Ama ste se iznapisale za dva dena nemozev da ve docitam I jas sum taka.15 nedela sum a nemam stomace ne mozam da flezam vo stranata kaj sto postiraat sliki za da se utesam deka ne sum samo jas taka ponekogas me mavat misli dali bebeto rastei se razviva zosto na mene nisto ne se primeka.Ama koga ke se najadam dva casa se percam so stomakot demek eve pocna mi raste abe smeski.a za apetit ne zboruvam osven lubenici i nekoe drugo ovosje so mnogu sok nisto nemozam da stavam vo usta
Мене ми пречи, болки во желудник имам од таква храна и затоа престанав да ја јадам. Но мислам дека онака ко за мезе не е страшно ако душата ти сака и стомакот ти прима.
Поради таксоплазмозата прашувам. А и листерија уствари. Страв ми е Сирова храна не е дозволена. Поради тоа точниот процес на обработка на одделни производи да не сте подетално запознаени.
Сега нешто на брзина читнав, не е препорачливо, треба да е на мин 65-70С температура обработено. Исто важи и за јајцата, непастеризирано млеко, одредени видови сирење (фета) и кашкавали...
Ако ти е за утеха и јас сум 15 недела и немам труднички стомак. Имам стомаче како што имав претходно како секогаш шо сум имала зашто не сум ептен слаба. Ќе си нарасне без грижи
Е зошто вакви работи сега, само да се думаме дали тоа што го јадиме е во ред....Ако ваква е работата, по овие муабети не треба ништо да.јадиме....Еве конкретно за млекото да.прашам ме интересира, какво млеко пиете?
Не ги споделуваме информацииве злонамерно. Прво што ми го кажа гинекологот беше за термички необработената храна. Почнувајќи од сланини, па до суши, тирамису... Конкретно пијам без лактоза бидејќи во првата бременост створив нетолеранција кон лактоза. Приметив дека секогаш ми се повраќаше/лошеше од млеко. Сега немам мака.
Млеко тетрапак пастеризирано, јајце тврдо варено, месо пржено/печено/варено, да не е крваво итн... Ти можеш да си јадеш се, само да е термички обработена храната, поради опасност од бактерии.
Stanav da go ispijam apceto, vo 5 i 30... stanav, cela glava zamatena, edvaj drzam ramnoteza. Go meram pritisokot 100/50. Kako da go pijam sega? Pred polnoc bese 140/70 Se napiv tableta, si legnav. Denes nekako rano mi se jade. Obicno kaj 8 mi e pojadokot. Za pojadok salata- krastavici, domati i parce stek (okolu 250 gr) . Zdravstvoto ne ni funkcionira, vo sekoj slucaj. Dopolnitelno odnosot im e katastrofa. Primer. Holterot go plakjam na privatno, privatna klinika. Go meste iskljucivo gazdata na bolnicata. Go cekav 2 casa vo cekalna, si prave muabet. Mu tropnav na kraj, go zamoliv ako moze malku da pobrzame, nemozam da sedam tolku dolgo na stol, ni na stolica. Bukvalno mi iskoci pred vrata so race na polovina, kako da se tepa so mene.
Добро утро мами. Еве ме и мене најсреќна, од денес влегувам во 4ти месец. Дали е маже, дали кукличка, тоа е неважно, само да сме во ред. Ви посакувам убав ден
Добро утро мамичкии како сте ми? инаку да ви се пофалам се породив пред една недела си имаме синче ви посакувам убав ден на сите
Dobro utro. Dajte bez smeshni muabeti za toxoplasmosis i listeria, kako moze hrana shto proshla na testovi i ima pechat od agencija i institut za hrana da ima takvo neshto?? retorichko e prashanjevo ne baram odgovor bidejki go znam. go rabotev toa.
Same here Во врска со хранава и конкретно сувомеснатите производи, јас верувам на контролите на јадење, но не верувам на маркетитте во какви услови ги чуваат и со каккви раце ги фаќаат пред да ти ги дадат, па затоа не купувам и ретко јадам. Освен кога ќе ме фати ептен форес, земам исклучиво од веро.
najubavo zimaj si vakumirano suvomesnato. vo sekoj market go ima. da, poskapichko e, ama kaj shto pakuvaat imaat standardi, nema fakjanje nishto so gola raka, i bez kapa rabota nema.
Добро утро и од мене Јас само што се вратив од кај докторката. Проверував крв и урина. Синко и мм уште спијат, јас да се опуштам малку пред да станат. После почнува журката. Спремај појадок за едниот, па за другиот. Трчај малку по едниот, малку повеќе по другиот и така цел ден. Јас сум иначе во четврток на скрининг. Едвај чекам! Полудев веќе, времево никако да помине. За сувомеснати производи гледам сте разврзале муабет. Јас си јадам, но во умерени количини и не често. Можеби еднаш во два месеци купувам и тоа ептен ако ми фати нешто око во продавница па ми се пријаде. Убав ден мешлаци!
Не гледам ништо смешно во овие муабети и пренесување на совети од доктори. За мене и те како е сериозна оваа тематика. Може во македонија е се на повисоко ниво и со подобар квалитет, не знам. Конкретно јас каде што живеам секојдневно се повлекуваат од супермаркетите најразлични производи кои имаат такви печати и веќе биле пуштено во производство.
Значи тотално ја поддржувам @DigY ! У мое време многу знаеле што и како треба да се јаде, да не постоеле вакви да ми простите препичувања. Е сега значи детето да го разлигавам треба? Да не јаде ова она и сл, пошо еве јас како мала правев колачи од кал и ги бутав во уста, па ко што гледам арна испаднав. Глупости живи.