Mislam deka treba nekoj da gi prijavi nemoze taka si igraat so nas, jas primer kaj mojata maticna osven 4d eho 300 den drugo nisto ne plakam, brisevi mi zima ne mi naplaka plus i oni gi nosat, nemoze kaj nekoj da se plaka kaj nekoj ne site oni se isto privatni ustanovi
Ама некои ординации имаат договор со фондот некои не. Јас за брис плаќам 300,за редовен преглед во бременост 150,ехо на гради 500
Лoжaнкoвски кaј штo е oнa имaaт дoгoвoр сo фoндoт и рaбoтaт кo мaтични гинекoлoзи. Бaшкa се дa и прaвеa привaтнo ќе беше мнoгуу пoскaпo oд 1500 ги пишaв цените пoнaпред. Јaснo е, ќе си пишaт упaт сo шифрa зa трудници, ќе си oднесaт нa клиникa, 0 денaри е се , и тие пaри зa нив. Плус 1500 зa ехo без сликички, извештaи..
ako imas koj doma da te bocka super, ke si kupis od apteka ampuli igli i spricevi alkohol i doma najubavo, mene majka mi me bockase pa nemorav sekoja nedela da se vlecam kaj maticna i sl. ednas ne bese tuka majka mi i otidov vo sistina so moja ampula oni samo me bocnaa 300 plativ.
@LadyC jas kaj maticniot isto plakjam na sekoj pregled, so toa sto toj mi naglasuva deka imam pravo na upat i da si odam na klinika za bez pari. E sega sto jas ne mozam da izlezam od rabota i zatoa si davam pari na maticen toa e drugo. Zborot mi e za sledniov skrining mi rece deka kaj nego e 2000 den sto iskreno mi se vide mnogu. Pa si pobarav upat za klinika, se najaviv uste od sega na rabota deka ke kasnam togas i samo se nadevam deka ke pominam dobro. Ako ne pak kaj nego. A, da si pobaras upat? Ne smeat da te odbijat. Kazi sama ke si nosam brisevi, tamu skam krv i mokraca da ispitam i kraj. Mnogu ne fer. Jas od kaj prethodnata doktorka zaminav koga mi naplati konsultacija 300 denari, a ne se ni soblekovne me gledase ni na eho, nego samo vlegov da prasam sto da mackam na vospalena bubuljka na preponot koja dolgo vreme ja imav. Znaci ne ja ni vide,mi vika ke mackas toa i toa, jas ok, izlagam i sestrava me brka da platam 300 denari i jas kokoskata plativ posle uste nareden mesec si zaminav od kaj nea. Znaes kako vikaat, se si e iskustvo
Jas si dojdov od bolnica. Od bolnica, kaj maticna, go napravivme skriningot. Mnogu sum zadovolna od pregledot. Organite gi merese, do detal se izmeri, se objasni. Cel cas pominavme na pregled. Od toj aspekt se e vo najdobar red. bebuska ni e ponapredna za edna nedela. Tezime malku poveke od 500 gr Sega, na postelkata za gledaa indikacii deka se pokacuvaat d dimerite. Mesecno po ednas gi ispituvame, odsega najverojatno ke gi praveme i pocesto ispituvanjata. Pregledite ke ni bidat sega na sekoi 2 nedeli, posle 28 nedela i pocesto. Kaza, do 28 nedela nema da imame poseriozni problemi, odposle ke pocnat problemite. Problemot e pritisokot. Bas vo najgolemite meseci sum vo najzesko, i plodot 1kg do 1.5 kg ke go imame pritisokot. Zatoa se dogovorivme da mi stave inekcija vo 28 nedela za zreenje na belite drobovi kaj bebeto , vo slucaj da dojde do predvremen poragjaj, da se intervenira odma. Od tamu, vo privatna klinika, namestivme holter. Da ne se mrcvaram do Skopje... Pritisokot katastrofa. 140-150-160... golemiot. Maliot do 110 se kacuva. Terapija primam od 1000 mg. Ne pomaga voopsto. Na hrana vnimavam premnogu. Ne se pravdam, nego, stvarno vnimavam. Ne go mislam pritisokot. Ne go osecam ni deka e pokacen. Sum se naviknala na nego. Utre vo 12 ke go izvademe holterot, vo cetvrtok ke odeme vo Skopje, ke vidime sto ke kazat tamu doktorite. Vo stomakot dole seuste custvuvam bolki, samo poblagi za razlika do pred 2 dena. Dole isto me rascepuva, nemozam da odam. Morav da ispadnam od bolnica da gi pravam ovie ispituvanja, dosta se vazni. Bidejki kaj nas nema uslovi da se napravat vo drzavna... Vo nedelata isto primiv progesteron, sega vo sabota povtorno. Na seta maka, vo carsija, dodeka odev do bolnica, drugarka ,sum i bila popravena. Od oci ne mi se gleda. Ne mi trebaat komentari nastrana. Stignav doma, izmrcvarena, edvaj gledam. Me doceka samo preubavo precekuvanje. Denes i rodenden mi e, da ne bese face book i moite ke go zaboravev vo celost.. Edit: jas skriningot go plativ 800 denari. Traese cel cas. Premnogu sum zadovolna od pregledot, doktorkata gi merese site organi detalno, detalno nie dobivme objasnuvanje.
LadyC jas prviot skrining vo Sistina go plativ 3900 den, traese 15 min i isto pisuvase nuhalen nabor i dolzina, ostanati parametri uredni nisto poveke za tie pari
lele te odrale za edno bockanje. eve ushte ednash kje naglasam ako na nekoj mu vrshi rabota vo remedika e 78 so nivno depo.
Според пресметката денес треба да ја започнам седмата недела, односно 6+0. Првиот термин на гинеколог дури во петок. Пред нешто повеќе од 1.5 год, на 6+0 ми беше првиот преглед и веќе чукаше срценцето на мадам. Со добра мисла и да минат деновиве. За сега немам некои симптоми, ај белким ќе поминам со полесно сега.
Toa e, sreka pomina bockanjeto g..ot mi znae Mnogu mi e daleku remedika a sistina na 10 min so kola mi e. Inace kako 78 jas ampulite od apteka gi kupuvav celo paketce, znaci vnatre 5 ampuli za neceli 500den i toa odvaj naogav nemase nigde pa mm poracuvase od nekoja apteka vo kumanovo preku kolega
Ne be skoro 100 bese edna vo apteka koga jas kupuvav i deka nemase kolku nacekam site gi zimav. Ili moze deka tamu vodis bremenost pa ima nesto. Kako i da e ete drugite ke znaat za vo remedika.
94 се aмпулите, вo кутиче имa 5 вкупнo 470 тaa препoрaчaнa ценa е, и кoгa ги имaше пo други aптеки тoлку беa.
Жени јас се прибрав бидна и скринингот. Бебо со сите нишани Докторот е презадоволен, ми вели школски пример на фетус. Јас пресреќна исто така Ама срамежливо ми е, едвај му ја фати докторот главата цело време ја криеше со рачињата. И наместено беше со газето истртлено тртленце мое Мм колку внимателно гледаше не трепна сирот мислиш и тој рабира нешто Резултатите од приска утре. Можам ли да спијам мирно со оглед дека скринингот е ок?