излезе дека е девојче ќе си докупиш и облека во таа боја, ако ти е мерак.
Освен ако немате многу пари за расфрлање и јас препорачувам да се држите до неутрални бои. Зошто? Количките за деца се скапи, зошто ако првото дете ти е женско да купиш розе количка, а второто ти е машко? Тогаш што треба да и правиш на количката, наместо да ја искористиш два пати. Мислам нема потреба од купување ново за секое дете. И за облеката е исто. Децата многу брзо растат и надраснуваат облека, така што и да купите се на розе/сино нема многу пати да го носи комплетчето. А ако второто дете е различен пол ќе може да си износи и зелени/жолти/беж и тако даље бои. Мене ако ме прашуваш тоа е распрдосување, демек види ме колку имам. Нормално дека секој на своето дете сака да му понуди најдобро, но чуму непотребни трошоци? Вчера во град видов дете кое не е ни проодено а носи Аир Макс патики. За два месеца мали ќе му бидат, а сигурно не се испод 80 евра. Здравје кога ќе се родат децата мои, моја пријателка која има исто близнаци, а кои веќе се во 3 година ми рече, немој да купуваш ни количка ни креветче, ќе ти ги дадам јас моите. И зошто не би искористила? Нејзините деца веќе ќе бидат 4 години кога моите ќе се родат, а креветчето веќе го надраснале. Па ќе го искористат и моите две деца, па кога и моите ќе го надраснат ќе и го вратам ако сака да си го продаде. Ќе и помогнам и јас неа ако нејзе и треба. Нема потреба од купување скапи креветчиња со високо сјаен медијапан, знак прашалник е дали детето воопшто ќе сака да спие во креветче, најчесто спијат со родителите.
Jas mu kupiv na bebko dzivricki denes i bodinja dve rano ili ne, mi bese merak. Nameravam sekoj mesec po nesto da mu zemam. Zimsko bebe ke bide, ne znam kolku ke ima izbor za nesto na dolgi rakavi, ama zdravje. Inaku @KoZee i jas ne znam pol. Peti mesec mi e na pragot za nekolku dena, ama do sega ne bese uspesno da vidime pol. Mojata kombinacija sto ja spomnav e bela boja i sivo so belo. Kolickata ke bide krem boja, krevetceto belo fustani, suknji ili nekoi drugi tipicni zenski ne mi ni trebaat po moe. Ke porasne letoto, ke si dobie sto mu treba. Isto i onie maski kompetcinja mornarski, so baretki i slicno i za toa ima vreme. Zemi si nesto po neutralno. Belo, zolto, sivo, kremasto i ne se sekiraj uzivaj! Pa i da bide iznenaduvanje ne e loso
И јас имам желба да купам нешто, ама рано е си викам уште да не биде на неродени петковци капи им кројам. Нека си поодмине барем за уште еден месец бременоста па ќе настапиме со поконкретни планови
Имам прашање: Пример ако сакам сама брисевите и крвта за приска да ги носам кај да ги носам, појма немам??? И таму шо им викам имам брисеви и крв приска...Ова првите ми се и ај кажете ми сами ги носевте или оставивте како што? Имам опција и од кај матичната да ми ги однесат ама се доплаќа, па сеа ако можам сама шо да плаќам....
Кога требаше внука ми да се роди, ние купивме количка и сестра ми сакаше нешто неутрално, ама јас не, мораше розева за мојата принцеза и нормално розева купивме, и сега внук ми има кафена количка, но понекогаш се вози и во розевата Точно дека поголемите работи е најдобро да се неутрални, но реално мене ми е симпатично понекогаш син ми да го облечам и во некоја изразито машка комбинација или да имав ќерка цела ќе беше во розево Јас сум израсната во плаво, чекале машко и јас сум се родила па на сите слики како батко сум но еве ме ништо не ми фали. Се е во тоа кој колку можност има и каков вкус има. @KoZee најдобро купувај понеутрални бои, а ако до крај не ти кажат пол, а имаш голема желба, купи еден машки и еден женски комплет за од болница, па по потреба ќе го облечеш тоа што треба
Па да не е лошо и во некои прави машки или женски комбинации да го облечеш, ама поентата е да не е се стриктно ни за машко ни за женско. Купувавте ли два пати количка?
Јас купив бенкица бела и креветче монтажно. Мора позитивно да мислиме, на крај сме од прво, како ти кажува срцето така да правиш!
Сестра ми ја купи втората количка, а за мене земав црно бела количка, а креветче бело со зелени фиоки и исто таков плакар и комода за пресоблакање А и за од болница синко беше во бело со светло сиво, а за второво уште немам купено, немам време.
Баш него го чекавме ама беше на операции и сега ќе биде отсутен до среда! Ти благодарам на одговорот и со него ќе се видиме!