Не, прискa сaмo нa Гaк. Тoрч нa институт зa јaвнo здрaвје нa институт зa микрoбиoлoгијa немaaт реaгенси. А уринoкултурa и нa двете мoжеш, кoнкретнo јaс нa институт зa микрoбиoлoгијa прoверувaм. Не се зaкaжувa инaку.
Mene mi naplatija 1250 koga bev za priska. Ehoto 500, priskata 750. Krvna slika pravam vo avicena 175 den, urinokultura 350 vo avicena isto. Naplakaat kolat
Alisijad pred premenost imas praveno mikrobioloski ? Zeni kako be da se zastitime od bakteriive dali urinarno, dali vaginalno pa od sto gi fakame vo bremenost ?
Каде ви наплаќаат бре жени? На ГАК? Мене ми наплаќаат кај матичниот, ама јас си правам таков избор, сите испитувања да ги правам кај нив. Инаку буквално секогаш ми ја нудат опцијата ГАК, со упат, без пари. Ете конкретно за Приска си земав упат и ни денар на ГАК не ми побараа. Во Институт за јавно здравје исто, ништо не ми наплатија за брисеви. Се треба да е без пари, ама само со упат од матичен гинеколог. Ако си правите испитувања на приватно или кај вашите матични гинеколози, секој од нив си има свој ценовник. Тогаш ништо не е без пари. Упат мора да ви дадат, таа опција мора да ви ја понудат!
Jas denar ne sum platila ni kaj maticen, ni krvna slika I urina koi gi pravam vo adrialab, niti na bolnica sum platila so sifra za trudnici. E sea skrining I priska moj izbor si e da gi pravam vo Plodnost i ke platam debelo pretpostavuvam. Ama drugo ne plakam apsolutno nisto. Ne znam kako vi naplakaat so sifra za trudnici? Ako imate fiskalni sto cekate sto ne prijavite? Mada mislam ima greska vo upatite, oti eve jas stom spomenam pari me brkaat
I kaj mene bese taka pa.mi gi vratija pak da gi stavam po.edno na vever i povejke bolki ne se pojavija. Konsultirajse so doktorot
Нoнстoп прaвев, зaштo лечев стерилитет. Тoј месец пред дa зaбременaм пиев сумaмед и вибрaмицин, пa пaк нa првите брисеви бaктерии, иaкo ни oднoси имaвме ни ништo. Oд тие бaктерии кoсa ми се кревa, превентивнo шприцaм oктенисепт спреј сегa.
И јас по мој иззбор скринингот си го правев кај матичната иако ми беше понудена опција за упат на Гак, но си останав кај неа и платив 1000 денари. Исто кај неа ми зедоа крв за приска и брисеви (тоа без пари). Само сум разочарана од чекањето на резултатите, ама тоа е поради тоа што им паднал системот таму кај што се пратени. Не знам дали во микробиологија или авицена. Приска добив рез. по една недела и тоа само порака дека резултатот е уреден а јас го немам во раце, а за брисеви уште немам рез. А за крвна слика крв си ми зедоа таму без пари сами си праќаат во авоцена а овие на маил ми го пуштаат рез. Така да @LadyC по твојот речник ќе одам, за вака "ситна пара" прај си кај матичната, да не чекаш редици во гак
Редици нa Гaк вo лaбoрaтoријaтa ич немa, се брзo се зaвршувa, пa aкo требa ќе пoчекaм мaлку, зaштo нa некoј дa му стaвaм вo џеб 750 кoгa прискaтa е 0 денaри и резултaти имa зa двa денa. Нaстрaнa штo прискaтa е сaмo стaтистикa пa јa ни зa без пaри не јa нaпрaвив a не пaри дa дaдaм.
Кикин те чекав. Знаев дека нема да одолееш. Ама за мене ситна е 200-300 а не 1000ки да давам ако сум решила на државно да терам.
Види ваака, која е суштината на давање на парите. За носење јас ни 100-ка не би ддала, ама дадов оти мм ме натера, а за скрининг 1000 дадов зашто на подобра технологија ми беше праено отколку на гак. А дали си ме чекала или не, не е овде за расправање муабетот, саммо размисли си шо ти е побитно и за што вреди да даваш парии. Скринингот кај матичната да си појдиш и да дадеш 800 - 1000 ама барем таа што те води ќе те води со поголемо внимание, сигирно има и 4д. Тоа е мое размислување. Ќе дадам и повеќе кога знам зошто. А приската секако секаде е бесплатно. А ситните 200 300 више никад не им ги давам за носење
Мислам Елени рече и приска и наплатиле, пошо нели на исто место одиме. И да. Имаш право.Секој знае што му е побитно.
Alisijad i jas pet ipol godini lecam sterilitet i non stop pravev brisevi zaradi IVF ama navistina ova bakteriive se mnogu dosadni i ne mi e jasno od kade gi fakame, inaku jas ne pravev priska samo Torc i testot preku krv za trisomia