А ти објасни зошто мора на страна само? Мојата матична кога ја прашав за "техники" за спиење во бременост, таа ми рече нема врска, како ти одговара така ќе спиеш. А и навистина е така, на почетокот повеќе спиев на грб и сега од време на време, 26, можеби и 27 недела влегов па спијам како ми е удобно. Бидејќи сум со две кога ќе легнам на страна си мислам да не го притискам тоа баш на таа страна што е и обратно. А на грб веќе не ни можам да лежам, не дека ми е тешко но не можам со истегнати нозе, како да ми се истега стомакот и не ми е удобно, ставам перница под колената. На страна е поудобно, ама се трудам да менувам положби а во последно време принудно менувам положби бидејќи имам болки во грбот и градниот кош. На одмор сакам да одам ама мислам дека нема да издржам, плус тоа и не ми се оди додека сум бремена од страв од инфекции од водата и плажите. А и не одам бе, не за друго, пиперките на граница ќе ми ги запленат, исто и тоа што ќе зготвам. А без зготвено од дома не е одмор.
На странА..на грб кога лежиш целата тежина од матката пага на кичмата и околните органи плус ја нарушуваш циркулацијата на крв до бебето.
Dobar den mesinja i od mene utrovo stavam za vo wc i ima sto da vidam gakite celi kafeni i eve uste mi istekuva po malku bebusot kloca li kloca od bolki nitu b ne znam do koga vaka
Па најубаво седејќи во фотеља да си спијам како што си планирав. А и едното е со плацента на заден ѕид, другото на преден. За органите веќе немам коментар, после мочање за пет секунди пак осеќам нагон, бидејќи неделава ми притиска на бешика едното. Желудникот ако го наполнам малку повеќе, одма протестираат изгледа, им смалувам простор, уште боја да им дадам па шарена револуција да прават, хулиганчиња мои Јас буквално не можам да дишам, и белите дробови ми ги "сјебаа", се прашувам како ли дишам додека спијам, не можам воздух да земам и како да осеќам прекин во дишникот, грутка во грло
Да не сте на мерак, јас од завчера почнав да кревам притисок, па уклучен ми беше Метилдопа од 250мг 3х1, но без никаков ефект....Од денес докторката ми рече да го земам на 6 саати 3х2 Метилдопа и плус Диазепам од 2мг. сабајле и вечер.... Уште ова ми фалеше
Онли кој месец си срце? Од кај ова сега? Пази се од солено се дига уште повеќе, но ако било до сега се во ред ми е нејасно како може нагло да рипне. :/
За 9 дена влагам у 9-ти месец... а солено воопшто не јадам.... Но ете се случи, дал од топлото, дал од стресови, навистина не знам.....
Doktorkata ne mi dade obrazlozenie, tuku jas znam od drugi bremeni sto mi kazuvale deka vo podoceznite meseci ako spies na grb se pritiskala nekoja vena sto go sprecuvala protokot na kislorod sto odi vo papocnata vrvca.
Сега се прибрав на работа досега бев излезена на терен. Набрзина се уклучив да ви кажам ми се јавија од Плодност за резултатите од Приска докторот ми вели „топ си“ Во врска со спиењево го прашав и ми рече чиста глупост и не се преоптеретувај. Така и си мислев @LadyC Не ми спомна пошо само газето го покажуваше моево, ама и ми беше срам да прашам, претходно ми искоментира колку се нервирал кога некој пред да праша како е прашувал „ а докторе машко ли е?“
Ако ти е нормална бременоста, немаш проблем. И јас бев, 28 недела, се помина добро. Само шешир и водичка со тебе нон стоп.
@eleni27 не да се наведнувам, него цел ден сум или на под со него или крени го спушти го, ме одра. Баш сега се качувам по скали на трети спрат во една рака бебето, во друга кеса од продавница потешка, на рамо бебешката торба со сите реквизити во неа и плус самата што си се носам со стомакот пред мене Почнува да ми станува тешко , особено навечер кога ќе легнам и се опуштам, мислам дека секоја коска во пределот на карлицата и колковите ме боли. Наведнувањето не верувам дека може да им наштети на бебињата, но ти чувај се, до 7ми гајле немав, ама сега стомакот расте, се се изместува и потешко е, а кај тебе две се, можам да замислам како ти е.
Onli nema vrska solenoto be, nezz lugjevo shto mislat ako jadat se bez sol nema da kachat!? od kaj taa logika koga u bremenost nishto ne e logichno. denes i mene mi varira, ete, bash planovi si imav i mi se rasturija. logika ne baram kaj shto ima bebe u stomak. dojde mm mi donese chokolado i bogami celo si go izedov a kje rechesh ne mi se jade blago bash. tuku nekoj shto znae da mi objasni za postelkata, predna zadna znam samo anatomski kako se postaveni, ali kakva uloga ima nezz. mene mi e na preden zid.
Lele decki kako ste so hemoglobin i zelezo? Mene sega mi stignaa rez od avicena i hemoglobinot 9 a zelezo 4 koe pred eden mesec mi bese 9 care? baska i leukociti pokaceni
Какао, цвекло, леќа, спанаќ.. И мене ми е ниско а од овие јадења со зелезо ништо не поднесувам , само какао. Јас пиев и апчиња за железо ама ги прекинав А и храна богата со вит Ц за да се врзе железото во крвта
Девојчичи мислите нормално е стомачето подоле да ми расте? Или од јадење ми е? Еднаш прашав ама никој не ми одговори.