Мене уште од почеток почнаа да ме стегаат фармерките или само така се осеќав ја стегнато и цела бременост до сега сум со хеланки и тренерки за по дома.
Хахаха, а неее сега сум стварно трудна, се гледа Ама изгледа и генетски ни е тоа, и сестра ми, која е крупно/дебелка со двете бремености имаше мало стомаче
Мене нутри булет не ми вршеше раб за бебче од причина што е преголем и со тоа бара и поголемо количество на храна внатре.Ако ги дојадувате кашите вие ок е,но ако не ке фрлате на почетокот храна.Во спротивно ако ставите едно јаболче(кое е доволно и те како за бебе) нема да ви се направи каша туку ке се разлета низ цел блендер и ништо нема да добиете.А во почетокот првите месеци секако толку и јаде бебето
И јас влегов во седми. На почеток купив фармерки и панталони, двата пара труднички со ластик ама јас ослабев па иако не ми се свиѓаа како ми стојат, тој период ме топлеше ластикот. Потоа купив три труднички фустани, еден со долги ракави, со четврт и со кратки ракави, цело време ги носам, супер се и одговараат за работа, ги купив од ГТЦ во подрум. Ги носам со посебни труднички хулахопки од Сара фешн, подебели и едни малку потенки со кондурчиња балетанки што ги купив од Полини и буквално се удобни како патичиња а изгледаат елегантно. Се осеќам како да летам во такви комбинации, фустанот е најпрактично парче облека во бременоста, плус и хулахопките имаат додадено парче кај стомакот и се високи, па покрај тоа што топлат имаат функција и на појас. Жени јас јадам, стомакот ми расте а како да слабеам. Поправена сум само два ипол кг од почеток на бременоста. Немам никакви проблеми со крв и сл.само се чудам дали е нормално. Мислам дека регулацијата на шеќерот ми го нормализира метаболизмот и ми го отстрани вишокот сало.
Мојот го подарив на свекрва ми Вечер ке одам и ке видам малите која грамажа се но колку што ме држи памтење зборуваме за истите(доста се широки) Јас користам на филипс и презадоволна сум
23 nedela od deneska vremeto si minuva go prashav maticniot za skrining na organi vo 22 nedela toj vika nema termini pusteno aj vo 28 nedela ke ti zakazam...i toa vo 28 isto li e kako vo 22 ??
Не е исто скринингот се прави до 22 недела ,требало порано да му спомнеш. Мое мислење не чекај до 28 недела ако си во можност оди на приватно.
Оди на приватно, јас бев во 20 недела во Ремедика а во 23-та на ГАК. Не ти е сеуште касно, ќе најдеш термин некаде неделава. Од 28 до 31-ва недела се прави третиот скрининг. Мешковци јас денес на некој форум прочитав мед.сестри им викале на трудници да не ги триеле брадавиците за да не дошло до контракции и предвремено породување а исто и некоја трудница си го галела стомакот и некоја сестра и рекла никако и тоа, можело да предизвика контракции. Мене рацете ми се цело време на стомак и само евидентирам движења и се радувам. Има ли некаква врска тоа и причина за страв?
Кога сме веќе кај алиштата, мене колковите ми се раширија сигурно за 1 број па јас од 9та/10та недела не можам да ги носам фармерките кои си ги носев претходно. Јас пред да останам бремена имав 53 кг, сега сум сигурно 56/57. Не сум здебелена физички, само се пополнив, што всушност ми беше и желба, малце гз и ц*цка да ставам! Како ќе терам ќе видиме, здравје само, како што кажав не јадам за 2ца, јадам нормално како и претходно.
Ти ги знам сликите од мк, слична градба имаме. И јас се раширив во колковите за време на бременоста, па затоа и јас најверојатно од толку рано не можев да ги носам фаремрките, ме стегаа.
a kakov e toj tret skrining, mene maticnata mi rece uste vo 34 nedela kaj nea na pregled pa posle tamu kaj sto ke se poragjam, ne mi spomna za tret skrining.
Повеќе рутински преглед да се утврди континуираниот добар развиток на бебушот од вториот скирнинг, односно од скринингот на органите, и плус најнормален преглед на плодова вода, цервикс... Овој и те како е задолжителен секако, но вториот е клучнен, а овој е проверка дали сеуште се е ок.
inace so sto se mackate na telo, jas imam suva koza, sega pocna da me cesa. inace na pocetok koristev kokosovo ladno cedeno na biokosmos pa prekinav, sea sakam da si zemam pak koe go preporacuvate?
vtoriot go pravev kaj dimcev, treba i za ovoj posebno nekade na drugo mesto ili maticnata si go pravi?
Јас лично вториот скрининг го правев кај матичниот и плус на приватно за детално да ми објасни се и повнимателно/подолго да го види секој орган. Се беше во ред и за третиот преглед кај матичниот ми беше доволно. Немаше потреба од некаков екстра преглед на приватно.