Девојчиња си бев карта да си земам ќе одам кај свекрва ми за Богданци. Не го можам Скопјево, страшно е досадно. Не го можам топлово воопшто. Мислам ќе се онесвестам, претешко ми е. Ќе си пукнам од топло. Како ли ќе го поминеме летово...
Јас кога станам пред да се напијам кафе обавезно јадам банана, житарица некоја или кроасан и нешто соленко, смоки или ако имам бадеми дома си грицкам од сабајлето и ме држи тоа некои 2-3 часа.После тоа правам нешто за ручек, обично сега сезонава на прженициве почна: пипер со јајца, па со сирење, па со патлиџани.. или некои тестенини, или нешто компири или ориз со мевце. Се разбира со леб (само за ручек јадам леб) и со салата. Е после тоа не вечерам онака типичен оброк, ама гледам да каснам некое овошје, потоа грицки, цела вреќа чипс, палачинки или ако ептен ми се пријаде ќе си направам тост или сендвич ама тоа поретко.
Јас ако ви кажам дека освен во булет шејкови што правам и така внесувам овошје најмногу, друго ми е се поврзано со леб и месо. Јас ако не каснам леб ќе сум гладна на 1 саат.
Јас па ако ви кажам дека воопшто не јадам овошје ќе ме карате. Таква сум откако сум родена. Сокови и овошје да не видам. Исклучок правам за голи праски, понекогаш кајсии, цреши, јагоди и лубеница. Тоа додека да ми пројде меракот. Инаку зеленчук, пилешко, риба, салати и супи јадам без проблем. Лебот гледам да го намалам, некогаш во еден оброк со мм јадеме скоро цел леб, не е добро.
od kaj da naracham palachinki predlog imate? mislam od kaj vi se svigjaat, a kje naracham preku klikni jadi. chekam da vidam dali imaat dostava kd amati.
И јас бев лебар многу, ама морав да го сменам режимот на исхрана. Се здебелив за кратко време 10тина кг, тоа уште пред да останам бремена и сега морам да внимавам. Е, бидејќи не можев да се откажам од грицки, чипсови и слично бидејќи тоа ми е слаба точка, решив да го намалам лебот. Сега купувам црн, нутри и јадам по 2-3 парчиња дневно. И јас не сум по овошјето ама мм секој ден ми купува по нешто, јаболки, круши, киви, цреши и буквално ме тера да јадам. Го мало бебе ме моли, ајде, ајде уште ова касни, па мене едно тебе едно
ЈАс овошје најмногу јадам... Наутро јадам нешто од пекара и до ручек грицки мицки и сладоледи. Ручам нешто шо не ме мрзи да го напраам, брзо да е. Можда не јадам здрави оброци, ама ептен ме ваѓа овошјево, премногу го јадам.
Одамна не сум била тука, па денов го посветив на читање. Мило ми е што сите се тркалате со своите мешковци Мене ми се ближи 4д скринингот, и ме фати паника, сега пред викенд, кога не можам ништо да сторам: според мензис сум 12+3 (тоа е 13та недела), а мојот матичен и д-р во Систина ми ја „вратија“ бременоста една недела, демек одиме според големина на плодот,а плодот е помал за една недела (значи 11+3 или 12 недела). Скринингот ми е закажан во среда, а мене почна паника да ме фаќа, што ако е доцна? Тоа ќе му дојде 14та недела, според последна менструација?? Глава ме фркна од помислата дека може ќе го пропуштам периодот за скрининг, а планирам да се изнадавам пари, по приватни Приски и сл. Помош, имал ли некој ваква збунувачка ситуација?
e zatoa mrazam pomestuvanje na ciklus. 13+6 ti e zadnja sansa za priska odi ti do 12+6 po nivno a po tvoe do 13+6
Јас уште од почетокот се водам според големината на бебето, бидејќи не ми одговараше според циклусот.
Девојки едно прашање имам можеби малку е глупаво ама сепак да си прашам, пиеме утрово кафе со свеки и нешто низ муабет вика кога ќе одиме на пораѓај на твоите да не кажуваш никако и и велам зошто да не кажам сакам да се до мене и тие, и таа вика никако не чини одкога ќе се породиш тогаш. Искрено ме изнервира овој муабет, што мислите за овој "обичај" и здравје боже кога ќе дојде денот дали планирате да им јавите на вашите мајки дека одите на пораѓај?
Тaкa велaт стaрите, нa мaјкa не се кaжувa кoгa студент oди нa испит и кoгa женa oди дa се пoрaѓa. Нaвoднo, ќе те мисли, пa пoтешкo ќе пoминеш. И јaс не верувaм вo тoa, иaкo ми се интересни дa ги слушaм тие стaри верувaњa.
Тој обичај е за да не ја секираш мајка ти, бидејќи и самата раѓала и знае како ти е, а сепак мајка е. Јас не кажав на никој бидејќи ме задржаа во болница 5 прсти отворена, со контракции, со пукнат водењак, но без болки и незнаев колку ќе терам така, па да не ми дојдат во посета. Но за второво можеби мајка ми ќе биде кај мене да го чува поголемиот и сигурно дека ќе и кажеме кај идеме. Тоа си е твој избор дали ќе кажеш или не.
Може ми е до хормоните ама ми звучеше муабетот јас сум главна. Мајка ми е силна жена не се притресува и не паничи во неколку наврати кога сме си муабетеле ми кажала дека ќе биде со мене во тој момент и знам дека сака да биде таму од друга страна ова утрово првпат го слушам, а и свеки ма воопшто не е жена што гледа обичаии па кога го испали овој останав затечена во муабетот. Сега сум на два ума секако дека планирав здравје во тој момент прво мајка да ја барам ама сега од друга страна ова, Знам дека веројатно во тој момент воопшто не ќе помислам на овие муабети ама сега сум постана таков ситничар што за се си фаќам кусури и се на мисла си редам